Senasis Kaunas: Kaunas – Palanga per valandą | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: Kaunas – Palanga per valandą

M. Barkausko nuotrauka

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugsėjo 5-ąją 1938-ais metais „Lietuvos žinios“ išspausdino tekstą apie pirmąją orinio susisiekimo liniją Kaunas – Palanga.

„Kaunas – Palanga – 1 valanda kelionės

Šiandien Susisiekimo m-ja atidaro pirmąją Lietuvos orinio susisiekimo liniją Kaunas – Palanga. Kaip jau buvo anksčiau rašyta, gautas iš Anglijos gražus dvimotorinis lėktuvas, kuris nuolat skraidys Kaunas – Palanga ir Palanga – Kaunas. Iš Kauno aerodromo kasdien išskirtis 14 val. 30 min., o Palangoj nutūps 15 val. 30 min. Iš Palangos išskris 15 val. 50 min., o Kaune bus 16 val. 50 min. Lėktuvo bilietas nedaug kuo brangesnis už geležinkelio bilietą. Vienas keleivis į Palangą galės nuskristi už 38 Lt. Jeigu bus kartu perkamas bilietas ir atgal, tai bus duodama 20% nuolaidos, o vaikams iki 4 metų bus duodama 75% nuolaida.

Pats lėktuvas yra pErcival firmos, naujo anglų modelio. Jame yra 5 vietos keleiviams, 2 įgulos nariams ir bagažinė. Tai, gal būt, pirmas toks lėktuvas kontinente. Maksimalus jo greitis – 300 km per val., bet normaliai skraidys po 250 km. Jis pritaikytas aklam skraidymui, nes, aišku, teks skraidyti naktimis, miglose ir t.t. Ant lėktuvo šonų nupiešti Lietuvos aero ženklai ir užrašyta „Lietuvos oro linijos“.

Kiekvienas keleivis galės pasiimti iki 10 kg. Bagažo. Jeigu bus daugiau bagažo – reikia mokėti už 1 kg. 1 Lt.
Be to, šiuo lėktuvu bus vežiojama ir korespondencija, kuri turės būti apmokama pagal oro tarifą, o laikmačiai ir žurnalai – pagal krovinių tarifą su 50% nuolaida.

Po kiek laiko Susisiekimo m-ja dar gaus ir antrą tokį patį lėktuvą. Orinis susisiekimas Kaunas – Palanga šiemet bus tik vieną mėnesį, o nuo kitų metų jis bus reguliarus apskritus metus. Aišku, kad dauguma keleivių šiuo susisiekimu naudosis vykti į Klaipėdą, bet čia didelių kliūčių nebus. Palangos aerodrome keleivių lauks autobusai ir tuojau iš lėktuvo bus galima lipti į autobusą ir vykti į Klaipėdą.

Vėliau, gal būt, ši linija, bus pasukta ir lėktuvai skraidys Kaunas – Klaipėda.

Šeštadienį pirmąją kelionę šiuo lėktuvu į Palangą ir atgal padarė Susisiekimo inspektorius ats. Maj. Špokevičius. Savo kelione jie labai patenkinti ir pasakoja, kad keliauti esą labai patogu ir malonu.
Lėktuvui atskridus iš Palangos, juo aerodrome buvo paskraidinti keli spaudos atstovai.

Lėktuvui vadovauja vienas gabiausių mūsų lakūnų p. Dženkaitis. Visi keleiviai bus apdrausti.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA