Kaip per pusmetį aplinkinių gyvenimą pavertė pragaru | Kas vyksta Kaune

Kaip per pusmetį aplinkinių gyvenimą pavertė pragaru

Organizatorių nuotr.

2014-aisiais, kai buvo pradėtos Kauno mechaninio biologinio apdorojimo (Kauno MBA) gamyklos statybos, projektui užbaigti buvo skirta pusantrų metų bei investuota 34,4 mln. eurų. Tiesa, dėl itin trumpo projekto įgyvendinimui skirto laiko tarpo, jis buvo laikomas rizikingu. Ir visi nuogąstavimai šią  vasarą pasitvirtino – praėjus vos pusmečiui po centro atidarymo netoli gyvenantys žmonės ėmė jausti pūvančių atliekų tvaiką.

[susije_video kurie=””]

Kauno rajono gyventojai – nesvarbūs?

Projektas, kuriam Europos Sąjungos Sanglaudos fondas skyrė 29,2 mln. eurų, o dar 5,2 mln. investavo VšĮ „Kauno regiono atliekų tvarkymo centras“ (Kauno RATC), skambėjo gražiai: į MBA centrą bus vežamos atliekos iš Jonavos, Kaišiadorių, Raseinių ir Kauno rajonų ir Kauno miesto ir ten mechaniškai bei biologiškai apdorojamos, taip užtikrinant, jog stipriai sumažės į sąvartynus patenkančių atliekų kiekis.

2012-aisiais, prieš pradedant MBA centro statybas, projektas buvo įvertintas ir patvirtinta poveikio aplinkai bei gyventojų sveikatai vertinimo ataskaita, parinkta statybų vieta adresu Ateities plente 51B. Tiesa, vertinant poveikį sveikatai, dalyvavo tik Kauno miesto savivaldybė, Kauno visuomenės sveikatos centras, Kauno apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba ir Kultūros paveldo departamento prie kultūros ministerijos Kauno teritorinis padalinys. Kauno rajono savivaldybė, kurios gyventojus šiuo metu tiesiogiai ir labiausiai liečia Kauno MBA atliekama veikla, procese nedalyvavo.

Tai – vienas labiausiai Ramučių gyventojus piktinančių dalykų, mat lieka tikimybė, kad dalyvaujant dar vienai šaliai – Kauno rajono savivaldybei ar bendruomenių atstovams -, parengtas projektas ar poveikio aplinkai analizės rezultatai būtų buvę patvirtinti kitokie ir tvaiko, kuris tvyro aplink įmonę jau nuo birželio mėnesio, nebūtų.

Ieško kaltų arba „įrenginiai lūžta“

Ieškant tikslios tvaiko priežasties specialistų nuomonės taip pat išsiskiria. Rugpjūčio 18 dieną už atliekų tvarkymo sritį atsakingas aplinkos viceministras Algirdas Genevičius teigė, jog dėl tvaiko, sklindančio iš Kauno MBA įrenginių, gali būti kaltas ir darbuotojų aplaidumas, ir avarija.

„Bet jeigu normaliai laikytųsi technologijų, tada ten jokių problemų neliktų. Buvo pažeistos technologijos, galbūt personalas nelabai kvalifikuotas ir arba per tingėjimą, arba per visišką nesupratimą neveikė visos ventiliacinės sistemos, kurios tuos kvapus nukreipia į filtrus, filtrai dirba su gerąja bakterija ir per ją persifiltravus kvapo nebėra“, – sakė jis portalui delfi.lt ir užsiminė apie galimą ventiliacinės sistemos avariją.

Tuo tarpu ketvirtadienį, praėjus savaitei po viceministro pasisakymo, Kauno MBA direktorius Kęstutis Balčiūnas gyventojams pasakė tik tiek, kad technika genda. „Atsakant į jūsų klausimus, kodėl taip atsitinka, kodėl yra statomos įmonės ir kodėl įrenginiai lūžta, atsakymas labai paprastas: įrenginiai lūžta“, – sakė K. Balčiūnas net nesvarstydamas to, kad jo vadovaujamoje įmonėje gali būti nesilaikoma technologinių reikalavimų.

Kas padaryta iki šiol

Tik ventiliacijos sistemos gedimas nurodytas ir Kauno RATC patikslintame rugpjūčio 1-osios priemonių plane. Čia taip pat nurodyta, jog „Rangovas nedelsiant ėmėsi veiksmų – atkūrė teisingą ventiliatorių funkcionavimą. Tačiau atliekų kompostavimo procesas yra inertiškas, todėl pradiniai (projektiniai) parametrai bus pasiekti per ilgesnį laikotarpį, reikalingą biologinių struktūrų atstatymui.“

Rugpjūčio viduryje taip pat įsipareigota ir pritaikyti dar vieną technologinį sprendimą – pastatyti 35 metrų kaminą, kurio dėka išvalytas oras būtų išleidžiamas ne pažeme, o kur kas aukščiau, tad kvapas neturėtų jaustis gyventojams. Nuo rugpjūčio pradžios taip pat vykdomi susitikimai ir konsultacijos su įvairių įmonių atstovais dėl alternatyvių papildomų techninių sprendimų, o atliekos purškiamos probiotikais.

Gyventojai nerimsta – veikti reikėjo daug anksčiau

Tiesa, Ramučių gyventojų atlikti veiksmai netenkina. Jų nuomone, veikti reikėjo anksčiau, o ne dabar, jau praėjus trims mėnesiams nuo tvaiko pradžios. Per šį laiką gyventojams, jų teigimu, pradėjo reikštis tvaiko poveikis: skauda galvas, peršti gerklę, pykina, silpnesnio imuniteto vaikams bei pagyvenusiems žmonėms pradėjo pūliuoti nosis, pasireiškė astmos simptomai.

Ir tai – tik poveikis sveikatai. Ketvirtadienį vykusiame susitikime dalyvavęs Kauno verslininkas Julius Urbaitis pabrėžė, jog su tokia kaimynyste – Kauno MBA – gyventojų turtas nuvertėjo beveik dvigubai, o pati bendruomenė buvo priversta nutraukti dalį savo veiklos. Pavyzdžiui, Ramučių internetiniame puslapyje teigiama, jog „Dėl tvyrančios gyvenvietėje smarvės – artimiausiu metu renginių nenumatoma…“, o vakarais gyventojai vengia eiti iš namų.

Patys mokėjo, patys imasi veiksmų

Tačiau tai, kad gyventojai sėdi namuose, nereiškia, jog jie tyli. Kiekvieną vakarą socialiniuose tinkluose fiksuojama, kurioje vietoje ir kokiu metu tvyro kvapas, bendruomenės aktyvistai rašo skundus įvairioms aplinkosaugos institucijoms, kreipiasi į jų ir Seimo atstovus.

Kiek anksčiau Kauno MBA direktorius K. Balčiūnas buvo paskaičiavęs, jog vidutinė šeima prie projekto įgyvendinimo netiesiogiai prisidėjo 250 eurų – gyventojai liūdnai juokauja, jog patys susimokėjo už „veiklą laisvalaikiu“, tad neturėtų skųstis.

Tačiau kada ir kaip baigsis ši istorija – neaišku. Žmonių kantrybė senka, o atsakingos institucijos, tuo tarpu, siuntinėja viena kitai įvairius raštus ir kuria veiklos planus. Tad nenuostabu, kad pasigirsta vis daugiau siūlymų blokuoti įmonės veiklą. „Sekantis kartas bus, visos mašinos stovės prie jūsų gamyklos. Bus viskas užblokuota“, – tai – tik vieno iš ketvirtadienio susitikime dalyvavusių Ramučių gyventojų mintis. O tokių, kurie tiesiogiai kenčia nuo Kauno MBA veiklos ir jam pritaria, oficialiuose bendruomenės renkamuose sąrašuose buvo beveik keturi šimtai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA