Rudens mugėje lauks ne tik amatininkai, bet ir kultūros, meno bei akademinė bendruomenės | Kas vyksta Kaune

Rudens mugėje lauks ne tik amatininkai, bet ir kultūros, meno bei akademinė bendruomenės

Organizatorių nuotr.

Pirmą kartą Kaune rengiamas lietuviškas tradicijas su šiuolaikiniu kultūros lauku sujungsiantis renginys „Kauno mugė – Ruduo 2016“. Greta amatininkų, ūkininkų įsikurs gurmanai, meno kolektyvai, miesto kultūros įstaigos, akademinė visuomenė.

Mugė vyks rugsėjo 9-11 dienomis Senamiestyje ir visoje Laisvės alėjoje. Pasikeitęs mugės veidas šiais metais stebins ne tik dalyvių įvairove, bet ir edukacinėmis, kultūrinėmis programomis.

Visas miesto centras – Laisvės alėja, Vilniaus gatvė ir Rotušės aikštė – bus padalyta į zonas. Informaciniai stendai padės lankytojams orientuotis mugėje, greičiau atrasti tai, kas įdomu ir paskatins pasidomėti tuo, kas yra toliau.

Renginio organizatoriaus Dariaus Straigio teigimu, renginys bus išskirtinis, nes sujungs tradicinę mugę su kultūros lauku. „Siekiame, kad iš atostogų sugrįžęs miestas pradėtų aktyvesnį kultūrinį gyvenimą. Anksčiau mugėse nebuvo skiriama dėmesio kultūrai, šįmet renginyje veiklos turės dauguma gyventojų segmentų”, – sakė D. Straigis ir pastebėjo, kad amatininkų, prekiautojų dirbiniais mugės itin populiarios Ispanijoje, Vokietijoje.

Šeštadienį renginio organizatorius rekomenduoja aplankyti „Open Kitchen” renginį Rotušės aikštėje, ten lauks greitojo maisto patiekalai, ledai, didžėjų muzika. Vėliau raginama apsilankyti Kauno Europos kultūros sostinės 2022 renginyje Prezidentūros kiemelyje, ten pat susitikti su „Nemuno” redakcija, aplankyti prie „Miesto sodo” esančią pasirodymų aikštelę ir, žinoma, pačią mugę.

Tradicijos ir amatai

Amatai, kulinarinio paveldo gaminiai, ekologinė žemės ūkio gamyba ir autentiška liaudies muzika, šokiai, žaidimai lankytojų lauks Laisvės alėjoje nuo S.Daukanto iki E. Ožeškienės gatvės. Čia savo gaminius pristatys ūkininkai, smulkaus verslo atstovai, bendruomenės, kooperatyvai. Bus galima paragauti tradicinių lietuviškos virtuvės gaminių, pajusti žemaitiškų ar dzūkiškų gaminių skonį. Bus prekiaujama įvairiais mėsos, pieno gaminiais, kepiniais, daržovėmis, amatininkų darbais ir t.t. Mėgstantys liaudies muziką, galės pasiklausyti kapelų atliekamos muzikos, įsijungti į liaudies šokį ar žaidimą.

Senamiestis kultūrai ir menui

„Norime, kad mugės metu nebūtų pamiršti Laisvės alėjoje ir Senamiestyje įsikūrę menininkai, – sakė D. Straigis. – Visas tris dienas bus pristatoma naujojo sezono teatrų, muziejų, koncertų salių programa, į mugės šurmulį įsijuns ir kavinių bei klubų šeimininkai.“

„Kultūros gatvėje“, besitęsiančioje per visą senamiestį, lankytojai sužinos, kas vyksta šiuolaikiniame kultūros lauke. Galerijos, teatrai, profesionalūs taikomojo, vaizduojamojo, performatyvaus meno atstovai, muzikos kūrėjai, šokių atlikėjai pristatys sezono naujienas, bus atviri lankytojams. Veiks aikštelės atlikėjų pasirodymams. Čia savo talentu su visais miestiečiais galės pasidalinti pradedantys solistai ar kolektyvai, siekiančios profesionalumo grupės.

Edukacinę programą papildys vaikų, jaunimo, suaugusiųjų ugdymo institucijos, užimtumo centrai, laisvalaikio studijos, pristatysiančios savo programas, rengsiančios kūrybines dirbtuves.  Dalyvaus ir pasirodymus rengs neįgaliųjų organizacijos

Mažiųjų mugės lankytojų lauks vaikų zonos Muzikinio teatro sodelyje, kuriose jie galės išvysti naminių paukščių parodą, pramogauti, o išalkusiems tėvai čia pat ras gardėsių.

Visi, pailsę nuo gausybės įspūdžių, kuriuos dovanos išskirtinis renginys, galės mėgautis koncertais, poezijos skaitymais, festivalių „Kaunas Jazz ruduo“ ir „Kaunas Photo“ renginiai po atviru dangumi.

Rotušės aikštėje – skonių jūra

Pradėjusius lankyti mugę Laisvės alėjoje ir perėjusius ją visą, pabaigoje, Rotušės aikštėje, miestiečius pasitiks „OPEN KITCHEN“ gatvės maisto kultūros projektas. Gyva muzika ir gera atmosfera po atviru dangumi. Įvairių pasaulio šalių virtuvės, muzika, čia pat gimstančios pažintys ir atradimai – viskas vienoje vietoje.

„Siekiame, kad „Ruduo 2016“ būtų tarsi rudens sezono atidarymo šventė visiems kauniečiams, – dalijosi mintimis D. Straigis. – Rugsėjį miestas atsigauna, čia suvažiuoja studentai, prasideda teatrų sezonas, o kaimo žmonės rudenį turi ką pasiūlyti ir kuo pasidalinti su miestiečiais. Tad kviečiame rudens sezoną atidaryti kartu.“

O sezono atidarymui bus kepamas didžiulis pyragas „Rudens mugės Boba“. Jį sukurs  ir pateiks jaunieji konditeriai ir jų mokytojai. Po gabalėlį jo paragauti galės mugės svečiai.

Bus verdamos tradicinės sriubos, mugės žuvienė ir cibulienė, jomis miestiečiai galės pasivaišinti nemokamai.

Kauno Europos kultūros sostinės 2022 (KEKS) komanda kvies į gyvą susitikimą

KEKS būstinė mugės dienomis laikinai įsikurs Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros sodelyje, kur vyks diskusijos apie miesto ateitį ir mūsų aplinką.

„Šio susitikimo metu norime visiems pasakyti, kad kultūros sostinę kuriame visi drauge, o jos sėkmė priklauso nuo mūsų visų įsitraukimo. Stengiamės nuolat priminti, kad kultūros sostinės programa nėra orientuota tik į profesionalųjį meną. Šiame projekte kultūros samprata yra kur kas platesnė – tai mūsų maisto kultūra, fizinis aktyvumas, savanorystė, atmintis, miesto ir gamtinė aplinka, mūsų bendravimas su kaimynais ir aktyvus dalyvavimas kuriant miesto ateitį. Kauną budiname per kultūrą“, KEKS planais dalinasi projekto koordinatorė Ana Čižauskienė.

„Laikiną savo būstinę Istorinės Prezidentūros sodelyje dar vadiname bendruomenių laboratorija, nes vienas iš mūsų tikslų mugėje – rinkti informaciją apie miesto aplinką ir jo bendruomenes, mikrorajonuose veikiančias bendruomenines iniciatyvas, visuomenines organizacijas ar susibūrimus, aktyviuosius mikrorajonų taškus ir poilsio zonas. Surinktą informaciją naudosime planuodami bendruomenių ir mikrorajonų kultūros programą. Norime, kad pasirengimo projektui laikotarpiu ir kultūros sostinės metų eigoje išryškėtų miesto ir jo gyvenamųjų rajonų privalumai. Tikimės, kad iki 2022-ųjų projektas padės mūsų mikrorajonuose sukurti geresnę aplinką, aktyvesnį bendravimą ir didesnį kultūros prieinamumą.

Mugėje ruošiamės prakalbinti miestiečius ir su jų pagalba surinkti įdomiausius faktus apie mūsų miestą, kuriuos vėliau sukelsime į atvirą interaktyvų miesto žemėlapį. Visus, kurie turi įdomių istorijų ar žinių apie savo mikrorajoną, kviečiame pasidalinti jomis su mūsų komanda mugės metu. KEKS palapinę, kurioje įsikursime, miestiečiai pamatys dar ne kartą. Ketiname pratęsti šias diskusijas, perkeldami ją ir į kitas Kauno miesto ir rajono teritorijas“, teigia A. Čižauskienė.

Rugsėjo 9 d., 17 val. KEKS palapinėje vyks Ryčio Zemkausko vedama atvira diskusija, kurioje kauniečiai ne tik išgirs, kodėl miestui šis projektas yra svarbus, bet galės ir gyvai pasikalbėti su vienu iš šios paraiškos iniciatorių. KEKS Mito skyriaus vedėjas, žurnalistas ir rašytojas užduos dalyviams klausimą „Ką turi padaryti Kaunas, kad taptų kultūros sostine?“. „Norime įtraukti kuo platesnį kauniečių ratą į paraiškos rengimą ir pasitarti, kaip galėtume ne tik sėkmingai dalyvauti Europos kultūros sostinės programoje, bet kokios dar naudos galėtume sukurti šiam miestui. Be kultūros yra ir daugybė kitų miesto reikalų, kuriuos naudinga kartu apsvarstyti. Juk tai yra šansas miestui dar kartą išrasti save, tad kas gi daugiau, jei ne mes visi tai galime padaryti?“ –  teigia Rytis Zemkauskas.

KEKS ambasadorė, Inga Turminienė, šiuolaikinės virtuvės propaguotoja ir restorano „IETI“ įkūrėja, miestiečiams rengia gurmanišką staigmeną. Mugės metu „IETI“ vaišins miestiečius keksu pagal specialiai šiai progai sukurtą receptą. Kaip teigia I. Turminienė, „Lietuva – miškų kraštas, todėl meilė gamtai ir jos puoselėjimas nuo senų laikų įsišaknijęs kiekvieno lietuvio širdyje. Kaunas yra puikiausias šio bruožo pavyzdys. Mūsų miestas – vienas žaliausių Lietuvoje, savo kraštovaizdžiu stebinantis ne tik užsienio šalių svečius, bet ir aplinkinių miestų lankytojus. Kaunas išskirtinis miestas, pilnas parkų ir skverų, organiškas.“

„Tad, kai mūsų palaikomas projektas „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022” rudenio mugėje nusprendė miestiečius vaišinti specialiai šiam projektui sukurtu keksu, abejonių nekilo, kad juos reprezentuojantis kepinys turi atspindėti šias mūsų visų taip mėgiamas Kauno savybes. Restorane „IETI“ stangiamės kurti patiekalus, pasakojančius istorijas, primenančius vietas ir paisydami metų laikų. Dėl šios priežasties, pats keksas primins visiems rudenį, miškus ir žaliąsias miesto erdves“, savo recepto idėja dalinasi I. Turminienė.

Šiuo netradiciniu keksu miestiečiai, sudalyvavę bendruomenių laboratorijos apklausoje, bus vaišinami šeštadienį ir sekmadienį, 11-17 val. KEKS kavos draugai „Coffee Inn“ prie kekso vaišins šviežia kava.

KEKS būstinė veiks:

Rugsėjo 9 d., (penktadienį) 13.00 – 19.00 val.

17 val. Ryčio Zemkausko vedama atvira diskusija (jei oras leis – lauko palapinėje, jei ne – kelsimės į Prezidentūros vidų)

Rugsėjo 10 – 11 d., (šeštadienį ir sekmadienį) 11.00 – 17.00 val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA