Kariuomenei brangius virtuvės įrankius pardavusios įmonės direktorius: kainos nenormalios | Kas vyksta Kaune

Kariuomenei brangius virtuvės įrankius pardavusios įmonės direktorius: kainos nenormalios

BNS 2016/08/30 13:18
R. Tenio nuotr.

Lietuvos kariuomenės įsigytų virtuvės įrankių kainos nenormalios atrodo ir pačiam tų įrankių tiekėjui, bendrovės „Nota bene“ direktoriui Andriui Jazgevičiui.

„Žinoma, kad ne“, – BNS antradienį sakė A.Jazgevičius, paklaustas, ar jam pačiam 180 eurų pjaustymo lentelės kaina atrodo adekvati.

„Mes po to pamatėme, kadangi buvo įvairūs tyrimai, kuriuos atliko Lietuvos kariuomenėje, kad ir rinkoje galima nusipirkti ir iš už kampo. Arba ne iš kampo, o iš kitų atstovų, kurie Lietuvoje užsiima virtuvės įrangos reikmenų pardavimu“, – kalbėjo jis.

Tai „Nota bene“ vadovas pareiškė Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) paskelbus, kad virtuvės įrankius iš šios bendrovės kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau, nei rinkoje.

VPT skelbė, kad kariuomenė, pavyzdžiui, pjaustymo lentelę įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainavo 28 eurus, duonriekį peilį – už 142 eurus, kurio kaina parduotuvėje – 13 eurų. Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis – už 70 eurų, galąstuvas – už 103 eurus, peilis mėsai kapoti – už 250 eurų. Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai – už 243 eurus ir 258 eurus.

A.Jazgevičius aiškino, kad šiuos pirkimus kariuomenė vykdė pirkdama atsargines dalis lauko virtuvėms, kurias įsigijo prieš keliolika metų.

„Ten buvo pirkimas lauko virtuvės atsarginių detalių ir priedų joms. Tai į tą lauko virtuvės įeina ir įvairūs įrankiai, kurie vartojami gamybai maisto“, – sakė „Nota bene“ vadovas.

A.Jazgevičius teigė, kad jo vadovaujama įmonė nesiūlė kariuomenei tokių kainų už virtuvės įrankius, o tai darė jų gamintoja „Karcher-Futuretech GmbH“. Pasak jo, „Nota bene“ užsiima tik šių gaminių perpardavimu.

Visgi verslininkas aiškino, kad ne visus tuos virtuvės įrankius gamino „Karcher-Futuretech GmbH“.

„Kai perkate „Volkswagen“ automobilį, tai ar manote, kad padangų gamintojas irgi yra „Volkswagen“? Arba kažkokio siurblio, irgi „Volkswagen“? Tai aišku, ne, tai yra daiktai, kurie yra komplektuojami, (…) o „Karcher – Futuretech“ patvirtina, kad tie daiktai gali būti naudojami su įmonės prekės ženklu“, – kalbėjo A.Jazgevičius.

Savo ruožtu Krašto apsaugos ministerija ir kariuomenė teigia savo ir teisėsaugos institucijų jėgomis bandanti išaiškinti sukčiavimą būtent dėl to, kad „Nota bene“ pateikė „Karcher-Futuretech GmbH“ prekės ženklu pažymėtą produkciją.

Virtuvės įrankius Lietuvos kariuomenė įsigijo po to, kai su „Nota bene“ sudarė preliminarią maždaug 1,6 mln. eurų sutartį. Preliminarios sutarties vertė beveik dvigubai viršijo planuotą pirkimo sutarties vertę, kuri buvo numatyta 724 tūkst. eurų.

Į ją įėjo ne tik įrankiai, bet ir kita produkcija. Virtuvės įrankiai iš viso kainavo apie 174 tūkst. eurų.

A.Jazgevičius patvirtino, kad preliminarioje sutartyje buvo matyti visos 190-ies produktų kainos.

Preliminarią sutartį 2014 spalio 1 dieną pasirašė A.Jazgevičius ir Lietuvos kariuomenės Materialinių resursų departamento direktorius pulkininkas leitenantas Valdas Dambrauskas. Sutartis buvo su dviem priedais.

Kariuomenės Materialinių resursų departamentas virtuvės įrankių pirkimo sąlygas ruošė jau remdamasis gamintojo „Karcher“ dar 2001 metais pateiktomis instrukcijomis ir katalogais.

Viešųjų pirkimų tarnyba taip pat konstatavo, kad departamentas yra tikslinęs kai kuriuos potencialių tiekėjų kvalifikacijos reikalavimus tam, kad būtent „Nota bene“ juos atitiktų.

„Nota bene“ yra „Karcher-Futuretech GmbH“ oficialus atstovas Lietuvoje.

Registrų centro duomenimis, 80 proc. „Nota Bene“ akcijų priklauso „Nota grupė“, kurią lygiomis dalimis valdo Valius Fatėnas, Kęstutis Lesevičius, Vidmantas Šelmys ir Paulius Miežys. Dar 20 proc. „Nota bene“ akcijų valdo įmonės vadovas Andrius Jazgevičius.

Tai – ne pirmas kartas, kai kariuomenė įsigyja brangesnių, nei įprastai rinkoje, gaminių per tarpininką „Nota Bene“:

Kaip rašė „Kauno diena“, 2002-aisiais už eksperimentines lauko virtuves Krašto apsaugos ministerija įmonei „Nota Bene“ sumokėjo 7,457 mln. litų (2,16 mln. eurų), o už keturis mobilius tualetus ir dušo kabinas – 1,928 mln. litų (apie 560 mln. eurų).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA