Pirmoji naujos alkoholio pardavimo tvarkos diena: kaip vertina kauniečiai | Kas vyksta Kaune

Pirmoji naujos alkoholio pardavimo tvarkos diena: kaip vertina kauniečiai

R. Tenio nuotr.

Nuo rugsėjo 2-osios daugelyje didžiųjų Lietuvos prekybos centrų, absoliučiai visi pirkėjai, norintys įsigyti alkoholinių gėrimų – kasininkams privalo parodyti asmens dokumentą. Kaip akciją vertina specialistai ir kaip atrodo pirmoji iniciatyvos diena patiems pirkėjams?

Kalbinti atsakingų įstaigų atstovai tikina, kad iniciatyva stengiamasi pažaboti jaunimo alkoholizmą, paskatinti atsakingumą, o žurnalistų kalbinti pirkėjai, kol kas noriai palaiko iniciatyvą – dalis dokumentus išsitraukia iš anksto ir pardavėjoms(-ams) pateikia net neprašomi.

Iniciatyva šiandien įsigaliojo prekybos tinklų „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa“, „Prisma“, „Aibė“ ir Lietuvos kooperatyvų sąjungos parduotuvėse. Šių prekybos vietų atstovai su LR sveikatos apsaugos ministru Juru Požela ir Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdančiuoju direktoriumi Laurynu Vilimu, dar birželį pasirašė Geros valios memorandumą, kuriuos įsipareigota alkoholį parduoti tik pateikus asmens amžių liudijantį dokumentą. „Lidl“ tinklas prie iniciatyvos neprisijungė.

Alkoholio kontrolė

Nežada trauktis

Privalomą dokumento pateikimą inicijavo Lietuvos prekybos įmonių asociacija, vienijanti 20 šalyje registruotų lietuviško ir užsienio kapitalo mažmeninės prekybos įmonių.

Organizatoriai apibrėžė iniciatyvos tikslus: maksimaliai sumažinti galimybes nepilnamečiams įsigyti alkoholio, eliminuoti žmogiškąjį kasininkų klaidos faktorių, sprendžiant apie pirkėjo amžių bei skatinti sąmoningesnį visuomenės elgesį.

„Naujoji tvarka sukėlė daug diskusijų visuomenėje. Tai rodo, kad  ši tema aktuali, yra daug problemų, kurias laikas realiai spręsti. Prekybininkai, net ir jausdami kai kurių politikų spaudimą, nežada trauktis. Jaučiame didėjantį visuomenės palaikymą ir tikime realia šio pokyčio nauda pirmiausiai mūsų vaikams, prekybos centrų darbuotojams ir visai visuomenei“, – teigė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas.

Pavyzdys – Skandinavija

Sveikatos apsaugos viceministras Valentin Gavrilov teigė, kad palankiai žiūri į iniciatyvas, kurios leidžia riboti alkoholio prieinamumą, ypač nepilnamečiams. „Anoniminės moksleivių apklausos rodo: daugiau kaip 80 proc. jų yra vartoję alkoholio, iniciatyva tikimės visuomenės supratimo ir atsakingumo. Nesudėtingas veiksmas parodyti dokumentą – leis apsaugoti mūsų pačių vaikus, jautriausią visuomenės dalį, kuri lengvai pasiduoda įtakai”, – portalui „Kas vyksta Kaune” teigė Sveikatos viceministras V. Gavrilov.

Jis pažymėjo, kad vykdant iniciatyvą turi būti laikomasi asmens duomenų apsaugos įstatymo ir kitų teisės reikalavimų: „Jokie asmens duomenys negali būti kaupiami, tikiuosi, prekybininkai laikosi nuostatos ir niekur jų nekaups”, – sakė V. Gavrilov.

Alkoholio kontrolė

Pašnekovas pavyzdžiu įvardijo Skandinavijos šalis: „Skandinavai anksčiau irgi kovojo su alkoholio vartojimo problemomis, jie turi gamybos ir prekybos alkoholiu monopolį, turi specializuotas alkoholinių gėrimų parduotuves, draudžia alkoholio reklamą, vadovaujasi ribotu alkoholio prekybos laiku ir pan.

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas  prof. dr. Aurelijus Veryga taip pat pažymėjo lietuvių svajonių šalimis vadinamas Švediją, Norvegiją, Islandiją, kur jau seniai alkoholio vartojimo problemos sušvelnintos tiek, kad leidžia visuomenei jaustis saugiai. „Tos priemonės yra labai aiškios: alkoholio reklamos draudimas, alkoholio pardavimo monopolis, pardavimo laiko ir pardavimo vietų skaičiaus ribojimas, gėrimų apmokestinimas, vaikų užimtumas ir prevencinių programų diegimas”, – sakė jis.

Kritikuoja iniciatyvą

Jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos pirmininkė Simona Stankevičiūtė šią iniciatyvą prekybos centruose vertina kaip neefektyvią ir traktuoja kaip mėginimą diskredituoti įrodymais pagrįstą alkoholio prevencijos politiką Lietuvoje. „Alkoholio prieinamumo mažinimas yra viena iš efektyvių ir įrodymais pagrįstų priemonių, tačiau prekybos centrų pasiūlymo nelaikome pagrįstu ar tvariu”, – teigė S. Stankevičiūtė.

Ji kritikavo asmens dokumentų tikrinimą prekybos centruose, kuris galimai pažeidžia duomenų apsaugos reikalavimus, o už šios tvarkos nesilaikymą, esą nėra numatyta jokių sankcijų.

Alkoholio kontrolė

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos atstovas Valdas Šulinskas informavo, kad Inspekcijoje liepą įvyko susitikimas su Prekybos įmonių asociacijos vykdomuoju direktoriumi L. Vilimu ir kitais prekybininkų atstovais, kurio metu Inspekcija domėjosi ar bus tvarkomi asmens duomenys prekybos centruose parduodant alkoholinius gėrimus. Prekybos įmonių asociacijos atstovas paaiškino, kad prekybos vietose pardavėjos patikrins pirkėjų asmens dokumentus ir iš šių dokumentų į kasos aparatus suves gimimo datą tam, kad būtų nustatyta, ar pirkėjas yra pilnametis.

„Prekybininkų atstovų patikinimu, gimimo data nebus niekur išsaugoma, nebus jungiama su kitais duomenimis, o tai tarnaus tik kaip raktas, leidžiantis atlikti pardavimo operaciją kasos aparatu”, – teigė V. Šulinskas.

Jis pridūrė, jog konsultacijų telefonu metu, iš fizinių asmenų buvo gauta informacija, kad šiuo metu prekybininkai nebeketina gimimo datos suvesti į kasos aparatą, o užteks parodyti asmens amžių liudijantį dokumentą. „Šios informacijos nei patvirtinti, nei paneigti negalime, o suvedami į kasos aparatus duomenys netraktuojami kaip asmens duomenys ir todėl asmens duomenų apsaugos įstatymas tam netaikomas”, – sakė V. Šulinskas.

Jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos pirmininkė Simona Stankevičiūtė taip pat pridūrė, kad iniciatyvoje paliekama galimybė pardavėjams tokių reikalavimų išvengti įvedant kitokį amžių, nes tai nebus automatinis dokumento skenavimas.
„Esame nusivylę, kad sveikatos apsaugos ministras pasirašė šį susitarimą, kurį palaiko ir alkoholio pramonė, dažniausiai trukdanti įrodymais pagrįstų prevencijos priemonių diegimui. Manome, kad tai yra siekis suerzinti visuomenę ir sutapatinti aktyvius piliečius bei jaunimo organizacijas su nelogiškais ir nepagrįstais pasiūlymais. Dėl tos priežasties mes atsiribojame nuo šio prekybos centrų susitarimo ir siūlome rinktis tvarias alternatyvas”, – sakė S. Stankevičiūtė.

Alkoholio kontrolė

Nesilaikantiesiems – siūlymai naikinti licencijas

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas  prof. Aurelijus Veryga įsitikinęs, kad reikia ne tik tikrinti pirkėjų amžių, ir nustatyti adekvačią atsakomybę už pažeidimus. „Jau ne kartą siūlyta didinti ekonominę atsakomybę (finansines bausmes) verslo subjektams, o fiziniam asmeniui (pardavėjui) atsakomybę didinti iki baudžiamosios. Taip pat buvo siūloma naikinti licenciją prekiauti alkoholiu už vienkartinį pardavimą nepilnamečiui, tačiau verslas tam niekada nepritarė”, – atkreipė dėmesį prof. A. Veryga.

Jis teigė, kad reikalavimą rodyti dokumentą galima prilyginti bendrai visiems suprantamu dalyku, tokiu kaip kelių eismo taisyklės; draudimas vogti ar smurtauti ir pan.

Stringa antialkoholinių priemonių priėmimas

Prof. A. Veryga priminė, kad Lietuvoje anksčiau minėtos priemonės yra pateiktos Seimui ir už dalį jų buvo surinkta daugiau kaip 61 tūkst. parašų. „Tačiau Vyriausybė priemonėms nepritaria, nors savo išvadoje ir rašo, kad jos mažintų pardavimo vietų skaičių ir stabdytų alkoholio verslą. Todėl manau, kad mums trūksta ne idėjų ką padaryti, bet – politinės valios, kad tos idėjos būtų priimtos”, – įsitikinęs prof. A. Veryga.

Jis pastebėjo, kad nepilnamečių alkoholizmą reikia spręsti nedelsiant, tačiau, pasak jo, visos vaikus labiausiai liečiančios priemonės: alkoholio reklamos draudimas, alkoholio akcizų greitesnis didinimas – nuolat stabdomos ar net atšaukiamos.

Sveikatos viceministras V. Gavrilov pažymėjo, kad nedžiugina ne tik alkoholio vartojimo mastai (pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, Lietuva patenka į daugiausiai alkoholio suvartojančių Europos šalių trejetuką), bet ir alkoholio sukeliami padariniai: nelaimingi atsitikimai, avarijos, nusikaltimai.

„Paskutiniu metu po truputį judame į gerąją pusę, mažinant alkoholio pasiekiamumą, kad pokyčiai būtų dar ženklesni, reikalingas aktyvus pačios visuomenės dalyvavimas”, – teigė Sveikatos viceministras V. Gavrilov.

Alkoholis parduotuvėse

Kauniečiai palaiko iniciatyvą

Kauno prekybos centruose į pavakarę apsilankius portalo žurnalistams, didelių pasipiktinimų ar nesklandumų neužfiksuota, dauguma pirkėjų dokumentą pateikinėjo automatiškai, dalis džiaugėsi, kad jų, sulaukusių jau brandaus amžiaus, vis dar prašoma asmens dokumento. Žinoma, buvo ir nepatenkintųjų šie žmonės atvirai reiškė nuomonę: „Kokia čia nesąmonė!”.

Molo „Maximoje” sutiktas Vitas iniciatyvą vertino teigiamai. „Man sudarys trukdžių, bet juk gero tikslo siekiama, tad nereikia burbėti. Aišku, žmonės jau mažiau nusipirks alkoholio – neturės paso ir nepirks. Paprasta: degalinėse nebėra alkoholio – ir neperki, o anksčiau ir pats keliaudamas pilti kuro, dažnai pasiimdavau ir alaus, dabar to nebeliko, taigi, sumažėjo alkoholio vartojimas”, – kalbėjo Vitas.

Eilės prekybos centruose

Jo manymu, Lietuvoje reikėtų dar labiau mažinti alkoholio prieinamumą, tarkim, alkoholiu prekiauti tik specializuotose parduotuvėse, vos keliose miesto vietose. „Švedijoje, Norvegijoje alkoholis sunkiai prieinamas ir žmonės jo mažiau vartoja, o Lietuvos jaunimas geria daug, per „balius” alkoholis – vis dar būtinybė”, – pažymėjo kaunietis.

„Prismoje” sutiktas Egidijus, stovėjo nemažą eilę, kad nusipirktų alaus, tačiau – neturėjo dokumento ir turėjo privalėjo prekes parduotuvėje, tačiau išeidamas negrūmojo, tepasakė: „Na, nieko tokio, šiandien gersiu girą.”

Pirkėjos Inesos (48 m.) pardavėja paprašyti dokumentą – pamiršo, ir buvo iškart sudrausminta: „O paso neprašysit? Jau visai atmestinai dirbate!”, – priekaištavo pirkėja.

Pramonės prospekte įsikūrusiame prekybos centre sutiktas 34 m. Tomas jau iš anksto nekantravo, su draugais spėliojo kasininkė prašys, ar ne, parodyti dokumentą. Ir, žinoma, paprašė: „Ar toks jaunas atrodau? Prašau, žiūrėkite”, – plačiai šypsodamasis pasą parodė pirkėjas.

Saulėtekio „Iki” sutiktas 25 m. Rytis sakė dėl šiandien prasidėjusios iniciatyvos nepatiriantis jokių nepatogumų: „Asmens tapatybės kortelę ir taip visad nešiojuosi piniginėje, ją ištraukti ir parodyti man nesunku, rankos tikrai nenukris”, – teigė vaikinas.

Alkoholiniai gėrimai prekybos centruose

Kalbintos kasininkės tikino, kad papildomų nepatogumų ši iniciatyva nesukėlusi: „Pirkėjai labai tolerantiški, patys net neprašyti skuba parodyti dokumentus, pateikia iškart su nuolaidų kortelėmis. Dalis jau spėjo pasiteirauti, kada baigsis akcija, pirkėjai komentavo: „Savaitę pažaisit ir pasibaigs!”, – pasakojo pardavėja Rasa.

Kita kasininkė kiek nustebusiems pirkėjams aiškino, kad privalo tikrinti dokumentus. „Kol kas piktybiškų klientų nepasitaikė, dalis net šypsosi, džiaugiasi, kad vis dar paso paprašo”, – pastebėjo Lina.

Tiesa, ne visuose prekybos vietose iš pirkėjų prašomi asmens dokumentai. Naujai atsidariusiuose prekybos centruose „Lidl”, kaip ir naktinėse alkoholio pardavimo vietose, dokumentai prašomi tik kilus įtarimui, ar pirkėjas pilnametis.

Erzina vyresnius pirkėjus

Visgi, iniciatyva nemaloniai nustebino brandesnio ir pensinio amžiaus žmones, kuriems taip pat privaloma pateikti asmens dokumentą.

„Na, kur tai matyta, man jau 80 ir dar prašo parodyti pasą, baikit šposus”, – liepė pensininkas Artūras.

50-metis Nerijus taip pat džiaugsmu netryško: „Kas per nesąmonė, ar nematai koks mano amžius? Neturiu pažymėjimo, pamečiau!”, – pakeltu balso tonu kalbėjo pirkėjas, tačiau patikinus, kad ne dokumento tikrai neparduos alkoholio, visgi dokumentą surado.

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas  prof. dr. Aurelijus Veryga įstikinęs, kad tikrinti dokumentą tam, kuris yra akivaizdžiai vyresnio amžiaus – perteklinė priemonė, kelianti žmonių susierzinimą ir pasipiktinimą.

Eilės prekybos centruose

„Nuostata, kad kilus abejonių dėl perkančiojo amžiaus, pardavėjas privalo prašyti dokumento galioja jau ne vienerius metus, tik ji nebūdavo vykdoma. Alkoholio prieinamumo ribojimas vietos, laiko, amžiaus ir kitomis prasmėmis yra efektyvi priemonė, tik ji turi būti proporcinga. Prašymas senjorui įrodyti savo amžių yra akivaizdus sprendimo neproporcingumo pavyzdys.

Jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos pirmininkė Simona Stankevičiūtė buvo kategoriška: „Reikalavimas tikrinti visų piliečių, įskaitant ir vyresnių ar net pensinio amžiaus žmonių asmens dokumentus atrodo nelogiškas, nesuprantame, kaip jis skatina „atsakomybę”. Manau, kad prekybininkai šitos akcijos ėmėsi ne tam, kad spręstų problemas, bet tam, kad sukeltų visuomenės pasipiktinimą alkoholio kontrole, nes žmonėms būna sudėtinga atskirti, kas tikrasis idėjų autorius”, – teigė S. Stankevičiūtė.

Portalas „Kas vyksta Kaune” įspėja, kad nesaikingas alkoholio vartojimas kenkia Jūsų sveikatai ir gali tapti ligų, eismo įvykių ar net tragedijų priežastimi. Daugiau informacijos apie alkoholio žalą ir pagalbos kontaktus rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA