Pravieniškėse atidaryta atnaujinta Laisvės atėmimo vietų ligoninė | Kas vyksta Kaune

Pravieniškėse atidaryta atnaujinta Laisvės atėmimo vietų ligoninė

Kalėjimų departamento nuotr.

Šią savaitę Pravieniškėse buvo iškilmingai atidaryta ir pradėjo veiklą atsinaujinusi Laisvės atėmimo vietų ligoninė. 

[galerija kiek=”4″]

Į renovuotas patalpas Pravieniškėse ji buvo perkelta iš Vilniaus centre esančių patalpų.

Atnaujintoje ligoninėje numatyti priėmimo-skubios pagalbos, psichiatrijos, vidaus ligų, reanimacijos ir intensyvios terapijos, tuberkuliozės bei slaugos ir palaikomojo gydymo skyriai. Ambulatoriniame asmens sveikatos priežiūros skyriuje (ambulatorinių konsultacijų) bus teikiamos ,,paklausiausių“ specialistų konsultacijos – numatomos gydytojų  LOR, akių ligų, chirurgo, kardiologo ir kitų pagal poreikį  (pagal dažniausiai reikalingų) specialistų konsultacijos.

„Išties džiugu, kad baigėme įgyvendinti šį didelio masto projektą. Visų pirma, įkalintiems asmenims bus teikiamos kokybiškesnės sveikatos priežiūros paslaugos, neabejotinai sumažės nusiskundimų skaičius, saugiau ir maloniau jausis personalas. Valstybė privalo užtikrinti humaniškas sąlygas įkalinimo įstaigose, o ligų prevencija ir efektyvus gydymas yra vienas svarbiausių aspektų“, – sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Atnaujinta ligoninė Pravieniškėse: keturvietė palata

Pravieniškėse iš viso renovuoti 6 laisvės atėmimo vietų ligoninei skirti pastatai. Ligoninėje vienu metu stacionarus gydymas gali būti taikomas 140 pacientų. Šiuo metu čia jau dirba 30 asmenų, tačiau pagal numatytą struktūrą planuojama užpildyti daugiau etatų.

Ligoninėje teikiamos pirminio ir antrinio lygio ambulatorinės ir antrinio lygio stacionarinės sveikatos priežiūros paslaugos, ligoninės Vilniaus skyriuje iš viso per metus buvo vidutiniškai aptarnaujama 3000-3500 pacientų.

„Šis sėkmingai įgyvendintas projektas svarbus ir tuo, kad tai tapo pirmuoju žingsniu link visiško kalėjimo pastatų iškeldinimo iš Vilniaus centro“, – pažymi J. Bernatonis.

Į laisvės atėmimo vietų ligoninės atnaujinimą investuota 846 tūkstančiai eurų. Atnaujintoje ligoninėje bus gydomi nuteistieji iš visų šalyje veikiančių laisvės atėmimo įstaigų, kuriose šiuo metu įkalinimo bausmę atlieka beveik 7 tūkstančiai asmenų.

Atnaujinta ligoninė Pravieniškėse: ligoninės priimamasis

Ligoninės modernizavimo projektas vyko ilgus metus. Jo įgyvendinimas buvo atidedamas dėl finansavimo trūkumo bei iniciatyvų trūkumo ir pagreitį įgavo tik paskutiniaisiais metais. 2014 m. buvo pradėtas įgyvendinti ir tiesioginio finansavimo Norvegijos projektas (užbaigtas 2016 m.), kurio dėka buvo įrengtas Psichiatrijos ir Vidaus ligų skyriai, nupirkta modernios medicininės įrangos.

Atnaujintos Laisvės atėmimo vietų įstaigos atidaryme dalyvavo Kalėjimų departamento prie LR teisingumo ministerijos direktorė Živilė Mikėnaitė, Teisingumo ministras Juozas Bernatonis, Seimo kontrolierius Raimondas Šukys, Teisingumo ministerijos, Sveikatos ministerijos, Norvegijos Karalystės ambasados ir kitų institucijų atstovai.

„Džiugu, kad pagaliau pavyko padaryti dar vieną sunkų darbą, užsitęsusį net dvylika metų, kuriuo šiandien galime didžiuotis. Tikiuosi, kad atnaujintoje Laisvės atėmimo vietų ligoninėje dėl čia teikiamų kokybiškesnių gydymo paslaugų ir modernios medicininės įrangos, geriau jausis ne tik į ją patekę pacientai, bet ir juos slaugantis bei saugantis įstaigos personalas“, – teigė atidarymo ceremonijoje dalyvavusi Kalėjimų departamento direktorė Ž. Mikėnaitė.

Laisvės atėmimo vietų ligoninė įkurta 1961 metais liepos 15 d., tuomet ji vadinta Įkalinimo vietų valdybos centrine ligonine. Šiai įstaigai vadovavo Nadežda Rochlina, joje buvo 75 lovos, įsteigtos 44 darbuotojų pareigybės. Nuo įkūrimo įstaigos pavadinimas keitėsi kelis kartus –1970 m. ji buvo pervardinta į Pataisos reikalų valdybos Respublikinę ligoninę, 1992 m. – į Pataisos reikalų departamento prie LR vidaus reikalų ministerijos Respublikinę ligoninę.

2000 m. rugsėjo 1 d. įstaiga buvo pavadinta Laisvės atėmimo vietų ligonine.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA