Kauno centre atidaryta „Kiemo galerija” | Kas vyksta Kaune

Kauno centre atidaryta „Kiemo galerija”

Š. Kubiliaus nuotr.

Paprastai į nepažįstamus kiemus neužsukame, tačiau šis to tikrai vertas. Saulėtą penktadienio vakarą E. Ožeškienės g. 21 namo kieme buvo neoficialiai atidaryta namo gyventojų ir menininko Vytenio Jako „Kiemo galerija“, įsikūrusi tiesiog po atviru dangumi.

Menininkas pasakojo, jog „Kiemo galerijos“ idėja kilo dėl šiuo metu visuomenėje itin opios problemos – žmonių susvetimėjimo. „Aš pradėjau nuo problemos, kuri čia kažkada buvo – žmonių susvetimėjimo, nebendravimo. Mane labai trikdydavo, todėl nusprendžiau susipažinti su kaimynais, išsiaiškinti jų istorijas“, – pasakojo V. Jakas. „Pasirodo, tai – labai įdomu. Labai daug kas turėjo ką įdomaus papasakoti ir nuo to prasidėjo visa kiemo istorija su nuotraukomis – tai, kas mums brangu nusprendžiau iškelti į viršų“, – teigė menininkas.

Į galerijos atidarymą susirinko kelios dešimtys meno mėgėjų, tarp kurių buvo ne tik aplinkinių namų gyventojai, bet ir svečiai iš užsienio bei savivaldybės nariai.

Kauno mero visuomeninis patarėjas švietimo ir sveikatos apsaugos klausimais, prof. D. Pavalkis, vos įžengęs į „Kiemo galeriją“ neslėpė nuostabos. „Gyvenu netoliese, bet niekad nebūčiau susimąstęs, kad čia taip gražu“, – teigė jis. Profesorius pasakojo, jog mėgsta lankytis tokiose iniciatyvose ir jas palaiko, ypač kai jos yra glaudžiai susiję su miestui ir visai Lietuvai svarbiais momentais.

Tuo tarpu „Kiemo galerijos“ idėjos autorius džiaugėsi, jog galerija sulaukė tokio susidomėjimo ir teigė, jog tai, ką susirinkusieji mato – tik pradžia. „Tai, ką matote – 4 metų darbas, o toliau tęsis kelios istorijos. Viskas, kas čia pavaizduota, yra susieta su vieta. Visi kūriniai slepia savo istorijas“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė V. Jakas.

„Kiemo galerija“ įsikūrusi E. Ožeškienės gatvėje, 21 numeriu pažymėto namo kieme. Visi kūriniai susieti su skausminga Lietuvos istorija, o bendruomenės dėka bandoma išsaugoti XIX amžių menančią architektūrą. Prie pat savivaldybės įsikūrusi galerija bus įtraukta ir į Kauno bienalės programą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA