Žali žmogeliukai Kaune gelbėjo seną pianiną | Kas vyksta Kaune

Žali žmogeliukai Kaune gelbėjo seną pianiną

R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienio vakarą Senamiestyje, Vilniaus gatvėje, praeiviai galėjo išvysti nekasdienį vaizdą: ant grindinio buvo išneštas senas pianinas, o jį gramdyti ir spalvingai dažyti ėmėsi būrelis jaunuolių.

Tai akcija „Išgelbėk pianiną Kaune” bei instrumento gimtadienio šventė. Senu pianinu paskambinti ar dažų teptuku brūkštelti per instrumentą galėjo kiekvienas norintysis.

Akciją surengė jaunuoliai, pasivadinę „Žaliais žmogeliukais”, vasarą jie dalyvavo atsakingų ateities lyderių stovykloje, kurią organizavo Europos socialinio verslumo ugdymo ir inovatyvių studijų institutas. Jo direktorė Simona Šimulytė atskleidė, kad idėja prikelti pianinus antram gyvenimui kilusi liepą, mokant jaunimą organizuoti socialiai atsakingus renginius, skirtus visuomenei, o ne orientuotus į komerciją.

„Akcija „Išgelbėk pianiną” yra stovyklos rezultatas. Pirmas pianinas liepos 14 d. išgelbėtas Palangoje, kitas – per Jūros šventę Klaipėdoje, o šiandien gelbstime esantį Kaune. Gavome daugybę prašymų gelbėti pianinus įvairiuose Lietuvos kampeliuose, tikimės, pavyks visus juos prikelti”, – viliasi S. Šimulytė.

KVK_5738

S. Šimulytė pasakojo, kad pianinų atgaivinimo idėja ekspromtu atsirado stovykloje jaunuoliams pamačius du užslėptus pianinus, kurie po trijų dienų turėjo būti išvežti išmetimui.

„Jaunimas vis prieidavo pagroti, staiga sužinojus, kad ruošiamasi išmesti instrumentus, sumąstėme juos prikelti, padaryti individualius, suteikti naują gyvenimą, pilną gyvybės, melodijų ir džiugesio”, – pasakojo S. Šimulytė.

Pasak renginio atstovų, visi atnaujinti pianinai keliauja į viešas erdves, dažnai lankomas žmonių, siekiama, kad spalvingas instrumentas paragintų daugiau bendrauti, burtis ir skatintų meilę bei pagarbą muzikai, kuri visus sujungia.

Ji pastebėjo, kad jaunimui itin svarbu rodyti, jog vartoti reikia atsakingai: „Gyvenant daug laiko praleidžiame tarnaudami daiktams: dirbame, kad nusipirktume daiktą, bet ar visų tų daiktų mums iš tikrųjų reikia? Kaip ir su senu pianinu, atrestauravus ir suderinus jį – vėl galima naudoti, kam pirkti naują?”, – kvietė susimąstyti S. Šimulytė.

Pašnekovė džiaugėsi, kad viešose vietose statomi pianinai sulaukia nemažo praeivių dėmesio, žmonės net būriuojasi. Ketvirtadienio vakarą, pagal iš anksto paruoštą eskizą, išmargintas pianinas atkeliavo į vieną Senamiesčio kavinę.

Rengėjai šiuo metu laukia pasiūlymų iš kauniečių, apie gelbėjimui tinkamus kitus pianinus mieste.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA