Lauko kino ekrane – filmas su amžiaus cenzu | Kas vyksta Kaune

Lauko kino ekrane – filmas su amžiaus cenzu

R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienio vakarą prie Kauno pilies vėl laukiama tūkstantinės minios, nusiteikusios po žvaigždėtu dangumi dalyvauti nemokamame kino seanse. Šiandien žiūrovai išvys norvegų režisierių Ole Giæver ir Marte Vold kurtą filosofinę komediją – „Prieš gamtą”. Kadangi oras žvarbokas, rekomenduojama į seansą apsirengti šilčiau.

Filmas turi amžiaus cenzą – laukiama ne jaunesnių, nei 16-os metų žiūrovų. Kaip ir kiekvieno „Lauko kino” seanso metu, šį filmą taip pat pristatys kino festivalis, viešintis Kaune. Prieš dvejus metus Norvegijoje sukurtą juostą pristatys didžiausias Šiaurės šalių kino forumas Baltijos regione – kino festivalis „Scanorama“. Filmą pakomentuos festivalio direktorė Gražina Arlickaitė.

Istorija apie būtį

Filme pagrindinį vaidmenį atlieka šeimą turintis 30-metis Martinas, savaitgalį sugalvojęs atitrūkti nuo rutinos ir pabūti kalnuose. Ten vyras užsinorės net pasilikti. Vyrą kankina egzistenciniai klausimai, suabejojama visuomenės normomis, jis pradeda svarstyti norintis sugrįžti į jaunas pašėlusias dienas, palikti šeimą, bet kartu svarsto, kad tai nieko gero neatneštų. Tad, koks gi tas normalus gyvenimas? Ką reiškia laimė?

„Norėjau sukurti filmą, kuriame atsiskleistų vidinės žmogaus būsenos, slapčiausios jo mintys, svajonės ir fantazijos, o kartu stebėtume jį, bet jis nesijaustų stebimas. Filmu siekiu nusigauti iki pat gilumos, tos esmės, kuri yra atpažįstama kiekvieno iš mūsų ir yra visiems mums bendra“, – sakė vienas iš filmo režisierių ir aktorius Ole Giæveras.

Filmas pelnė pripažinimą kino festivaliuose: Berlyno kino festivalis – „Label Europa Cinemas“ apdovanojimas; Tarptautinis Trondheimo kino festivalis „Kosmorama“– „Kanon“ apdovanojimas geriausiam pagrindinio vaidmens atlikėjui; Tarptautinis Edinburgo kino festivalis – geriausio tarptautinio filmo nominacija; pristatytas Tarptautiniame Toronto kino festivalyje.

Ištaisė subtitrų problemą

Per pirmuosius kino sensus prie Pilies žiūrovai organizatoriams išsakė trūkumų, teigta, kad apačioje ekrano esančių subtitrų – nemato tolėliau sėdintys žmonės, tad neina kokybiškai žiūrėti filmo.

Pasak renginį organizuojančio Kauno kino centro „Romuva” atstovės Gintarės Žaltauskaitės, ši problema jau išspręsta: „Ištaisėme šią problemą, jau praeito seanso metu buvo galima stebėti filmą su dvejais subtitrais: esančiais ekrano apačioje ir viršuje. Beje, filmas rodomas originalo kalba – norvegų, su lietuviškais subtitrais”, – patikslino G. Žaltauskaitė.

Ragina pasimėgauti romantika

Renginio atstovė G. Žaltauskaitė džiaugėsi, kad seansai sulaukia daugiau kaip tūkstančio žiūrovų, į renginį ji rekomendavo atsinešti pledų ar sulankstomų kėdžių atsisėsti, nes paruoštų sėdimų vietų bus tik kelios dešimtys.

Pašnekovė pripažino, kad „Lauko kino” seansai susidūrė ne su vienu iššūkiu, pagrindinis jų – šalta vasara. „Net šiandien svarstant, ar dėl blogo oro neperkelti kino seanso į salę, visgi pasikliovėme orų prognozėmis, kurios numato, kad per filmą lietaus nebus, tik vėjas kiek žvarbokas”, – sakė G. Žaltauskaitė.

Ji teigė, kad šiandien vakare rodomas kino festivalio „Scanorama” parinktas filmas, supažindins su kokybišku skandinavų autoriniu kinu, provokuosiančiu diskusijoms, taip pat kvies apmąstyti savo vidinį pasaulį, vertybes, santykius. Pasak pašnekovės, kino seanso metu netruks romantikos, mat filmas vyks po atviru dangumi ir prie istorinės Kauno pilies, menančios viduramžius.

Patariama į kino seansą atsinešti arbatos, pledų apsikloti bei šiltai apsirengti. Kino seanso pradžia 21:30 val., trukmė – 80 min. Nemokami kino seansai prie Kauno pilies vyksta ketvirtadieniais iki rugsėjo 8 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA