Aplinkos viceministras Ramučiuose įtaria avariją | Kas vyksta Kaune

Aplinkos viceministras Ramučiuose įtaria avariją

delfi.lt 2016/08/18 08:01
R. Tenio nuotr.

30 mln. eurų Europos sąjungos lėšų kainavusi Kauno mechaninio biologinio atliekų apdorojimo gamykla apkartino kauniečių gyvenimą – į šalia esančias gyvenvietes sklinda pūvančių atliekų dvokas, o aplinkosaugininkai pripažįsta, kad technologija neveikia taip, kaip turėtų, bei užsimena apie avariją, rašo portalas delfi.lt.

Atsakingas už atliekų tvarkymo sritį aplinkos viceministras Algirdas Genevičius sako, kad gamyklos savininkams nesusitvarkius, investuotas europines lėšas teks grąžinti. Viceministras užsiminė apie galimą avariją – kad sugedo ventiliacinė sistema.

„Dėl vietos parinkimo, tai ne ministerija parinkinėjo, tai buvo nuspręsta dalininku sprendimu. Bet jeigu normaliai laikytųsi technologijų, tada ten jokių problemų neliktų. Buvo pažeistos technologijos, galbūt personalas nelabai kvalifikuotas ir arba per tingėjimą, arba per visišką nesupratimą neveikė visos ventiliacinės sistemos, kurios tuos kvapus nukreipia į filtrus, filtrai dirba su gerąja bakterija ir per ją persifiltravus kvapo nebėra“, – kalbėjo A. Genevičius.

Viceministras užsiminė apie galimą avariją, kad iš rikiuotės išėjo ventiliacinė sistema.

Viceministras grūmoja savininkams finansinėmis sankcijomis: „Mes atliekame labai didelį tyrimą, jis yra labai svarbus. Tas tyrimas gali nueiti giliau, iki visokių finansinių, draustinių nuobaudų, nes ta gamykla yra pastatyta iš europinių lėšų. Yra dar kitas dalykas – nesugebėjimas pačios gamyklos administracijos bendrauti su gyventojais. Gaunant europines lėšas, projekte yra tiesiogiai nurodyta – avarijos atvejų, ištikus kažkokiems nepatogumams, kvapams, iš karto turi būti susisiekta su gyventojais, pateikta informacija. Jie tylėjo, matyt, manė, kad jie susitvarkys su situacija, nė velnio tas nepavyko.“

Pasak A. Genevičiaus, kol kas tik svarstoma priemonė gamyklą iš viso laikinai uždaryti, bet kol kas ji veikia: „Kauno aplinkos apsaugos departamentas atliko tyrimą, jiems bus skirtos finansinės sankcijos, nurodymai greitai sulikviduoti trūkumus. Tos gamyklos nenukelsi nei toliau, nei arčiau, kiek atsimenu, buvo investuota apie 30 milijonų eurų europinių lėšų, kuriuos davėme iš aplinkos ministerijos srities. Jie labai rizikuoja, nes pasielgė nevisai džentelmeniškai gyventojų atžvilgiu. Mes dabar esame svarstymo stadijoje, ar stabdyti tą gamyklą iš viso, kol jie susitvarkys.“

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Skirmantas Pocius portalui teigė, kad problema departamentui yra žinoma, buvo atliktas tyrimas bei nustatyta neatitikimų išduotam leidimui bei kad gamyklos technologija veikia ne taip, kaip turėtų.

„Yra problemų su technologiniais procesais. Yra neatitikimai taršos leidimo sąlygoms. Savivalda yra įrengimų šeimininkai ir galvoja, kaip išspręsti problemas. Mes iš savo pusės davėme privalomus nurodymus, kuriuos jie turės įgyvendinti. Pirmiausiai sudaryti veiksmų planą, o antra prasiinventorizuoti esamą situaciją ir susitvarkyti, kad atitiktų viskas, kaip yra leidime“, – kalbėjo S. Pocius.

Pasak aplinkosaugininko, jokio nemalonaus kvapo neturi būti: „Yra vidury miesto pastatyta panašių objektų kai kur kitur ir ten prie vartų nieko neužuosi. Taip ir čia turėtų būti, savininkai turės susitvarkyti, problema dar iki galo tikrai neišspręsta.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA