„Judex“ produkcijoje aptiktos salmonelės ir žarninės lazdelės, įmonės veikla laikinai sustabdyta | Kas vyksta Kaune

„Judex“ produkcijoje aptiktos salmonelės ir žarninės lazdelės, įmonės veikla laikinai sustabdyta

BNS 2016/08/04 18:30
R. Tenio nuotr.

Šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ produkcijoje nustatyta salmonelių ir žarninių lazdelių, BNS patvirtino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

„Mes gavome iš Specialiųjų tyrimų tarnybos informaciją apie nustatytas bakterijas. Nustatytos bakterijos Escherichia coli (žarninės lazdelės) ir Salmonella (salmonelės) dalyje produktų“, – BNS ketvirtadienį sakė V.Paulauskas, kuris šiuo metu pavaduoja atostogaujantį tarnybos vadovą Joną Milių.

Pirminį tyrimą prokuratūros prašymu atliko Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Anot V.Paulausko, „Judex“ veikla šiuo metu laikinai yra sustabdyta.

„Mūsų specialistai toliau aiškinasi užkrato patekimo priežastis ir vykdome kitus tyrimus“, – kalbėjo V.Paulauskas.

„Tam, kad priimtume apsaugos priemones ir apsaugotume visuomenę nuo galimai užteršto produkto, mes darome visą kompleksinį patikrinimą“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar pirminio tyrimo metu buvo nustatytas ir listerijų užkratas, V.Paulauskas teigė, jog tarnyba tokios informacijos iš teisėsaugos nėra gavusi.

Tarnyba tikisi papildomos informacijos iš teisėsaugos penktadienio rytą.

Kaip teigiama Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto puslapyje, žarninės lazdelės sukelia žarnyno infekcinę ligą Ešerichiozę. Nors dauguma žarninių lazdelių nėra galinčios sukelti ligą žmogui, tačiau dalis jų gali sukelti viduriavimą, šlapimo takų, kvėpavimo takų infekcijas, kitas ligas. Kad žarninių lazdelių turintį maistą būtų saugu vartoti, būtina jį termiškai apdoroti ne žemesnėje nei 71 laipsnio temperatūroje. Žmogui susirgti pakanka labai mažo bakterijų kiekio.

Tuo metu salmonelės sukelia ligą, vadinamą salmonelioze. Šios ligos pradžia dažniausiai būna ūmi: ji pasireiškia karščiavimu, galvos, pilvo skausmais, viduriavimu, pykinimu, kartais vėmimu. Salmoneliozė paprastai trunka 4–7 dienas, tačiau galimos ligos komplikacijos. Dažnai vemiant ir viduriuojant, žmogaus organizmas netenka daug skysčių, dėl to gali sutrikti inkstų veikla, didėti nuodingų medžiagų koncentracija, prasidėti traukuliai, žmogus gali netekti sąmonės, net mirti.

Kartais infekcijos sukėlėjas gali patekti į kūno audinius ir sukelti pūliavimą, sąnarių, tulžies pūslės, smegenų dangalų, plaučių uždegimą bei kitas komplikacijas. Didžiausią rizikos galimybę susirgti sunkia salmoneliozės infekcijos forma turi maži vaikai bei vyresnio amžiaus asmenys tada, kai yra sumažėjęs bendras jų organizmo atsparumas.

Salmonelės 80 laipsnių temperatūroje žūva per 10 minučių.

„ E.coli paprasčiausiai tai yra bendros higieninės būklės rodiklis, o salmonella (…) jos yra kaip ir patogeninės ir jos gali turėti įtakos sveikatai, jeigu produktas nebus tinkamai išvirtas arba termiškai apdorotas“, – sakė V.Paulauskas.

Jo teigimu, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai iki šiol dirba „Judex“ patalpose.

Apie „Judex“ produkcijoje rastas kenksmingas bakterijas ketvirtadienį pranešė prokuratūra, ji šiuo metu vykdo tyrimą dėl prekybos poveikiu. Jame įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu pareikšti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriui J.Miliui, teisėsauga nusikaltus įtaria dar penkis asmenis.

Kauno bendrovė „Judex“, kaip teigiama oficialioje svetainėje, gamina apie 70 pavadinimų šaldytų maisto gaminių – greitai paruošiamų užšaldytų pusfabrikačių: koldūnų, virtinių, lietinių blynų, picų, čeburekų, įvairių gaminių iš bulvių bei varškės, per parą pagaminama ir realizuojama apie 15 tonų produkcijos.

Apie „Judex“ produkcijoje rastas kenksmingas bakterijas ketvirtadienį pranešė prokuratūra, ji šiuo metu vykdo tyrimą dėl prekybos poveikiu. Jame piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu pareikšti J.Miliui, teisėsauga nusikaltus įtaria dar penkis asmenis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA