Mokslas Kaune nemokamas, bet iš tėvų primygtinai reikalaujama mokėti „savanoriškai” | Kas vyksta Kaune

Mokslas Kaune nemokamas, bet iš tėvų primygtinai reikalaujama mokėti „savanoriškai”

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į portalą „Kas vyksta Kaune” kreipėsi Kauno Varpelio pradinės mokyklos mokinių tėvai. Jie nesupranta, kodėl valstybinėje mokykloje nuolat vyksta „savanoriškos” rinkliavos už jų vaikų mokymąsi mokykloje.

Papildoma 20 eurų rinkliava

Mokyklos tėvai pateikia pasakojimą ir tikisi, kad bus išgirsti. „Pernai pirmokų tėvai buvo terorizuojami per susirinkimus, klasės mokytojas, primygtinai iš jų reikalaujant, kad mokinių tėvai sumokėtų „savanorišką” mokestį Mokyklos fondui. Mokestis garsiai įvardinamas kaip savanoriškas, tačiau nuolat ir primygtinai reikalaujama per bendrą susirinkimą, klasės susirinkimą, tėvų komiteto atstovus, siunčiant elektroninius laiškus tėvams ir primenant 5-7 kartus per pusmetį. Vyresnių klasių tėvai minėjo, kad ankstesniais metais „savanoriška” rinkliava į mokyklos fondą buvo 20 litų, o pernai ir šiemet yra konvertuota į 20 eurų”, – problemą dėsto mokinių tėvai.

Jie pasakoja, kad susirinkimų metu aiškinama, jog surenkami pinigai naudojami kanalizacijos avarijoms  šalinti/remontuoti, kitiems nenumatytiems ir numatytiems mokyklos ūkiniams darbams, pagrindžiant, kad Kauno miesto savivaldybė neskiria jokio finansavimo mokyklos priežiūrai: remontui, ūkiniams reikalams ir kt. 

Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika patvirtino, kad šiai mokyklai, įvardintoms reikmėms, šįmet finansavimas nesuteiktas: „Informuoju, kad Kauno savivaldybė šią mokyklą išlaiko kaip ir kitas ugdymo įstaigas. Tačiau šiemet lėšų patalpų remontui neskirta, nes mokykla tam neišreiškė poreikio”, – teigė V. Mažeika.

Tėvai tikina, kad pernai nenorintiems mokėti mokesčio Mokyklos fondui, buvo perduota administracijos žinia per tėvų atstovus, kad: „Visada galite pasirinkti kitą ugdymo įstaigą.”

Tėvų įsitikinimu, mokyklai turėtų būti pakankamas indėlis tėvų lėšų: klasės reikmėms nuo vieno pradinuko tenka sumokėti 50-100 eurų per metus. Kasmet už juos į klases yra perkamas tualetinis popierius, valymo priemonės, gaminami baldai, keičiamos grindys, dažomos patalpos, keičiami/remontuojami klasės suolai ir kita.

Išmanioji klasė

„Mes suprantame, kad taip geriname savo vaikų ugdymo aplinką, bet viskam yra ribos! Panašu, kad mokyklos administracija kartais užsimiršta, kad dirba valstybinėje įstaigoje, kur tokie dalykai negalimi, tad, manome, kad primygtinė 20 eurų papildoma rinkliava Mokyklos fondui – neteisėta”, – teigia pradinukų tėvai.

Tėvų žiniomis, mokytojai yra verčiami šiuos pinigus mokyklai išreikalauti iš tėvų.

Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyr. specialistė Dileta Tindžiulienė teigė, kad mokestis buvo pasiūlytas pernai, per mokyklos tarybos posėdį. „Remiantis mokyklos direktorės Dainos Gitanos Paražinskienės raštišku paaiškinimu, 2015 m. rugpjūčio 28 d. mokyklos tarybos posėdyje mokyklos tarybos pirmininkas Tadas Vybornas iškėlė siūlymą, pasikeitus valiutai, į mokyklos paramos fondą, savanoriškai, kas gali paaukoti po 1,67 eur. per mėnesį, arba 20 eurų metams. Parama mokyklai yra savanoriška, neprivaloma. Mokyklos direktorė jokių piniginių rinkliavų neinicijuoja ir nevykdo”, – teigė D. Tindžiulienė.

Direktorė neigia rinkliavas

Kauno Varpelio pradinės mokyklos direktorė Daina Gitana Paražinskienė, portalui „Kas vyksta Kaune” teigė, kad minėto 20 eurų mokesčio Mokyklos fondui – nėra, o dėl rinkliavų esą sprendžia patys tėvai bei iš jų sudaryti komitetai.

2013Varpelio

„Iš kur jūs ištraukėte tokią nesąmonę? Ne, tokių dalykų pas mus nėra. Pas mus yra nemokamos paslaugos ir mokamos – būreliai. Tėvai savo klasėje, tėvų komitetuose, nusprendžia ką ir kaip daro, čia aš nesikišu, neturiu tokios teisės”, – teigė D. G. Paražinskienė.

Švietimo ir mokslo ministrės A. Pitrėnienės komentaras

Ar teisėtas mokesčių rinkimas Mokyklos fondui 20 eurų valstybinėje mokykloje?

Švietimo ir mokslo ministerija pasisako prieš bet kokias nesavanoriškas mokyklų rinkliavas, kurios skatina tėvų susipriešinimą, aštrina socialinę atskirtį.

Į tokį fondą tėvai gali mokėti tik savanoriškai. Tokia prievolė nėra nustatyta jokiame teisės akte. Tėvai visada gali kreiptis į savivaldybės švietimo padalinį, tai yra, mokyklos steigėją, ir apie tai pranešti.  

A. Pitrėnienė

Kokius mokesčius tėvai privalo mokėti valstybinėje mokykloje už savo vaikus?

Tėvai mokyklą gali remti savanoriškai skirdami iki 2 proc. pajamų mokesčio sumos, remdamiesi Gyventojų pajamų mokesčio įstatymu. Jie savanoriškai gali remti mokyklą pagal Labdaros ir paramos įstatymo reikalavimus mokyklų uždaviniams įgyvendinti ir funkcijoms atlikti. Tėvai privalo gauti ataskaitą apie lėšų panaudojimą. Ataskaitą, kur panaudotos lėšos, mokykla turi skelbti viešai.

Už mokyklų remontą ir aprūpinimą atsakingos savivaldybės. Lėšų mokyklų statybai, remontui, infrastruktūrai gerinti, mokymo įrangai atnaujinti ir kt. skiriama iš valstybės biudžeto ir Europos Sąjungos paramos fondų. Baldus, vadovėlius ir kitas mokymo priemones galima įsigyti iš mokinio krepšelio lėšų.

Tėvai, kaip nustato Švietimo įstatymo 70 straipsnis, mokinį aprūpina individualiomis mokinio priemonėmis: sąsiuviniais, rašymo priemonėmis ir kt. Ministerija primena, kad pratybų sąsiuviniai mokyklose nėra privalomi.  

Ką apskritai manote apie mokesčių mokėjimo faktą valstybinėse mokyklose?

Valstybė kiekvienam mokiniui iki 16 metų suteikia privalomą ugdymą. Šis ugdymas – nemokamas. Mokykla, galbūt kartu su steigėju, pirmiausia privalo ieškoti kitų finansavimo šaltinių, o ne kreiptis į mokinių tėvus.

Nuo savivaldybės pastato nuimtas herbas

Kauno miesto savivaldybė palaiko tik savanoriškas įmokas

Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika teigė, kad Švietimo įstaigose galimi tik Miesto tarybos nustatyti mokėjimai pagal Tarybos  patvirtintus įkainius.

„Mokyklos mokestis nėra tarybos nustatytas ir negali būti privalomas. Galima tik savanoriška parama įstatymų nustatyta tvarka. Už ją turi būti atsiskaitoma tėvų susirinkimuose”, – sakė V. Mažeika.

Jis priminė Švietimo įstatymą, kuris reglamentuoja apmokėjimą už švietimą:

„Valstybinėje ir savivaldybės mokykloje mokymas pagal priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas ir profesinio mokymo programas, skirtas pirmajai kvalifikacijai įgyti, yra nemokamas. Mokinys, kuris mokosi pagal pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas, vadovėliais naudojasi nemokamai, o individualiomis mokymosi priemonėmis (pratybų sąsiuviniais, rašymo priemonėmis, skaičiuotuvais ir kitomis) mokinį aprūpina tėvai (globėjai, rūpintojai).”

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA