Senasis Kaunas apie sustojusias statybas: Ką mes galime padaryti, jeigu darbininkai nedirba | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas apie sustojusias statybas: Ką mes galime padaryti, jeigu darbininkai nedirba

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugpjūčio 21-ąją 1937-ais metais „Lietuvos žinios“ publikavo tekstą apie tai, kodėl sustojo Kauno klinikų statyba.

„PASIKALBĖJIMAS SU RANGOVAIS IR DARBININKAIS.

Ateinantį pirmadienį bus dvi savaitės, kai sustojo klinikų statybos darbai. Kadangi visi laukia, kad tik greičiau Kauno ligoninė būtų pastatyta ir rangovams duotas terminas, kada turi būt išvestos korpuso sienos, tai įdomu kodel klinikų statyba sustojo, nors dabar pats patogiausias darbo sezonas.

Dar nepriėjus forto, jau matyt didelės kaugės žvyriaus ir kt. statybinės medžiagos. Priėjęs artyn, pamatai didelius būrius žmonių – vyrų ir moterų, – kurie stovinėja, o kiti pievelėse guli: vieni miega, kiti kortomis lošia, kiti šiaip sau šnekučiuoja.

„L.Z.“ korespondentas eina į kontorą. Pirmas pasikalbėjimas su statybos administracija.
– Kodel sustoja statyba? – užduodu pirmą klausimą kontoros tarnautojams.
– Ką mes galime padaryti, jeigu darbininkai nedirba, – atsako rangovų tarnautojas.

Kalbėdamas toliau rangovų atstovas paaiškina, kad papr. Darbininkams mokėdavę po 60 ct. Už valandą, o dabar siūlą po 65 ct. Už valandą. Daugumas darbininkų dirbą akordiniai. Akordinių darbų pageidauja patys darbininkai ir akordiniai dirbdami per dieną uždirbą iki 8 lt.

– O kaip su ligonių ir Draudimo nuo nelaimingų atsitikimų kasomis? Ar įregistruojate savo darbininkus? – klausiu.
– Ir į ligonių kasą ir į Draudimo nuo nelaimingų atsitikimų kasą visi mūsų darbininkai įregistruoti; įregistruoti įstatymas mus įpareigoja.
– O ar nesirengiate darbininkų reikalavimų patenkinti?
– Tai neįmanoma, per dideli reikalavimai: 75 ct. Per valandą paprastiems darbininkams mes negalime išmokėti.

Iš kontoros einu prie darbininkų. Prisėdžiu pievelėje prie kelių, sėdinčių darbininkų. Į tą vietą tuojau subėga kelias dešimtis darbininkų.

– Kodel nedirbate?
– Kad per mažai rangovas moka!
– O kiek jūs norite?
– Mūsų reikalavimai tokie: pirmiausia prašome, kad panaikintų akordinius darbus.
– Sako, kad jūs patys reikalaujate akordinių darbų?
– Neklausykite kas taip sako: kai buvo atsiklausta darbininkų, tai iš 400 įmonių tik 4 atsirado, kurie norėjo akordiniai dirbti.
– Toliau, mes reikalaujame, kad rangovai mus įregistruotų ligonių kasoje ir Draudimo nuo nelaimingų atsitikimų kasoje. Tą prievolę įstatymai rangovams uždeda.
– Nesuprantu: kontoroje tvirtina, kad į kasas visi darbininkai įregistruoti?
– Netiesa, neįregistruoti!
– Be to, norime, kad rangovai panaikintų subparangas. Dabar įvairius atskirus darbus rangovai atiduoda vienam žmogui, o tas samdo darbininkus, menkai moka, kartais visai neužmoka, liepia kreiptis į rangovą, del to darbininkai nukenčia. Taip pat prašome įtaisyti prie statybų kokią nors pastogę nuo lietaus pasislėpti bent užkandžiaujant.
– Šeštadieniais visur dirba 7 valandas ir mokama už 8 valandas, o prie klinikų statybos moka tik už 7 val. Prašome mokėt už 8 valandas.
– Uždarbį prašome taip pakelti: moterims už 1 valandą mokėjo po 40-50 ct., prašome mokėt po 60 ct. Po 10 ct. Moterims rangovai jau tinka pridėt.
– Mūrininkams specialistams mokėjo po 1 lt. 50 ct. Už valandą, prašome po 2 lt. Dailidėms mokėjo po 80 ct., prašome po 1 lt. 20 ct., – 1 lt. Paprastiems darbininkams mokėjo po 50 ct., prašome po 75 ct.
– O ar ne politikuojate čia prie statybų?
– Absoliučiai ne. Grynai ekonominiai reikalavimai. Mes nežinome iš kur „Darbas“ ima žinias, tvirtindamas, kad prie statybų agitacija, politika. Tai netiesa.
– Vienas dalykas mums vi delto neaiškus: rangovas pasiūlė išrinkti atstovus tartis. Mes iš savo tarpo šešis darbininkus išrinkome, bet kai išrinktieji nuėjo tartis, tai jie visi sulaikyti.

Vežikai taip pat nedirba. Kai vežikai nustoję dirbti, tai rangovai nuo Žemaičių plento atleidę 60 „kalamaškininkų“ ir iškvietę prie klinikų statybos. Tie atvyko, bet kadangi kiti nedirba, tai ir jie nedirba.

Prie aukšt. Technikos mokyklos statybos irgi ta pati istorija: tas pats rangovas dirba, tokį uždarbį mokėjo ir tokius pat reikalavimus darbininkai stato. Čia irgi būreliai darbininkų gulinėja.

Kai del įregistravimo ligonių kasoje, kadangi rangovo tarnautojų ir darbininkų tvirtinimai prieštarauja, tai pasiteiravom ligonių kasoje. Pasirodė, kad apyg. Ligonių kasoje įregistruota apie 100 klinikos statybos darbininkų, kai tuo tarpu prie statybos jų dirba keli šimtai.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA