Baidarių entuziastai: žmonės upių pakrantes maišo su sąvartynais | Kas vyksta Kaune

Baidarių entuziastai: žmonės upių pakrantes maišo su sąvartynais

Organizatorių nuotr.

Tie, kurie šią vasarą išbandė plaukimą baidarėmis Nerimi bei Nemunu, ne tik grožėjosi aplinka, bet ir stebėjosi, jog šios upės itin kenčia nuo užterštumo. „Kartais atrodo, kad žmonės upių pakrantes laiko sąvartynu. Gal mano, kad vanduo tiesiog nusineš jų paliktas šiukšles?“ – svarstė baidarių entuziastas Kęstutis.

Vaikinui pritaria ir žygius šiomis upėmis organizuojantys VšĮ „Vandens turistai“, jau septynis metus iš eilės kviečiantys suvienyti jėgas ir prisidėti prie projekto, skirto didžiųjų upių pakrančių valymui.

Ir paskaitos, ir žygiai

Projekto metu Kauno bendruomenių nariai, bendrojo lavinimo mokyklų mokiniai bei studentai yra įtraukiami į aplinkosauginio švietimo veiklas Kauno miesto žaliosiose erdvėse. Šįmet pakrančių tvarkymui skirti net trys ekologiniai žygiai baidarėmis.

„Tai – mūsų būdas skatinti Kauno miesto gyventojų bendradarbiavimą puoselėjant aplinką, domėjimąsi miesto aplinkos apsaugos problemomis ir jų likvidavimu“, – pasakojo projekto vadovė, aplinkos apsaugos vadybą studijuojanti Irmina Vaičiūnaitė.

Ji džiaugėsi, jog akademinė bendruomenė – kaip niekad aktyvi, o prie projekto prisideda ne tik didieji Kauno universitetai, bet ir kitos aplinkosaugos svarbą suprantančios bendruomenės.

„Organizuodami ekologinius žygius esame sukaupę daug ekologijos ir aplinkosaugos žinių, turime aktyvių ekologijos, aplinkotyros specialybių studentų – savanorių, todėl organizuojame ir trumpas paskaitas gamtoje, kurių metu žmones supažindiname su aplinkosaugos vertybių nuostatomis, pagiliname žinias apie artimiausią mus supančią gyvąją bei negyvąją gamtą, skatiname nevartotojišką požiūrį į aplinką“, – apie projekto metu organizuojamas veiklas pasakojo prie žygių organizavimo prisidedantis Tadas Čeponis.

Žiemą irgi galima sportuoti lauke

VšĮ „Vandens turistai“ taip pat ragina prisiminti, jog žiemą nebūtina „miegoti žiemos miegu“. Renginių organizatorė Ovidija Undzėnaitė teigia, kad nors rudenį ir žiemą plaukimai upėmis vyksta rečiau ir dažniausiai tik per valstybines šventes ar Naujuosius metus, judėti galima ir kitaip. „Tyrimų duomenimis, mieste gyvenančių žmonių fizinis aktyvumas vis dar yra vienas žemiausių. Todėl stengiamės sudaryti sąlygas kuo platesnėms grupėms įsitraukti į įvairias veiklas, skatinančias fizinį aktyvumą“, – pasakojo moteris.

Be sporto savo gyvenimo neįsivaizduojantys aktyvistai rudenį kvies išnaudoti tai, ką turime aplink – miesto parkus, miškus bei šilus, kuriuose organizuos šiaurietiško ėjimo treniruotes. Jas ves profesionalūs treneriai, kurie ne tik pamokys šiaurietiško ėjimo, bet ir lengvo bėgimo paslapčių bei kaip taisyklingai sportuoti su treniruokliais. Žiemą kauniečiams bus siūloma prisijungti prie lygumų slidinėjimo Kauno parkuose. „Teko skaityti, jog lietuviai yra viena labiausiai slidinėjančių tautų, tad lygumų slidinėjimas yra puiki alternatyva kalnų slidinėjimui – prieinama tiek finansiškai, tiek laiko atžvilgiu“, – teigė O. Undzėnaitė.

Tiesa, nors „Vandens turistų“ komanda jau laukia pirmojo sniego, kol kas artimiausias renginys, į kurį jie kviečia kauniečius, – „Nemuno regata 2016“, skirta „Ateities olimpiečiams“.

Šio renginio metu surinktos lėšos bus skirtos jauniems gabiems baidarių ir kanojų irklavimo sporto šakos sportininkams paremti. Regatoje dalyvaus ir baidarininkas, Rio olimpinėse žaidynėse 5-ąją vietą K-2 rungtyje užėmęs Ričardas Nekriošius. Daugiau informacijos apie tai, kaip galite prisijungti prie šio renginio, rasite paspaudę ant nuorodos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA