Žada išvalyti būsto nuomos rinką | Kas vyksta Kaune

Žada išvalyti būsto nuomos rinką

delfi.lt 2016/08/19 13:14
R.Masiokaitės nuotr.

Nekilnojamojo turto brokeriais galės dirbti tik šią veiklą vykdyti užsiregistravę asmenys ir jie turės Valstybinei mokesčių inspekcijai teikti informaciją apie savo sudarytas atstovavimo sutartis. Taip žadama mažinti šešėlį būsto nuomos rinkoje.

Vilniaus miesto vicemeras Gintautas Paluckas ketina kreiptis į Vyriausybę ir teikti atitinkamus įstatymų pakeitimus. Nekilnojamojo turto (NT) brokerių tinklą valdančios bendrovės „Capital“ direktorius Dmitrijus Semionovas DELFI sakė, kad šiai iniciatyvai pritaria.

Išsiaiškins mastą

G. Palucko turimais duomenimis, Vilniuje per metus išnuomojama apie 32 tūkst. butų, o tai sudaro maždaug 163 mln. eurų siekiančią apyvartą.

Nuo šios sumos valstybė per gyventojų pajamų mokestį (GPM) arba verslo liudijimus galėtų surinkti 17 mln. eurų.

Tačiau Vilniaus vicemeras teigė, kad kartu su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) pasistengs patikrinti šiuos skaičius.

„Visi šnekame apie šešėlį, bet nežinome kokio jis dydžio. Tai reikia paskaičiuoti“, – DELFI sakė jis.

Socialdemokratas taip pat teigė, kad jo turimais duomenimis, apie 70 proc. būsto rinkos aptarnauja NT agentūros.

Prašys registruotis

Kitas žingsnis – įsteigti NT brokerių registrą. „Šitą veiklą vykdytų tik užsiregistravę asmenys“, – paaiškino G. Paluckas.

Taip būtų žinoma, kas VMI turi teikti informaciją apie sudaromas atstovavimo sutartis, kuriose nurodoma kas ir kam išnuomoja kiekvieną konkretų būstą.

D. Semionovas tokiam pasiūlymui pritarė. „Mes patys tai skatiname, – sakė jis. – Visi brokeriai turi stojamuosius egzaminus išlaikyti, tada yra kasmetiniai egzaminai, o neturint vadinamosios licencijos nelabai galėsi dirbti.“

„Nesmagu, kai ateina be jokio atitinkamo išsilavinimo žmogus, nukonkuruoja, pasiūlo juokingus procentus“, – kalbėjo „Capital“ direktorius.

Nori mokesčių

„Iniciatyvos tikslas – surinkti tuos mokesčius, kuriuos žmonės, užsiimantys tokia veikla, turi mokėti. To reikalauja įstatymai“, – nurodė G. Paluckas.

Gyventojai turi du būdus mokesčiams už pajamas iš būsto nuomos susimokėti: įsigyti verslo liudijimą arba deklaruodami pajamas sumokėti 15 proc. GPM.

„Ilgus metus šnekame apie šešėlį, bet realių veiksmų, kuriuos mus įgalina atlikti šiuolaikinės technologijos, neatliekame“, – pridūrė Vilniaus vicemeras.

Tuo metu „Capital“ vadovas tvirtino, kad jo įmonė yra už skaidrią veiklą. „Pačiam linksmiau mokesčius mokėti, kai žinai, kad visi aplinkui irgi moka, ar ne?“ – svarstė D. Semionovas.

Jis taip pat teigė, kad savo klientams visą laiką pataria skaidriai vykdyti veiklą.

„Kadangi mažesnės rizikos. Jeigu su klientu neturi sutarties ir kyla kažkokios problemos. Pavyzdžiui, nemoka, ar kažką sugadino, paskui jį iškrapštyti iš to buto arba priteisti išlaidas praktiškai neįmanoma“, – sakė pašnekovas.

DELFI jau rašė, kad dabartinė Vyriausybė yra žadėjusi išgaudyti nelegalius būsto nuomotojus, tačiau realių veiksmų nesiima.

VMI duomenimis, 2015 metais daugiau kaip 48 tūkst. gyventojų deklaravo beveik 117 mln. eurų pajamų, gautų iš nekilnojamojo turto NT nuomos. 2014 metais šias pajamas deklaravusių gyventojų buvo tiek pat – 48 tūkst., o jų nurodyta suma buvo 6 mln. mažesnė – 111 mln.

Daugiau skaitykite čia

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA