Pasakiškas reginys danguje – laukiama meteorų lietaus | Kas vyksta Kaune

Pasakiškas reginys danguje – laukiama meteorų lietaus

Mindaugo Arlinsko nuotr.

Rugpjūčio 12-14-osios naktimis danguje bus galima stebėti gan retą reiškinį – meteorų lietų. Esant giedroms naktims, po vidurnakčio, meteorai bus puikiai matomi plika akimi, prognozuojama, kad jų sužybsės 90 – 200 per valandą.

Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto direktoriaus pavaduotojas dr. Algirdas Kazlauskas atskleidė, kad tokių meteorų srautų, vadinamųjų perseidų, pasitaiko vos keliskart per metus, tad reginys – neeilinis bei sunkiai prognozuojamas.

„Kai Žemė patenka į Swifto-Tuttle’o kometos orbitos uodegą, kartais uodegoje būna palikta daugiau dalelių, o kartais – mažiau. Jei dulkelės bus stambesnės, tai ir žybsnis danguje bus ryškesnis, gali nukeliauti net per pusę dangaus, o jei dulkelių mažiau – tik sušvytuos vienoje vietoje ir ryškesnio pėdsako nepaliks”, – pasakojo dr. A. Kazlauskas.

Jis aiškino, kad meteorų lietaus metu, danguje matoma, kaip Žemės atmosferoje jie paprasčiausiai sudega ir virsta smulkiomis dulkėmis – tai sukelia žybsnį.

Pasak dr. A. Kazlausko, meteorų lietų, dar vadinamą „krentančiomis žvaigždėmis”, galima palyginti su fejerverkais. „Pasakiškas vaizdas!”

Pašnekovas tikino, kad geriausiai meteorų lietų stebėti vidurnaktį, lauke, nesklindant jokiems dirbtiniams šviesos šaltiniams, tiesiog atsigulus ant žolės, rekomenduojama stebėti bent valandą. Patartina, atviroje vietovėje, kad puikiai matytųsi visas dangus. Beje, ši atrakcija – akims nekenksminga. Reginys rugpjūčio 12-14 d. naktimis matysis visur, kur bus giedra, ne tik Europoje. Itin gausaus meteorų lietaus laukiama naktį iš rugpjūčio 11 į 12 dieną, tačiau Lietuvoje tuomet prognozuojamas apniukęs oras.

Giedruma prognozuojama naktimis iš rugpjūčio 12 į 13-ąją, bei iš 13-osios į 14-ąją, tad šiomis naktimis ir patariama pasinaudoti galimybe ir pasigėrėti romantišku reginiu.

Kiti išraiškingi meteorų lietūs danguje bus matomi gruodžio – sausio mėnesiais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA