Titulo neapgynė: R.Meilutytė liko be medalių | Kas vyksta Kaune

Titulo neapgynė: R.Meilutytė liko be medalių

delfi.lt 2016/08/09 05:19
Archyvo / DELFI nuotr.

Londono olimpinė čempionė 19-metė Rūta Meilutytė ankstų antradienio rytą stojo į svarbiausią ne tik šio sezono, bet ketverių metų ciklo startą – ji plaukė Rio de Žaneiro olimpiados moterų 100 metrų krūtine finale, bet finišavo tik septinta (1:07,32 min.).

Rūta, kuri po 50 metrų buvo trečia, su tokiu galutiniu rezultatu net nebūtų patekusi į finalą. Rio kiekviename etape ji plaukė vis lėčiau: atrankos varžybose užtruko 1:06.35 min., o pusfinalyje – 1:06,44 min..

Nugalėjo sezono lyderė 19-metė Lilly King, kuri netgi pagerino olimpinį rekordą – 1:04,93 min. Antra – 24-erių metų rusė Julija Jefimova (1:05,50 min.), trečia – kita JAV atstovė Katie Meili (1:05,69 min.).

Ketvirta sienelę palietė kinė Jinglin Shi (1:06,37), penkta – kanadietė Rachel Nicol, šešta – Hrafnhildur Luthersdottir (1:07,18), aštunta – jamaikietė Alia Atkinson (1:08,10).

Nors Lietuvoje į R. Meilutytę buvo dedamos milžiniškos viltys, atrankos ir pusfinalio varžybos parodė, kad Rio de Žaneire geriausia mūsų šalies plaukikė turi itin rimtų konkurenčių. Tai – ne tik po dopingo skandalo į žaidynes prasimušusi prieštaringas aistras kelianti rusė J. Jefimova, bet ir itin pajėgios JAV bei Kinijos plaukikės.

Lemiamą R. Meilutytės plaukimą Rio tribūnose stebėjo ir Lietuvos krepšinio mohikanai – vyriausiasis rinktinės treneris Jonas Kazlauskas ir LKF prezidentas Arvydas Sabonis.

Jei 2012-aisiais pati Rūta daugeliui tapo milžinišku netikėtumu ir 100 m distancijoje dominavo per visus plaukimus, Brazilijoje demonstruoti geriausių rezultatų lietuvei iki finalo nepavyko.

Atrankos varžybose R. Meilutytė užfiksavo ketvirtą rezultatą tarp visų dalyvių (1:06,35 min.), į priekį praleidusi dabar jau absoliučia plaukimo favorite laikomą amerikietę Lilly King (1:05,78 min.), J. Jefimovą (1:05,79 min.) ir dar vieną amerikietę Katie Meili (1:06,00 min.). Ketvirta lietuvė buvo ir pusfinalio plaukime.

Čia nuotolį ji įveikė per 1:06,44 sek., ir į priekį praleido kinę Jinglin Shi (1:06,31 min.), J. Jefimovą (1:05,72 min.) ir sezono lyderę L. King (1:05,70 min.).

Penktą geriausią laiką užfiksavo atrankoje lietuvę pralenkusi K. Meili ir 27-erių metų jamaikietė Alia Atkinson (abi – 1:06,52 min.).

Visgi pati Rūta šių rezultatų sureikšminti nebuvo linkusi.

„Kadangi čia yra 100 metrų, tai turi atiduoti visas jėgas per šią distanciją. Aišku, tai nebuvo šimtaprocentinis mano plaukimas, bet aš džiaugiuosi, nes buvau labiau atsipalaidavusi nei ryte. Paskutiniai 15 metrų niekada nebuvo mano stipriausia plaukimo dalis – aš visada pradedu greitai ir bandau išlaikyti tą tempą. Bandysiu rytoj tuos 15 metrų geriau suplaukti ir tas mažas klaideles, kurias padariau, ištaisyti“, – po pusfinalio plaukimo kalbėjo R. Meilutytė, kuriai priklauso 100 m krūtine rungties pasaulio rekordas.

Jį lietuvė pagerino 2013 m. pasaulio čempionate Barselonoje, kuomet distanciją įveikė per 1:04,35 sek.

Įdomu, kad amerikietę L. King taip pat papiktino faktas, jog dopingo skandalo sūkuryje atsidūrusiai J. Jefimovai leista startuoti Rio de Žaneire.

Apie tai ji ne kartą užsiminė kalbėdama su žiniasklaida, o pusfinalio plaukime apskritai surengė tikrą šou.

Kai pirmojo plaukimo distanciją sėkmingai įveikusi J. Jefimova po finišo demonstratyviai iškėlė dešinės rankos pirštą ir mosavo juo rodydama, kad yra geriausia, užkulisiuose antrajam plaukimui besiruošusi ir per televizorių įvykius stebėjusi L. King supyko.

Amerikietė, išvydusi J. Jefimovos pirštą, į ekraną nepritariamai pamojavo savuoju. 0,02 sek. pagerinusi rusės rezultatą ir laimėjusi antrą pusfinalį L. King paaiškino, ką reiškė tokia jos reakcija. „Tu mosuoji pirštu, rodydama, kad esi numeris vienas, nors esi pagauta vartojant dopingą. Aš nesu to gerbėja“, – pareiškė ji. L. King apie J. Jefimovą DELFI neigiamai pasisakė ir po atrankos varžybų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA