Seime – siūlymas netikrinti vyresnių alkoholio pirkėjų amžiaus | Kas vyksta Kaune

Seime – siūlymas netikrinti vyresnių alkoholio pirkėjų amžiaus

BNS 2016/09/06 13:21
R. Tenio nuotr.

Daugeliui prekybos tinklų ėmus tikrinti visų alkoholio pirkėjų asmens dokumentus, Seimo Darbo partijos frakcijos narys siūlo uždrausti tokią praktiką.

Gintaras Tamošiūnas užregistravo Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimą, kad alkoholio pardavėjai neturi teisės reikalauti asmens dokumentų iš akivaizdžiai vyresnių asmenų. Pasak G.Tamošiūno, taip elgiantis neteisinga skelbti, kad vienas pagrindinių akcijos tikslų – mažinti galimybę alkoholio įsigyti nepilnamečiams.

„Tačiau kaip prie šio tikslo prisideda dokumentų prašymas iš akivaizdžiai vyresnių žmonių? Beje, vieną dieną prekybos centrai deklaruoja kovą su alkoholizmu, o kitą jau skelbia didžiules akcijas svaigalams“, – sako parlamentaras.

Jeigu Seimas pataisą priimtų, ji įsigaliotų nuo kitų metų sausio.

Tuo metu „darbietė“ Dangutė Mikutienė siūlo kitą Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą – nuo 2017 metų įpareigoti prekybininkus ir viešojo maitinimo įmones informuoti vartotojus apie kenksmingą alkoholio poveikį sveikatai ir apie draudimą parduoti jį asmenims iki 18 metų.

Nauja alkoholio pardavimo tvarka nuo rugsėjo 2-osios galioja tinklų „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa“, „Prisma“, „Aibė“ ir Lietuvos kooperatyvų sąjungos parduotuvėse. „Lidl“ tinklas prie šios akcijos neprisijungė.

Tokią iniciatyvą pasiūlę prekybininkai teigia siekiantys užkirsti kelią alkoholio pardavimui nepilnamečiams ir skatinti visuomenės sąmoningumą. Pasak jų, jokie pirkėjų duomenys nebus renkami, kasininkams užteks tik parodyti dokumentą su gimimo data.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA