Senasis Kaunas: apie atnaujintą Seimo salę | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: apie atnaujintą Seimo salę

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugsėjo 1-ąją 1936-ais metais „Lietuvos aidas“ aprašė rašė apie Seimo salės atidarymą.

„Šiandien 10 val. susirenka tautos atstovai seimo pirmojo posėdžio į seimo salę, kuri yra vienuose rūmuose su teisingumo ministerija. Įėjimas į seimo rūmus iš šiaurės, iš rūmų galo, kur anksčiau būdavo įeinama į vyriausiojo tribunolo įstaigą.

Jau kelis kartus esame rašę apie atliekamus seimo rūmuose parengiamuosius darbus. Tik vakar po pietų jie baigti. Remontas baigtas praeitą savaitę, o galutinis parengimas rūmų ir didžiosios salės posėdžiams baigtas tik vakar. Kurie anksčiau lankydavosi tribunolo, šiandien įėję tik į vestibiulį pastebės vidujinį rūmų atnaujinimą. Pasiekę antrąjį aukštą, kurio visos patalpos skirtos seimui, ras taip pat viską atnaujintą. Visi kambariai naujai dažyti. Jie jau aprūpinti reikalingais baldais ir telefonais. Pirmasis kambarys iš dešinės tuo tarpu skirtas seimo pirmininko kabinetui, paskirti kambariai ir kitiems prezidiumo nariams, komisijoms, o gale koridoriaus, didžiausias kambarys, kur ligi šiol buvo vyr. trib. Civilinio skyriaus raštinė, paskirtas seimo raštinei.

Seimo posėdžių salė dabar žymiai šviesesnė, gražiai dažyta. Prie prezidiumo stalo viename ir kitame gale pastatyti dideli plupitrai kalbėtojams. Iš publikos žiūrint, kairėje – referentui, dešinėje – kalbėtojams. Ties vienu ir antru piupitru pastatyta po vieną stalą stenografininkams. Toliau, viduryje salės, prieš prezidiumo stalą, tautos atstovų suolai. Kiekvienam atstovui atskiras suolas su staleliu. Suolai sustatyti į 8 eiles. Kiekvienoje eilėje po šešis, vienas paskui kitą tautos atstovų suolai. Paskutinėje eilėje vienas, 49-tas suolas įterptas tarp kitų suolų, tokiu būdu paskutinėje eilėje yra 7 suolai. Tautos atstovai į suolus susės savo pavardžių abėcėlės tvarka. Pirmoje eilėje ir pirmuoju sėdės tautos atstovas Izidorius Aleksa, Tauragės apskr.. atstovas, aštuntoje eilėje, paskutiniame suole sėdės Valentinas Žalkauskas, Šiaulių apskr.. atstovas.

Salės dešinėje, už tautos atstovų, ant padaryto pakilimo sustatytos dvi eilės kėdžių. Tai vyriausybės narių ložė. Salės gale, dešinioji ložė yra minprių kabineto dispozicijoje, Kairėje publikai ir žurnalistams. Beje, žurnalistams ši vieta, iš kurios ir nelabai gerai girdėsis, paskirta tik vienam kartui, pirmajam, atidaromajam posėdžiui, vėliau žurnalistams būsianti skirta kita, patogesnė vieta, o vestibiulio viename kambaryje įrengs žurnalistams telefoną. Beletažo ložės dešinėje skirstos diplomatinio ir konsulatinio korpuso nariams, kairėje – publikai. Publikai sėdėti yra 110 vietų, žurnalistams sėdimų 40 vietų ir publikai stovimų 100 vietų. Visi žurnalistams ir kitiems svečiams skirtieji bilietai vakar išdalinti. Į Seimo atidarymo posėdį yra atvykę ir užsienių žurnalistų.

Didesnė dalis tautos atstovų jau vakar buvo atvykę į Kauną, kiti atvyko šįryt.

Vakar galutinai ir parengtus seimo atidarymui rūmus ir posėdžių salę apžiūrėjo ministeris pirmininkas ir kiti vyriausybės nariai.

Mieste paskutinėmis dienomis, o ypač vakar jausta didelis tautos atstovų susirinkimu ir seimo atidarymu susidomėjimas. Įstaigose, kavinėse, gatvėse galėjai išgirsti įvairius komentarus ir pasikalbėjimus apie susirenkantį seimą. Daugelis žmonių, kurie dėl vietų stokos negalės patekti į seimo atidarymo iškilmes, galės jas bent išgirsti per radio: iškilmių transliacija prasidės 10 val.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA