Žinomi žurnalistai sieks rodyti rinkimų kandidatus be kaukių | Kas vyksta Kaune

Žinomi žurnalistai sieks rodyti rinkimų kandidatus be kaukių

Vis dažniau ir garsiau prabylama apie atsakingo balsavimo idėją, kuomet savo balsą rinkėjas atiduoda tam politikui, kuriuo pasitiki pats asmeniškai. Ką reikia žinoti apie į Lietuvos Seimą kandidatuojančius žmones, bandys paaiškinti beveik dvi dešimtys žurnalistų, kurie iki spalio 9 d. įvyksiančių Seimo rinkimų I-ojo turo surengs debatus su vienmandačių apygardų kandidatais visoje Lietuvoje, o taip pat ir Kaune.

Krikštas teks Petrašiūnų vienmandatininkams

Praeitą savaitę socialiniuose tinkluose paskelbta pilietinė iniciatyva „Balsuok atsakingai“ jau šią savaitę virs realiais debatais su kandidatais į Seimo narius daugelyje Lietuvos miestų ir rajonų. Pirmasis susitikimas Kaune numatomas jau rytoj, antradienį, 18 val. Kauno humanitarinėje pradinėje mokykloje. Rinkėjų debatus su Petrašiūnų apygardos kandidatais į Seimą moderuos LRT žurnalistas Deividas Jursevičius. Pasak debatus organizuojančios jaunimo organizacijos „Lietuvos skautija“ atstovės Justinos Lukaševičiūtės, šį pirmadienį debatuose buvo pažadėję dalyvauti penki Petrašiūnų vienmandatėje apygardoje savo kandidatūras keliantys kandidatai: Povilas Šeštokas, Sigitas Šliažas, Darius Razmislevičius, Andrius Būda ir Marius Jonaitis.

Iš jų kauniečiams gali būti geriau pažįstamos nebent Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdį (LRLS) atstovaujančio S. Šliažo bei Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) astovo D. Razmislevičiaus pavardės, kurie besidomintiems Kauno politika pažįstami iš dalyvavimo miesto savivaldos gyvenime.

Nuoroda į renginį čia.

Ketvirtadienį debatai įsiplieks net dvejose apygardose

Ateinančio ketvirtadienio vakarų su nerimu jau pradeda laukti Šilainių ir Aleksoto – Vilijampolės kandidatai vienmandatėse apygardose.

18.30 val. Kauno Jurgio Dobkevičiaus progimnazijoje disukusijai, kurią moderuos Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, susės dar penki kandidatai į Seimo narius. Pasak organizatorių atstovės J. Lukaševičiūtės, šį pirmadienį apie savo dalyvavimą debatuose buvo patvirtinę šie kadidatai vienmadatėje Aleksoto – Vilijampolės apygardoje: Erikas Tamašauskas, Ona Balžekienė, Jonas Audėjaitis, Edita Gudišauskienė ir Stanislava Šumilaitė.

Iš pastarųjų kandidatų kauniečiams kiek labiau pažįstami keli iš jų: porą metų Kaunui vadovavęs E. Tamašauskas (buvo Kauno meru 2001-2002 m.), šiuo metu atstovaujantis Lietuvos laisvės sąjungą (LLS), humoristiniu „čia priėjo Ona“ reklaminiu šūkiu prieš porą metų į save dėmesį atkreipusi Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS) kandidatė O. Balžekienė, sėkmingą „Vieningo Kauno“ platformą savivaldos rinkimuose šuoliui į Seimą su Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) bandantis išnaudoti J. Audėjaitis bei Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų Kauno skyriaus vadovė E. Gudišauskienė. Iš minėtų kandidatų vienintelis E. Tamašauskas ragavęs visos Lietuvos, ne vien miesto, politiko duonos (buvo Seimo narys 2008 – 2012 m.), likusieji bent iki šių rinkimų yra labiau savivaldos politikos lygmens žaidėjai.

Nuoroda į renginį čia.

Skaitlingiausi debatai – Šilainių apygardoje

Itin audringos diskusijos tikimąsi ketvirtadienį Šilainiuose – Juozo Grušo menų gimnazijoje, 18 val. čia prasidės debatai, kuriuos moderuos portalo DELFI vyriausioji redaktorė, žurnalistė Monika Garbačiauskaitė – Budrienė. Susitikti su žinoma žurnaliste kandidatai ne tik kad nepabūgo, atvirkščiai – apie norą dalyvauti pareiškė beveik visi čia registruotieji.

Didžiausią tiek politologų, tiek rinkėjų susidomėjimą šioje apygardoje kelia trys itin stiprūs vienmandatininkai – tai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos (LVŽP) lyderis Ramūnas Karbauskis, bene aukščiausiai iš Kaune kandidatuojančių Lietuvos socialdemokratų narių bendrame sąraše esanti Birutė Vėsaitė bei TS – LKD „senosios kartos“ politikų balne vienmandatėje apygardoje išsilaikęs Rimantas Jonas Dagys. Rinkėjai galės išgirsti ir kitų kadidatų į Seimo narius Šilainių vienmandatėje apygardoje mintis. Pasak debatus organizuojančios Lietuvos moksleivių sąjungos atstovės Rūtos Dambrauskaitės, šį pirmadienį apie savo dalyvavimą taip pat buvo patvirtinę: Mečislovas Zasčiurinskas, Darius Kudirka, Lina Černeckytė, Rimantas Mikaitis, Kęstutis Pūkas. Iš pastarųjų kauniečiams atpažįstami veidai – tai buvusio Kauno mero (2011 m.), ilgamečio miesto tarybos nario R. Mikaičio, atstovaujančio Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui bei prieštaringais pasisakymais pagarsėjusio verslininko, taip pat miesto tarybos nario K. Pūko, šių metu Seimo rinkimuose pasirinkusio kandidatuoti su partija „Tvarka ir teisingumas“.

Nuoroda į renginį čia.

Linkėjo traukti politikus iš po lovos

Visoje Lietuvoje ketinama organizuoti 60 diskusijų su delegatais vienmandatėse apygardose. Viso mūsų šalyje yra 71 apygarda. Projekto veidas ir sumanytojas – Andrius Tapinas, prie jo idėjos prisijungė 18 kitų žinomų Lietuvos žurnalistų ir visuomenininkų: Rita Miliūtė, Indrė Makaraitytė, Rasa Tapinienė, Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, Eglė Samoškaitė, Mindaugas Jackevičius, Daiva Žeimytė, Šarūnas Černiauskas, Dovydas Pancerovas, Ridas Jasiulionis, Asta Dudurytė, Zita Kelmickaitė ir kt. Visi žiniasklaidos atstovai moderuos diskusijas neatlygintinai.

Savanorystės principu gindžiamas ir šių renginių organizavimas, kuriuo užsiima prie iniciatyvos prisijungusios įvairios jaunimo organizacijos. Praėjusį penktadienį Valstybės pažinimo centre iniciatyvos sumanytojus ir įgyvendintojus pasveikinusi Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė palinkėjo organizatoriams ir žurnalistams sėkmės „ištraukti politikus iš po lovos“. Tuo šalies vadovė bandė atkreipti dėmesį, kad palaiko iniciatyvių žurnalistų norą atvirai parodyti rinkėjams politikų vertybes, gebėjimus ir pasiryžimą tarnauti savo žmonėms ir valstybei.

Akivaizdu, kad projektas „Balsuok atsakingai“ gali tapti rimtu iššūkiu daugumai senosios kartos politikų, kurie saugiai slėpėsi po didžiųjų partijų sparnais ir, kaip asmenys rinkėjams buvo tolimi ir beveik nepasiekiami. Ką jau kalbėti apie jų nuveiktus darbus, pažiūras ir vertybes.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ yra iniciatyvos „Balsuok atsakingai“ partneris Kaune ir Kauno rajone.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA