Senasis Kaunas: Šančių namų savininko balsas dėl miesto tvarkymo | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: Šančių namų savininko balsas dėl miesto tvarkymo

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugsėjo 2-ąją 1931-ais metais „Lietuvos aidas“ išspausdino Šančių namų savininko balsą dėl miesto tvarkymo.

„Kauno miesto valdyba įsakė, kad Šančių namų savininkai savo gatvių pakraščiais nutiestų šaligatvius. Namų savininkai aimanuoja, kaip čia dabar bus, kad gatvės neišplanuotos, siauros, negrįstos, o trotuarai reikia tiesti. Kas čia dabar šiuos nesuderinimus turi ištirti? Policija į kritiką neįsileidžia – ji tik vykdo.

Kultūringuose miestuose pradeda dalyką nuo pradžios, iš pamato: pirmiausia sutvarko gatves, išgrindžia jas, o po to jau šaligatvius tiesia. Pas mus gi atbulai.

Tokį įsakymą, mat, daug lengviau duoti, nes tą turi namų savininkai atlikti, – o ne įsakytojai. Taip ir daro. Bet naudos iš to maža, nes siauromis gatvėmis vežikai išvažiuoti negali, tat važiuoja per šaligatvius; be to, per smiltyną pavežti arklys nebegali.

Kas gi liks iš tokių šaligatvių? Kiek kartų ir keno sąskaiton teks juos taisyti? Juk neuždrausi gatve važiuoti, su kuolu nedefuruosi, dieną ir naktį, kad apsaugojus savo šaligatvį. Kiek išlaidų teks skirti namų savininkams šaligatviams, nes šie šaligatviai jau ir dabar antrą kartą taisomi? Pirmą kartą per dvi lenti; dabar per tris lentas, kad plotis būtų ne mažesnis 70 cm. Kai bus sutvarkytos ir išgrįstos gatvės, teks iš naujo tiesti šaligatvius, nes senieji netiks ir bus ne savo vietoje. Kam reikalinga tokiomis neproduktingomis išlaidomis apsunkinti savininkus, juk ir be to jie kelinti metai moka gatvių grindimo mokesnį. Gatvių gi apie 90% dar ir po šiai dienai negrįsta.

Susimildami, miesto vėvai, pasigailėkite ir su netikusiais parėdymais susilaikykite.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA