R. Meilutytė išbandė trenerės darbą: mokytis plaukti turi visi | Kas vyksta Kaune

R. Meilutytė išbandė trenerės darbą: mokytis plaukti turi visi

R. Tenio nuotr.

Trečiadienio rytą 2012-ų metų olimpinė čempionė Rūta Meilutytė viename iš Kauno baseinų vedė plaukimo pamoką pradinukams. 

[galerija kiek=”24″]

Plaukikė prisipažino trenere dirbanti jau ne pirmą kartą – Anglijoje stovyklų metu jai teko plaukimo pagrindų mokyti jaunesnius moksleivius. Baseine Kaune ji pirmiausiai mokė plaukti dar neturinčius įgūdžių vaikus, kiekvienam komentavo klaidas, ragino nesibaiminti vandens, pasirinkti tinkamą laikyseną, šypsodamasi drąsino bandyti, kol pavyks.

„Vaikams siūlau išmokti plaukti kuo anksčiau, tai apsaugos nuo galimų nelaimių vandenyje. Pastebiu, kad sąlygos plaukti Lietuvoje gerėja, tačiau mažuose miestuose jos nėra pačios geriausios, čia dar nėra baseinų, o turimi – perpildyti, trūksta plaukimo trenerių. Dar keli baseinai Lietuvai tikrai nepakenktų”, – sakė R. Meilutytė.

R. Meilutytė moko vaikus plaukti

Pati ji prisipažino, per savo pirmąją pamoką sunkiai kovojusi su vandens baime: „Jausmas stingdantis: įkrenti į vandenį ir negali savęs iškelti. Pirmą kartą mane iškėlė treneris, o galėjo blogai baigtis… Sunkiausia – žengti pirmą žingsnį ir pradėti mokytis, vandens juk nėra ko bijoti”, – drąsino plaukikė.

Skaičiai nedžiugina

Plaukimo pamokoje dalyvavusi Lietuvos plaukimo federacijos prezidentė dr. Ilona Zuozienė pasakojo, kad ne visi lietuviai yra puikūs plaukikai, ji atskleidė, kad Lietuva yra viena pirmaujančių visoje ES, pagal skendimų atvejus. Statistikos departamentas informuoja, kad pernai šalyje nuskendo 146 vaikai, o šįmet dar, nepasibaigus metams, jau – 140.

Kas penktas vaikas Lietuvoje moka plaukti, ir tik kas penktas suaugęs asmuo moka plaukti iš tiesų gerai.

R. Meilutytė moko vaikus plaukti

„Net 82 proc. gyventojų teigia, kad moka plaukti, pusė vaikų įsitikinę taip pat turintys gerus plaukimo įgūdžius, tačiau, po detalesnių tyrimų paaiškėja, kad didžioji dalis geba nuplaukti vos vieną kartą per baseiną ir nesugeba išlaikyti standarto suaugusiesiems: išbūti vandenyje ne mažiau kaip 30 minučių ir nuplaukti 400 metrų be sustojimo. Tik kas penktas geba pasiekti šį normatyvą”, – sakė dr. I. Zuozienė. Ji pažymėjo, kad Lietuvai dar yra kur pasitempti, nes tūkstančiui gyventojų tenka 5 skenduoliai, o išsivysčiusiose šalyse, tarkim Nyderlanduose, tūkstančiui žmonių tenka mažiau kaip vienas skenduolis.

Ji atkreipė dėmesį, kad pati didžiausia klaida mokant plaukti – įmesti vaiką į gilų telkinį ir sakyi: „Jei išplauksi – tai mokėsi plaukti.” Pasak specialistės, tokia patirtis gali sutraumuoti vaiką visam gyvenimui, sukelti fobiją vandeniui. Svarbiausia, pasak jos, kad vaikai nejaustų vandens baimės, gebėtų plūduriuoti, reguliuotų kvėpavimą ir plauktų taisyklingais, profesionaliais judesiais. „Tarkim, plaukimo „šunukio” būdu praktika rodo, kad kritinėje situacijoje, plaukikas nepajėgia išsilaikyti vandenyje ilgiau, tad raginama išmokti plaukti profesionaliai”, – sakė dr. I. Zuozienė.

R. Meilutytė moko vaikus plaukti

Daugėja baseinų 

Dr. I. Zuozienė pastebėjo, kad po R. Meilutytės pergalių, šalyje padaugėjo baseinų: atsirado Šilalėje, Varėnoje, Druskininkuose, žadamas ir Klaipėdoje. Tačiau, infrastruktūra vis dar liko probleminė: „Daugiau kaip 30 savivaldybių dar neturi plaukimo baseinų. Didžiuosiuose miestuose, išskyrus Kauną, taip pat jų trūksta, ypač Vilniuje”, – pažymėjo pašnekovė.

Kauno miesto vicemeras Simonas Kairys teigė, kad R. Meilutytės pavyzdys suaktyvino tėvus ir vaikus rinktis plaukimo pamokas: „Apie 1,1 tūkst. vaikų šiuo metu lanko plaukimo mokyklas. Plaukimas ne tik sportas, tai sveika gyvensena, laikysena, saugumas. Beje, džiaugtis galima ne tik „Girstučio” baseinu, kitą savaitę pradės veikti sutvarkytas Vilijampolės baseinas, eilės laukia ir Dainavos baseinas. Ši sporto šaka Kaune populiarėja, džiugu, kad plaukti išmoksta vis daugiau žmonių. Net viena prarasta gyvybė dėl nemokėjimo plaukti – yra labai daug”, – sakė S. Kairys.

R. Meilutytė moko vaikus plaukti

Trečiadienį R. Meilutytė paminėjo bendrą Plaukimo federacijos ir „Maximos” projektą, kurio veidu jai teko būti. Projekto metu, perkant specialias apyrankes buvo surinktos lėšos, už jas bus papildomai mokomi plaukti 1300 vaikų.

Šiuo metu šimte Lietuvos mokyklų, esančių 36-iose savivaldybėse, pradinukams vyksta plaukimo pamokos. Sertifikuota programa pradėta 2009 m. joje dalyvavo daugiau kaip 15 tūkst. moksleivių.

Dar prieš pamoką R. Meilutytė neslėpė džiaugsmo: „Man patinka dirbti su vaikais,  myliu plaukimo sportą, džiaugiuosi galėdama pasidalinti žiniomis su kitais ir raginu visus išmokti plaukti”, – ragino R. Meilutytė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA