Senasis Kaunas: lenkų spauda apie Lietuvą | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: lenkų spauda apie Lietuvą

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugsėjo 18-ąją 1919-aisiais „Lietuvoje“ išspaudintas tekstas apie demarkacijos liniją.

„Lenkų laikraščiai laikinąją demarkacijos liniją vadina Lenkų Lietuvos siena. Jei ir prideda kur žodį <tymčasova> laikinoji, tai visada jie tą supranta taip, kad lietuvių pusėj dar pasilikę lenkiškųjų plotų. Del to jie jaučiasi nuskriausti. Pat iš Vilniaus išsiuntinėjo lenkų laikraščiam šiuo reikalu tokią žinią: . Kad prancūzai lengviai tą lenkų <skriaudą> suprastų, laikraščiai prideda, kad tai busiąs toksai žemės plotas, kai Elzasas. Lietuviams tenką netik Malėtai ir Širvintai, kuriuose mažiausia esą apie 72% lenkų (Tai, pasirodo, bus lenkų lenkiškiausi miestai, <lenkiškesni> dargi kai pačių Lenkų, nes ir tenai nėra miestelio, kur būtų mažiau kai 30% žydų. K. B.) – bet ir plotai tarp Neries ir Nevėžio, Šventosios sritis iki pat Ukmergės ir Kėdainių. “ Ten esama ištisai lenkiškų valsčių k. š. Babtai ir Vendžiogala. Penkiose dešimtyse <Kovienščiznos> Kaunijos pasienio parapijų lenkai sudarą 70% gyventojų. Iš 60 Kauno gubernijos miestelių Regentų taryba yra gavusi pareiškimų, kur gyventojai sakosi norį priklausyti lenkams. Pačiame Kaune esančiame toj pat srity per paskutinius rinkimus, esą, pasirodę, kad prieš 42% lenkų stojo tik 17% lietuvių. Kaunas esąs lenkų miestas ir klausant liaudies valios privalėjo pasilikt lenkų pusėj.

šiuo klausimu pradedamajame straipsny pridėdamas žemėlapį, paduoda pluoštą tokių samprotavimų:

. Toliau eina lenkiškosios poezijos eilutės, kuriomis lenkų laikraštis bando įtikint , kad jie suprastų savo paklaidą ir vėl prie Lenkų prisišlytų, kaip tais abiejų tautų aukso laikais kai Zigmantas karalius juos buvo sujungęs. (…)”

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA