Senasis Kaunas: apie vergijos laikų paminklą | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: apie vergijos laikų paminklą

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugpjūčio 6-ąją 1931-ais metais „Lietuvos žinios“ rašė apie „vergijos laikų paminklą“.

„Esamomis žiniomis, Kauno soboras pradėjo irti ir jau sudaro rimtą pavojų maldininkams ir šiaip publikai.

Regis, reikėtų tik pasidžiaugti visagalio laiko naudingu darbu, šokti jam pagalbon ir sugriauti soborą – šį niūrų carizmo laikų paminklą.

Bet speciali komisija apžiūrėjusi soborą nutarusi jį remontuoti.

Keistas, daugiau negu keistas nutarimas.

Kuo komisija motyvuoja šitokį savo nutarimą?

Gal nepriklausomajai Lietuvai yra labai brangus vergijos laikų palikimas? Gal nutarimą remontuoti soborą reikia suprasti kaipo tam tikrų tradicijų palaikymu?

Juk savo laiku, kai kilo soboro likvidacijos klausimas, tomis tradicijomis buvo labai susirūpinęs stačiatikių vyskupas Eleferijus, protestavęs prieš „pasikėsinimą“ panaikinti nedalomosios Rusijos šventenybę.

Ar pagaliau šis gramozdiškas carizmo „mauzoliejus“ yra koks nors nepaprastas architektūros meno kūrinys?

Nieko panašaus.

Soboras gadina geriausios miesto centro vietos išvaizdą. Jis, tarytum, slėgia Laisvės Alėją savo sunkia mase, pastoja jai kelią.

Jis riogso lyg kažkokia tamsi carizmo šmėklų pilis. „Krikštas“ nesušvelnino niūraus įspūdžio, kurį kiekvienas žmogus gauna pažvelgęs į tą „pravoslaviją ir samoderzaviją“ simbolį nepriklausomoje Lietuvoje.

Lenkai jau seniai panaikino panašius carizmo paminklus. Varšuvoje daug gražesnis soboras buvo išsprogdintas ir jo vietoj bus pastatytas paminklas Lenkijos laisvės kovotojams. Ir mes turim eiti tokiu pat keliu.

Vergijos paminklų naikinimas turi didelės reikšmės tautos auklėjimui, nepriklausomybės dvasioje.

Su vergijos praeitim turi būti nutraukti visi ryšiai vis viena kuo jie pasireikštų.

Ne paslaptis, kad Lietuvoje yra žmonių dar tebesvajojančių apie „nedalomąją vieningą“ carišką Rusiją.

Tokie žmonės žvelgdami į numylėtą „Petro ir Povilo soborą“ tik „stiprybę semia“. Tad ar tik ne jų dvasiai stiprinti remontuojamas soboras?

Vakar pats „L.A.“ rašė, kad Lietuvoje dar tebeveikia „nedalomosios Rusijos „kaukės“ mokančios veikti net per kai kurių patriotų „brangiąsias puses“…

Ar tik nėra tokių „kaukių“ kur nors netoli soboro?

Gali būt.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA