Pakaunės gyventojai nebebus vadinami kaimiečiais | Kas vyksta Kaune

Pakaunės gyventojai nebebus vadinami kaimiečiais

R. Tenio nuotr.

Spalio mėnesį įvyksiančiuose Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose Kauno miesto ir rajono rinkėjų laukia pokyčiai – pasikeitusios rinkimų apylinkių ribos ir patys apygardų pavadinimai.

Vilniuje daugėjo, Kaune – sumažėjo

Po praėjusių metų pabaigoje įvykusio naujų vienmandačių rinkimų apygardų patvirtinimo, pasikeitė apygardų skaičius Vilniaus ir Kauno miestuose. Lyginant su 2012 m. Seimo rinkimų apygardų skaičiumi, Kaune viena apygarda sumažėjo – vietoje buvusių aštuonių liko septynios. O Vilniaus miesto ribose dviem padaugėjo – vietoje dešimties atsirado dvylika, papildomai įkuriant Verkių ir Panerių apygardas. Bendras apygardų skaičius Lietuvoje nesikeitė.


Dabartiniame sąraše apygardos pradedamos skaičiuoti nuo Vilniaus miesto dvyliktuko. 13 – 19 numeriai atiduoti Kauno miestui. Apjungus Centro ir Žaliakalnio apygardas, jų vienetui priskirtas 13-asis numeris, toliau rikiuojasi Šilainių, Kalniečių, Dainavos, Petrašiūnų, Panemunės ir Aleksoto – Vilijampolės apygardos. Pakeitus Pramonės apygardos pavadinimą į Petrašiūnų,  nuo šiol visos apygardos Kaune vadinamos kauniečiams įprastais miesto rajonų vardais.

Pasikeitusiais apygardų pavadinimais turėtų apsidžiaugti ir balsuoti atėję Kauno rajono gyventojai. Rajone apygardų skaičius ir numeriai išliko nepakitę – tai 65-oji ir 66-oji rinkimų apygarda. Tačiau anksčiau „Kauno kaimiškąja“ vadinta 66-uoju numeriu ženklinama apygarda gavo naują – Garliavos miestelio vardą. O 65-oji, vadinta Kauno – Kėdainių apygarda – Kauno rajono Raudondvario rinkimų apygarda. Keitėsi ir šių apygardų ribos, todėl į balsavimo apylinkes balsuoti atėję rinkėjai gali sužinoti, kad reikėjo rinktis ne iš įprastos apygardos kandidatų, o iš kitų – 2012 m. buvusių kaimynystėje. 

Pasitikslinti apygardų ribas galite čia.

Keitėsi rinkėjų skaičius

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atstovas Mindaugas Mizaras, galima tik preliminariai lyginti 2012 m. Kauno apygardose registruotų rinkėjų skaičių su šių metų duomenimis, nes dar nėra sudaryti galutiniai rinkėjų sąrašai. „Tačiau pagal preliminarius duomenis galime matyti, kad 2012 m. Seimo rinkimuose I ture, Vilniaus m. dešimtyje apygardų į rinkėjų sąrašus buvo įtraukti  411 608 rinkėjai, Kauno m. 8 apygardose – 219 250 rinkėjų. Negalutiniais šios dienos duomenimis, rinkėjų skaičius 12-oje Vilniaus miesto apygardų yra 426 762 rinkėjai, Kauno m. 7-iose apygardose – 262 030“, – teigė VRK atstovas.

Pareiškinius dokumentus dalyvauti rinkimuose vienmandatėse apygardose kandidatai privalėjo pateikti iki rugpjūčio 5 d. Galutiniai sąrašai visuomenei bus paskelbti, likus 31 dienai iki numatomų rinkimų – rugsėjo 8 d. Pirmasis Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų turas vyks spalio 9 d.

Sekite artėjančių rinkimų naujienas portale „Kas vyksta Kaune“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA