Numeracijos vingrybės Kauno gatvėse: atvykėliams gali pasirodyti, lyg „tamsus miškas” | Kas vyksta Kaune

Numeracijos vingrybės Kauno gatvėse: atvykėliams gali pasirodyti, lyg „tamsus miškas”

KVK nuotr.

Portalo „Kas vyksta Kaune” skaitytojas Valentinas teiraujasi kaip Kaune rasti gatvę, jei dalis jų neturi nei pavadinimų, nei numeracijos. Dėl klaidingos numeracijos vargsta ir pagalbą teikiančių specialiųjų tarnybų darbuotojai.

[galerija kiek=””]

„Tamsus miškas”

Vyras pasakoja, kad kituose šalies miestuose, tarkim, Lazdijuose ar Vakarų valstybėse, informacija apie gatvių pavadinimus pateikiama sankryžose, ten stovi nukreipiamieji ženklai. „Ten gatvę rasti vieni juokai, o Kaune, ypač pirmą kartą apsilankiusiems žmonėms, pastatų numeracija gali pasirodyti kaip „tamsus miškas”. Ar ši problema Kaune bus sprendžiama?”, – teiravosi kaunietis.

Nuo gimimo Kaune gyvenantis Valentinas tikino, kad visame mieste pilna netvarkingos gatvių numeracijos, kai kur gatvių lentelės surūdijusios, o dalyje vietų – net ir jų nėra. Jis pateikė keletą chaotiškos numeracijos pavyzdžių, juos perdavėme Kauno miesto savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjai Natalijai Danielienei-Tsebriy.

K. Donelaičio gatvė: dingę numeriai

Vyras tikina, kad numeracijos maišaties toli ieškoti nereikia – pačiame Centre, K. Donelaičio gatvėje, šalia vienas kito pastatai numeruojami 26, o sekantis jau 38. „Kur dingo tarpiniai numeriai?”, – klausia gyventojas.

Pasak Kauno miesto savivaldybės atstovės, minimi dingę numeriai buvo suteikti prie minėtos atkarpos esančiai M. Dobužinskio gatvei.

„Kai pastatams K. Donelaičio gatvėje (vardas suteiktas 1976 m.) suteikinėjo numerius, pravažiavimas tarp pastatų K. Donelaičio g. 26 ir K. Donelaičio g. 38 į kvartalo gilumą neturėjo gatvės statuso, todėl kvartalo gilumoje esantiems pastatams buvo suteikti  lyginiai numeriai pagal natūralią seką (iš eilės): K. Donelaičio g. 28, 30, 32, 34 ir 36. Tačiau, 1995 m. Savivaldybėje priėmus sprendimą šiam įvažiavimui suteikti gatvės statusą ir M. Dobužinskio vardą, kvartalo gilumoje esantiems pastatams, į kurių naudojamą teritoriją patenkama iš M. Dobužinskio gatvės, buvo pakeisti numeriai – suteikti M. Dobužinskio gatvės numeriai, nekeičiant K. Donelaičio gatvėje esančių kitų namų numeracijos”, – aiškino N. Danielienė-Tsebriy.

Taikos prospekte dubliuojasi numeriai

Kita probleminė vieta – Taikos prospektas, jame yra net du tie patys 27 numeriu pažymėti namai (senas ir naujas).

N. Danielienė-Tsebriy pripažino šią problemą: „Nurodytoje vietoje yra dviejų paskirčių pastatai (statiniai) įregistruoti tame pačiame žemės sklype su visais esamais priklausiniais. Savininkai turi teisę kreiptis į savivaldybės administraciją dėl adreso suteikimo naujai pastatytam namui. Paslauga nemokama”, – sakė specialistė.

Gražinos gatvės laukia pokyčiai

Kauniečio manymu, Gražinos gatvė, kurioje jis pats gyvena, jam kelia didžiausią galvos skausmą, o bandantiems joje susiorientuoti pirmą kartą – reikia daug kantrybės: „Taikos prospekte vienas statinys, sulipintas iš trijų namų, turi tris numeracijas: Taikos pr. 32b/ Gražinos g. 3a ir Gražinos g. 3, o Gražinos 52-as namas tarsi įkritęs į Taikos prospektą, sunku suvokti, kodėl jis priskiriamas prie Gražinos gatvės. Šalia stovi naujas nuosavas namas, išvis be numeracijos”, – pasakojo kaunietis.

Specialistė iškart paaiškino, kad minėtas trijų adresų pastatas – sunumeruotas taisyklingai, nes trys sujungti blokai – įregistruoti kaip atskiri turtiniai vienetai. Pašnekovė informavo, kad Gražinos gatvė kelia problemų, dėl geografinių charakteristikų ir artimiausiu metu ši problema bus sprendžiama.

Susirūpinti turi pastatų savininkai

Kauno miesto savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjos N. Danielienės-Tsebriy pasiteiravus, ar bus domimasi kitomis klaidingos numeracijos vietomis Kaune, specialistė atsakė, kad Kauno mieste adresai yra suteikti arba suteikiami visiems statiniams, kurie įregistruoti Registrų centre, o už numeraciją atsakingi pastatų savininkai.

„Statinių savininkai privalo pritvirtinti prie visų pastatų fasadų numerius, o ties gatvių sankryžomis – gatvių pavadinimų lenteles”, – teigė specialistė.

Ji informavo, kad gatvių pavadinimų lenteles užsako ir jų organizuoja pritvirtinimą Kauno savivaldybės miesto tvarkymo skyrius, o numerius užsako ir tvirtina pastato savininkai (valdytojai) ar pastatą eksploatuojanti įmonė. Už savivaldybei nuosavybės teise priklausančių ar patikėjimo teise valdomų pastatų ženklinimo organizavimą atsako Savivaldybės administracijos turto skyrius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA