Kauno rajone ruošiasi sutvarkyti unikalų T. Ivanausko Obelynės sodą | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone ruošiasi sutvarkyti unikalų T. Ivanausko Obelynės sodą

BNS 2016/08/15 10:56
Kauno r. muziejaus nuotr.

Kauno rajono muziejus ruošiasi dalyvauti projekte atkuriant Obelynę – unikalų, tačiau šiuo metu apleistą sodą, įkurtą garsaus čia gyvenusio gamtininko Tado Ivanausko.

Kaip BNS sakė Kauno rajono muziejaus vadovas Zigmas Kalesinskas, sode vis dar galima rasti paties garsiojo gamtininko sodintų ir jo skiepytų obelų bei kitų vaismedžių, čia auga išskirtinė retų augalų įvairovė.

„Yra galimybė atstatyti senąsias mūsų obelų veisles Obelynėje – o jų buvo auginama keletas, paties Tado Ivanausko sodintas. Būtent šiame sode auga dar ir šiai dienai kai kurie medžiai. Jie yra be galo seni, kai kuriuos jau reikia naujus sodinti, dalis pasenusių medžių yra iškirsti. Tikslas būtų atstatyti visą sodą: senas obelis, kurios tinkamos, išgenėti, atjauninti ir palikti kaip savotiškus reliktus. O tų, kurios iškirstos, vietoje, pasodinti naujas jaunas obelaites“, – kalbėjo Z.Kalesinskas.

Projekte, kurio bendra vertė siekia apie 120 tūkst. eurų, numatyta surinkti senąsias sodo, daržo ir gėlynų augalų veisles, padauginti jas ir pasodinti Obelynėje, atgaivinti senovinius vaisių ir daržovių perdirbimo produktus.

Taip pat planuojama sodą sutvarkyti taip, kad jis būtų patogus lankytojams.

„Esame pasiruošę per artimiausius dvejus metus šį muziejų padaryti patrauklų visuomenei“, – kalbėjo Z.Kalesinskas.

Memorialinę T.Ivanausko sodybą sudaro į kultūros vertybių registrą įrašytas gyvenamasis namas-muziejus, sodininko namas ir paukštidė bei keturių hektarų sodas su parku, paskelbtas respublikinės reikšmės gamtos paminklu.

Kauno rajono muziejui ši sodyba buvo perduota pernai metais. Ankstesni sodo savininkai, pasak Z.Kalesinsko, fiziškai nebepajėgė pasirūpinti didžiule teritorija, todėl sodas, nepaisant pavienių asmenų ir visuomeninių organizacijų pastangų, buvo gerokai apleistas.

Dabar jis jau antrus metus yra pamažu tvarkomas, čia vyksta talkos, genimi ir prižiūrimi jame augantys vaismedžiai.

T.Ivanauskas Obelynėje sukaupė vieną turtingiausių šalies dendrologinių kolekcijų. Obelynėje auga vieni iš seniausių planetos medžių – dviskiautis ginkmedis ir nuo 1959 metų čia auganti metasekvoja.

Parko kolekcijoje yra 250 rūšių ir formų lapuočių, 59 rūšių ir formų spygliuočių. Obelynės dendrologinis parkas naudojamas Aleksandro Stulginskio universiteto studentų mokomosioms praktikoms ir pasitarnauja tiriamiesiems darbams.

Projektas, kuriame bendradarbiauja Lietuvos Sodininkystės ir daržininkystės institutas, Kauno rajono muziejus bei Latvijos valstybinis sodininkystės institutas ir Rundalės pilies muziejus, taip pat numato sukurti bendrus turistinius maršrutus, supažindinančius su senovinėmis vaismedžių ir augalų veislėmis ir produktais.

Kauno rajono savivaldybės taryba artimiausiu metu svarstys sprendimo projektą, kuriuo siūloma skirti 14,6 tūkst. eurų finansavimą šio projekto įgyvendinimui. Tai sudaro 15 procentų reikiamos sumos, likusią planuojama gauti iš Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA