Krašto apsaugos ministerija ir viešųjų pirkimų tarnyba sutarė dėl bendradarbiavimo | Kas vyksta Kaune

Krašto apsaugos ministerija ir viešųjų pirkimų tarnyba sutarė dėl bendradarbiavimo

BNS 2016/09/06 17:03
Archyvo / R. Tenio nuotr.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė antradienį pranešė sutarę, kad institucijos bendradarbiaus spręsdamos krašto apsaugos sistemos viešųjų pirkimų problemas.

„Man atrodo, kad mes abu ir mūsų darbuotojai matome tam tikrus trūkumus, kurie yra sistemoje, kuriuos reikėtų remiantis bendra viešųjų pirkimų patirtimi ir patirtimi krašto apsaugos sistemoje tobulinti“, – žurnalistams po susitikimo sakė J.Olekas.

„Mes sutarėme, kad mus kolegos pakonsultuos, galutinai priimant tuos sprendimus“, – pridūrė jis.

Ministrui antrino ir VPT direktorė D.Vilytė.

„Džiugu, kad Krašto apsaugos ministerija nori keistis, nori tapti skaidria ir atvira. (…) Viešųjų pirkimų tarnyba patikino, kad visais įmanomais būdais padės Krašto apsaugos ministerijai“, – kalbėjo pareigūnė.

Ji teigė, kad krašto apsaugos sistemos vykdomi viešieji pirkimai turi sisteminių pažeidimų

„Mes nekalbame apie 4 tūkst. eurų, bet mes kalbame apie spragas pačiame pirkimų organizavimo procese“, – tvirtino D.Vilytė.

VPT vadovė nurodė, kad krašto apsaugos sistemoje pirkimams dažnai viršijamos planuojamos jiems skirti išlaidos, be to, viešuosiuose pirkimuose neretai dalyvauja tik vienas tiekėjas. Pasak VPT vadovės, įsigijant prekes specialistai dažnai surašo reikalavimus, kurie atitiktų vieno tiekėjo parduodamą produkciją, o tai riboja konkurenciją, kas sąlygoja išpučiamas kainas.

Ji sakė nepritarianti detalių reikalavimų prekėms išdėstymo tais atvejais, kai nėra perkama ginkluotė.

Savo ruožtu krašto apsaugos ministras J.Olekas tvirtino, kad ministerija turės atlikti gilesnę tiekėjų ir jų siūlomų prekių kainų analizę.

Praėjusį antradienį Viešųjų pirkimų tarnyba paskelbė, kad kariuomenė 2014 metais aštuonis kartus didesne nei rinkos kaina pirko virtuvės reikmenų.

Šie įrankiai iš „Nota bene“ įsigyti iš viso už 4 tūkst. eurų vykdant sutartį, kurios vertė siekia maždaug 174 tūkst. eurų.

BNS paklausta, kodėl rašant VPT išvadą detaliau neišaiškinta, jog tyrimas buvo vykdomas remiantis pačios Krašto apsaugos ministerijos pateikta medžiaga, tarnybos vadovė D.Vilytė teigia, jog daugiausiai remtasi prokuratūros informacija, o ministerija duomenis apie atliktą vidaus auditą pateikė tik baigiant tyrimą.

VPT vadovė sakė neįžvelgianti kariuomenės vado generolo leitenanto Jono Vytauto Žuko kaltės įsigijant brangius virtuvės reikmenis, nes finansavimą kariuomenės įsigijimams skirsto pati Krašto apsaugos ministerija, o siekdami pasirašyti brangesnę sutartį su tiekėju, nei planuota, kariuomenės atstovai turi prašyti atskiro ministerijos pareigūnų leidimo.

2014 metais Lietuvos kariuomenė su minėta bendrove pasirašė iš viso 1,622 mln. eurų vertės preliminarią lauko virtuvių atsarginių detalių ir agregatų pirkimo sutartį. Jos vertė beveik dvigubai viršijo planuotą pirkimo sutarties sumą, ji buvo numatyta 724 tūkst. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA