Pradedamos naudoti naujos kartos apykojės | Kas vyksta Kaune

Pradedamos naudoti naujos kartos apykojės

Organizatorių nuotr.

Lietuvoje lygtinai paleistų nuteistųjų priežiūrai bus naudojamos naujos apykojės, jos pakeis naudotas iki šiol.

Norvegijos programos lėšomis Kalėjimų departamentas šiemet įsigijo 125 apykojes ir visą kitą įrangą, reikalingą elektroniniam stebėjimui. Iki tol įrenginiai buvo nuomojami.

Kaip pranešė Kalėjimų departamentas, sistema turėtų pradėti veikti jau netrukus. Apykojės jau išdalintos Klaipėdos, Kauno, Vilniaus, Panevėžio, Šiaulių pareigūnams, jie lankė specialius mokymus.

Naujosios apykojės – daug inovatyvesnės, nes jose vietoj apykojės dirželio naudojamas integruotas žiedo formos sprendimas, kurio nuimti be specialios įrangos praktiškai neįmanoma.

„Yra atlikti ir laboratoriniai bandymai, patvirtinantys jų tvirtumą, atsparumą temperatūros pokyčiams. Specialistai bandė įvairiais būdais atrakinti, sudaužyti ar kaip kitaip apykoję paveikti – to padaryti nepavyko”, – sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Jau keletą metų lygtinai paleistiems asmenims naudojamos apykojės Lietuvoje bus taikomos dar dažniau, nes leis valstybei sutaupyti: skaičiuojama, jog išlaidos, taikant elektroninį stebėjimą, vidutiniškai 2 – 3 kartus mažesnės negu įkalinimo. Be to, nuteistajam suteikiama galimybė anksčiau palikti įkalinimo įstaigą, o išliekanti intensyvi priežiūra garantuoja, kad jis nenusikals.

Apykojė – tai prietaisas, uždedamas lygtinai iš įkalinimo įstaigos paleistam nuteistajam, fiksuojantis jo buvimo vietą. Ji programuojama individualiai kiekvienam nuteistajam.

„Kiekvienam nuteistajam sudaroma griežta dienotvarkė, kur ir kokiu metu jis turi būti, taip pat pažymimos zonos, kuriose jam lankytis draudžiama – tai gali būti, pavyzdžiui, pastatas, rajonas ar teritorijos dalis. Jei nuteistasis pernelyg priartėja prie draudžiamos teritorijos, apykojė pradeda vibruoti, taip duodama signalą, jog reikėtų iš tos vietos pasitraukti“, – sako ministras J.Bernatonis.

Tuo atveju, jei nuteistasis pažeidžia nustatytas taisykles – įžengia į draudžiamą teritoriją ar bando kažkaip nusiimti, sugadinti apykoję – elektroninio stebėjimo sistema gauna aliarmą ir, priklausomai nuo situacijos rimtumo, pareigūnai į pažeidimo vietą vyksta nedelsdami ar susisiekia su nuteistuoju. Nustačius, kad nuteistasis sąmoningai pažeidinėja jam nustatytus apribojimus ir draudimus, jis grąžinamas atgal į įkalinimo įstaigą.

Ministras sako, kad pritaikius modernias priemones galima ženkliau sutaupyti ir efektyviau stebėti nuteistuosius. Tokia sistema prisidės prie visos bausmių sistemos gerinimo, nes sumažins nuteistųjų skaičių įkalinimo įstaigose. Tokia alternatyva įkalinimui leidžia valstybei sutaupyti, o patiems nuteistiesiems – geriau reintegruotis, mat jie gali grįžti į šeimą, į artimą aplinką ir tuo pačiu baigti atlikti bausmę.

Apykojės plačiai naudojamos JAV, Didžiojoje Britanijoje, Norvegijoje, taip pat ir kaimyninėse Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje. Norvegijoje jos efektyviai naudojamos nuo 2008 metų, o Jungtinėje Karalystėje pažengė tiek, kad šis prietaisas ne tik fiksuoja nuteistojo buvimo vietą, bet ir matuoja alkoholio kiekį kraujyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA