Pirmą kartą Pietų Amerikoje: iškilmingai atidaryta Rio olimpiada – Lietuvos rinktinė sutikta ovacijomis | Kas vyksta Kaune

Pirmą kartą Pietų Amerikoje: iškilmingai atidaryta Rio olimpiada – Lietuvos rinktinė sutikta ovacijomis

delfi.lt 2016/08/06 10:06
Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Pirmą kartą istorijoje Pietų Amerikoje ir žiemą – tokios netradicinės bus 31-osios vasaros olimpinės žaidynės Rio de Žaneire, Brazilijoje, kurių iškilminga atidarymo ceremonija garsiajame „Maracana“ stadione prasidėjo 2 valandą šeštadienio nakties Lietuvos laiku ir truko 4 valandas.

Ją stebėjo apie 70 tūkstančių žiūrovų tribūnose ir maždaug 3 milijardai žmonių per televizorių ekranus (beveik pusė žmonijos).

Renginio metu išvydome ne tik įspūdingą šou su supermanekene Gisele Bundchen, translytė gražuole Lea T ir sambos šokėjais, bet ir 205-ių pasaulio valstybių olimpiečių, nepriklausomų atletų bei pabėgėlių rinktinės eiseną.

Paskutinis olimpinį deglą per daugiau negu 300 miestų aplankiusią estafetę nešė ir olimpinę ugnį įžiebė 46-erių metų Vanderlei de Lima, kuris per 2004-ųjų Atėnų olimpiados maratono bėgimą pirmavo, kai vienas žiūrovas įbėgo į trasą ir sugriebė lyderį. Po to incidento brazilui atiteko bronza, bet jis atleido užpuolikui ir pelnė pagyras už parodytą kuklumą.

Įdomu, kad iš tiesų šios žaidynės yra 28-osios istorijoje (1916, 1940 ir 1944 m. nevyko dėl karo) ir jos jau prasidėjo anksčiau: trečiadienį buvo sužaistos šešerios moterų futbolo turnyro rungtynės, o ketvirtadienį – aštuoni vyrų mačai.

Daugiau nei 11 tūkstančių atletų dvi savaites grumsis dėl 306 medalių komplektų 28-iose skirtingose sporto šakose.

Lietuvos garbę Rio gins 67-i sportininkai, o didžiausios viltys siejamos su 19-mete plaukike Rūta Meilutyte ir 32-ejų metų penkiakovininke Laura Asadauskaite-Zadneprovskiene. Abi jos prieš ketverius metus Londone iškovojo po olimpinį aukso medalį. Lietuvos vėliavą atidarymo eisenoje nešė 33-ejų metų buriuotoja Gintarė Scheidt.

Žaidynių atidarymo parade galima buvo pamatyti Lietuvos krepšinio rinktinę, baidarių irkluotojus Ričardą Nekriošių ir Andrejų Olijniką, buriuotoją Juozą Bernotą, boksininkus Evaldą Petrauską ir Eimantą Stanionį, tenisininką Ričardą Berankį, lengvaatletę Eglę Balčiūnaitę, plaukiką Deividą Margevičių, šaulį Ronaldą Račinską. Su sportininkais parade žygiavo ir jų treneriai, olimpinės rinktinės medikai ir misijos vadovai.

Renginyje pabrėžtos trys svarbios gyvenimo Brazilijoje ypatybės: ekologiškumas, ypač pastangos išsaugoti ir atkurti miškus, gebėjimas džiaugtis gyvenimu ir būti brazilais, taip pat gambiarra idėja – brazilų gebėjimas išspręsti problemas bet kokiomis parankinėmis priemonėmis.

Rio de Ženeire buvo stengiamasi perteikti Brazilijos stulbinamą įvairovę, meilė muzikai ir talentą linksmintis.

Po daugybės spekuliacijų Brazilijos futbolo legenda Pele vis dėlto nedalyvavo žaidynių atidaryme dėl sveikatos problemų. 75-erių vyras turėjo prikaustyti fotografų kameras, tačiau liko prikaustytas prie lovos po klubo operacijos.

„Deja, fiziškai negaliu dalyvauti olimpinių žaidynių atidaryme“, – penktadienį išplatintame pranešime cituojamas legendinis futbolininkas, kuris po neseniai atliktos operacijos priverstas apriboti savo mobilumą.

Pelė (tikrasis vardas – Edsonas Arantesas do Nascimento) dalyvavimas žaidynių atidarymo ceremonijoje visą laiką kybojo nežinioje, mat organizatoriai nežinojo, kokios sveikatos būklės veteranas bus išvakarėse.

Ne viskas bus vien šypsenos ir samba. Brazilija šiuo metu apimta didelės politinės krizės. Prezidentė Dilma Rousseff – nušalinta nuo pareigų ir tikriausiai bus atstatydinta per apkaltos balsavimą pasibaigus olimpiadai.

Ji atsisakė dalyvauti atidarymo ceremonijoje, pareiškusi, kad nepriims „antraplanio vaidmens“, kai pirmuoju smuiku grieš ją pavaduojantis laikinasis prezidentas Michelis Temeras.

Prie stadiono buvo sutelktos stiprios saugumo pajėgos, pasiruošusios imtis veiksmų, jeigu D. Rousseff palaikančios grupės būtų mėginusios surengti kokias nors demonstracijas.

JAV prezidentas Barackas Obama ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas – vieni iš daugelio valstybių vadovų, nusprendusių nevykti į žaidynių atidarymą. Kaip rašo dienraštis „O Estado de Sao Paulo“, bendras dalyvausiančių pasaulio lyderių skaičius bus mažiausias per pastaruosius 16 metų. Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė į Rio atskrido ir ceremonijoje dalyvavo.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA