„Nuaras” vėl dėmesio centre: šį kartą sukilo neapsikentę Senamiesčio gyventojai | Kas vyksta Kaune

„Nuaras” vėl dėmesio centre: šį kartą sukilo neapsikentę Senamiesčio gyventojai

R. Tenio nuotr.

Į portalo Kas vyksta Kaune” redakciją kreipėsi gyvūnų globos ir kontrolės tarnybos „Nuaras” (šv. Gertrūdos g. 46) veikla nepatenkinti kaimyniniai gyventojai. 

[galerija kiek=”8″]

Nemalonus kvapas, užverti vartai bendrame kieme, vakarais paleidžiami vilkšuniai, augintinių paliekami dergalai – tai dalis gyventojus neraminančių dalykų. Kol kas šiuos skundus tiria savivaldybės specialistai, tad pateikiame abiejų pusių pasisakymus, apie jų pagrįstumą bus galima spręsti, gavus specialistų atsakymus. Apie tai portalas informuos vėliau, o dabar kviečiame susipažinti su tarp šv. Getrūdos 44 ir 46 namų gyventojų kilusia problema.

Vardijo problemas

Kaip pasakojo 50 metų gretimame name – šv. Gertrūdos g. 44 gyvenanti Jolanta, dėl kaimynystėje įsikūrusios gyvūnų įstaigos ir virš jos gyvenančių įmonės savininkų, gyvenimas apsunko jau prieš gerus dešimt metų.

„Įmonės vadovė Jurgita Gustaitienė su vyru čia viską valdo: bendrame kieme užėmė dalį teritorijos ir uždėjo užrašus „Privati valda”, pastatė dalį tvoros iš akmenų, nors ten valstybinė žemė, o mums neleidžiama ten statyti automobilių. Prie įvažiavimo į kiemą esančioje bromoje įrengtos angos, pro kurias eina gyvūnų smarvė, tvaikas baisus. Jis patenka į mūsų namo koridorių, gyvūnų kvapas tvyro ir butuose. Be to, vakarais jie paleidžia du vilkšunius palakstyti palaidus, jie bėgioja kur nori, loja dieną – naktį, dergia, kur pakliūna. Dešimt metų neįmanoma susišnekėti”, – dėstė problemas kaimynė.

Pasak jos, dėl nesutarimo su „Nuaro” vadove, teko išsikraustyti ne vienam kaimynui.

Kita gyventoja Jurgita iš šv. Gertrūdos 44 namo, nusipirkusi butą čia prieš metus, vardijo tas pačias problemas: „Nepakeliamas kvapas ištisus metus. Iš bromoje įrengtų angų sklindanti smarvė patenka į laiptinę, nes  laiptinės durys įrengtos bromoje. Dvokia ir butuose. Taip pat savavališkai įdėti vartai į bendrą kiemą, valstybinėje žemėje uždėti užrašai „Privati valda”, šunys laikomi lauke, voljere jie loja be sustojimo, o vakarais paleidžiami, į kiemą baisu išeiti, dergia kur papuola. Kitas dalykas – jų atliekų konteineris stovi prie mūsų namo, po mūsų langais”, – kalbėjo Jurgita.

Ji nepatenkinta, kad įmonės iškabinta su pavadinimu kabo ant jos buto sienos: „Nei klausė, nei prašė, ir kabo, prieš mane gyvenę žmonės taip pat sutikimų nebuvo davę”, – teigė gyventoja Jurgita.

Dar vienas namo gyventojas Jonas pritarė anksčiau išsakytoms problemoms: „Rekuperacinė sistema išvesta į bromą, kuri bendro naudojimo, ten sklinda smarvė, jie ne savo dalį sklypo užsiėmę, gąsdina gyventojus, sako išpirkta, bet tai nepadaryta ir tvorelė atitverta. Šunys ganosi, dergia bendroje teritorijoje, išvalo ne iškart. Jų darbuotojai visai dienai pasistato automobilius bendroje teritorijoje ir nelieka vietos kieme parkingui kitiems”, – pasakojo Jonas.

Nuaro” vadovė neigia nusiskundimus

Kalbinta „Nuaro” vadovė Jurgita Gustaitienė tikino pastebėjusi, kad kaimyniniame name dažnai keičiasi gyventojai, tačiau nusiskundimų tikino nesulaukusi. „Bromoje visą laiką smirda, gal dėl to, kad netoli veikia Kebabinė, o per miesto renginius visi praeinantieji pasidaro čia viešąjį tualetą?”, – kalbėjo J. Gustaitienė. Jos teigimu, vienintelė jos įmonė prižiūri šią bromą: plauna, šluoja.

„Mūsų įmonė veikia daugiau kaip dvidešimt metų, bandelių niekada nekepėme, čia gyvūnai, tad prieš atsikraustant reikėjo rinktis būstą atsižvelgiant į specifinio kvapo galimybę. Normas išlaikome, institucijos mus tikrina. Nematau pagrindo skundams, jei bus – pasitaisysime”, – sakė J. Gustaitienė.

Ji paneigė ir visas kitas problemas: teigė, kad valda privati, priklauso jiems; vartai įdėti senai ir sutarus su gyventojais. „Anksčiau turėjome problemą dėl bromoje besilankančių girtų asmenų, narkotikus vartojančių žmonių. Vartų dėka ši problema išspręsta”, – tikino įmonės vadovė.

Dėl reklaminės iškabos ji taip pat nesutiko, teigė, kad ji seniausiai suderinta su seniau gyvenusiais gyventojais Kalvaičiais. „Dar prieš 20 metų”, – sakė J. Gustaitienė.

Moteris paneigė ir palaidų šunų problemą: „Normalu, kad po mūsų privačią valdą jie laksto. Dažniausiai jie vedžiojami žmonių, yra išdresuoti, gali be pavadėlio būti valdomi. O dergia tikriausiai nuomininkų šunys, mes stengiamės surinkti.”

J. Gustaitienės teigimu, gyventojai skundžiasi, nes neapgalvotai įsigijo nuosavybę ir negavo, ko tikėjosi. „Gal buvo susiklaidinę, kad čia jų kiemas? Neleidžiame į mūsų pusę statyti, nes vieta rezervuota skubiems iškvietimams, gali bet kada atvažiuoti pacientas. Ši pusė mūsų nuosavybė, o ana – valstybinė, galiu ten ką noriu daryti. Žolę turėtų gal irgi valstybė pjauti, o pjauname tiktai mes. Renkantis kaimyną, gal žmonėms, kurie jautrūs kvapams, lojimui – reikėtų gyventi užmiestyje”, – kalbėjo J. Gustaitienė.

Ko nori gyventojai

Jolanta: „Norime, kad išimtų vartus, nepaleistų lakstyti palaidų šunų be antsnukių, o susikalbėti su jais  neįmanoma.”

Jurgita:„Norėčiau, kad visiems būtų vienodi įstatymai, daroma, kaip priklauso. Penktadienį bandžiau su jais kalbėti, išsakiau problemas, liepė pasiskambinti darbo dienomis ir laukti priėmimo, tačiau aš dirbu, be to esame kaimynai, nejau negalima pasikalbėti vietoje, kaip žmonės? Taip pat rašiau skundą į Kauno miesto savivaldybę, į Veterinarijos tarnybą.”

„Nuaro” vadovė J. Gustaitienė: „Ar reaguosime į gyventojų skundus? Viską darysime pagal įstatymą, stengiamės sutarti su kaimynais, reikėtų pradėti nuo kitokio pokalbio, ne nuo žurnalistų.”

Susidomėjo savivaldybės atstovai

Kauno miesto savivaldybės atstovas Arnoldas Bukelis patikino, kad ši problema žinoma, gautas ne vieno gyventojo nusiskundimas per pastaruosius kelis mėnesius, skundus šiuo metu aiškinasi specialistai.

„Kaip teigia „Nuaras“, gyvūnų voljerai įrengti nuosavoje žemėje. Dėl šio fakto patikrinimo kreiptasi į Kauno teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrių.  Kauno savivaldybės Sanitarijos inspekcijos atstovų teigimu, trečiadienį nuvykus į vietą ir apžiūrėjus teritoriją antisanitarinių sąlygų nerasta: voljerai tvarkingi, pati teritorija taip pat. Dėl kvapų kreiptasi į Visuomenės sveikatos centrą, kurio specialistai nustatys ar įmonė „Nuaras“ nepažeidžia kvapų kontrolės gyvenamosios aplinkos ore taisyklių”, – sakė A. Bukelis.

Specialistų tyrimai užtruks, tad apie gautus tyrimų rezultatus ir tolesnius įvykius informuosime vėliau.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA