Prezidentas V. Adamkus apie VDU ir LEU jungimąsi: reikia siekti darnios aukštojo mokslo sistemos | Kas vyksta Kaune

Prezidentas V. Adamkus apie VDU ir LEU jungimąsi: reikia siekti darnios aukštojo mokslo sistemos

R. Tenio nuotr.

Vytauto Didžiojo (VDU) ir Lietuvos edukologijos (LEU) universitetų tarybų pirmininkai – Prezidentas Valdas Adamkus ir UNESCO generalinio direktoriaus patarėjas Henrikas Algirdas Juškevičius – praėjusios savaitės pabaigoje Švietimo ir mokslo ministerijoje aptarė šiuo metu vykstančius VDU ir LEU jungimosi procesus ir jų poveikį šalies bei tarptautiniu mastu.

Nuo šių mokslo metų jau vykdomos bendros šių universitetų studijų programos Kaune ir Vilniuje.

Apsilankymo metu Prezidentas V.Adamkus ir H.A.Juškevičius Švietimo ir mokslo ministrei Audronei Pitrėnienei pristatė VDU ir LEU sudarytas darbo grupes, intensyviai koordinuojančias jungimosi veiksmus. Ministrė patikino, kad pritaria universitetų jungimuisi ir visiškai pasitiki jų iniciatyvomis atsižvelgiant į mažėjantį studentų skaičių ir siekiant efektyvesnės žmogiškųjų ir materialiųjų išteklių sinergijos, skatinant mokslo ir tyrimų plėtrą, studijų integraciją.

„Siekiant proveržio ir permainų šalies politiniame, ekonominiame ir kultūriniame gyvenime reikalingos reformos švietimo sistemoje – privalome siekti darnios aukštojo mokslo sistemos raidos, ypač humanitarinių ir socialinių mokslų srityse. Esame įsitikinę, kad VDU ir LEU jungimasis padėtų sustiprinti mokslo ir studijų potencialą šiose srityse“, – tvirtino VDU tarybos pirmininkas ir garbės daktaras, Prezidentas Valdas Adamkus.

Universitetų jungimusi tikimasi pasiekti Lietuvai ir visai Europai reikšmingų rezultatų – konsoliduoti mokslą ir tyrimus, efektyviau išnaudoti inovacijas, sutelkti mokslo ir studijų infrastruktūrą. Taip pat planuojama atnaujinti visą mokytojų rengimo ir kvalifikacijos kėlimo sistemą, siekti efektyvesnio bendradarbiavimo tarp mokslo ir verslo, pramonės bei kitų viešųjų sektorių, nacionalinės ir tarptautinės lyderystės humanitarinių, socialinių, gamtos mokslų srityse.

Vis dėlto, diskutuojant apie pokyčius švietimo sistemoje reikėtų ieškoti sprendimų ne tik aukštajame, bet ir pradiniame, viduriniame bei aukštesniajame išsilavinime. LEU ir VDU vadovai, dėstytojai ir mokslininkai yra pasiryžę kelti kartelę kaip galima aukščiau, kad į mokyklas ateitų išsilavinę, kultūringi, sudėtingam pedagogo darbui pasirengę jauni žmonės. Turės keistis ne tik studijų forma, bet ir turinys. Aukšti reikalavimai bus svarbus veiksnys, keliantis ugdytojo prestižą.

VDU ir LEU jungimuisi balandžio mėnesį jau pritarė LR Vyriausybė, o gegužės 25 d. ir LR Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas. Konsolidaciją taip pat palankiai įvertino abiejų universitetų Tarybos ir Senatai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA