Atliekų rūšiuotojai išsprendė galvosūkį dėl nemalonaus tvaiko | Kas vyksta Kaune

Atliekų rūšiuotojai išsprendė galvosūkį dėl nemalonaus tvaiko

kaunas.lt nuotr.

Kauniečių nosis riečiantys kvapai iš Ateities plente įsikūrusių Kauno mechaninio biologinio atliekų apdorojimo (Kauno MBA) įrenginių netrukus bus pašalinti. Įmonės atstovai tikina nustatę nemalonių kvapų priežastis, kurias žada sėkmingai pašalinti.

Rado priežastį ir sprendimą

„Įmonės pastatai suprojektuoti taip, kad iš technologinio proceso patalpų kvapai nepatektų į aplinką. Kreipėmės į darbų rangovus siekdami išsiaiškinti kvapų sklidimo priežastį“, – teigė viešosios įstaigos Kauno regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Kęstutis Balčiūnas.

Ekspertai nustatė, kad sustiprėjusio kvapo priežastis – po mūro remonto darbų biologinio apdorojimo pastate išsiderinęs ventiliatorių veikimas. Dėl to komposto kaupai buvo nepakankamai ventiliuojami.

„Rangovas nedelsiant ėmėsi veiksmų – atkūrė teisingą ventiliatorių funkcionavimą, atliko pakartotinius personalo mokymus. Tačiau atliekų kompostavimo procesas yra inertiškas, todėl pradiniai parametrai bus pasiekti per ilgesnį laikotarpį, reikalingą biologinėms struktūroms atsistatyti“, – pabrėžė K. Balčiūnas.

Kvapus malšina preparatais

Kauno MBA atstovai patikino, jog siekiant kuo greičiau neutralizuoti nemalonius kvapus buvo išpurkštas probiotikų turintis preparatas – mikrobiologinė priemonė. Tai yra specialios natūralios mikrofloros-probiotikų kompozicijos, naudojamos kenksmingų kvapų prevencijai.

„Savalaikis probiotikų panaudojimas neleidžia atsirasti patogeninei mikroflorai, sierą redukuojantiems mikroorganizmams, sumažina amoniako išsiskyrimą, dėl to ženkliai silpnėja kvapai“, – teigė Aplinkos vadybos ir audito instituto direktorius dr. Rimantas Budrys.

Kauno MBA atliekų priėmimo zonoje probiotikai purškiami kasdien. Anot K. Balčiūno, probiotikų tiekėjai išnuomojo purškimo aparatą, kaip laikiną kvapų mažinimo sprendimą. Per darbo dieną išpurškiama iki 500 litrų probiotikų tirpalo. Ateityje įmonė žada įsigyti visą stacionarią purškimo priemonių sistemą.

Imsis visų įmanomų priemonių

„Jeigu kvapų nesumažės, planuojame įrengti ir ozono generatorius. Oksidacijos dėka sunaikinamos kenksmingos medžiagos, kvapai, virusai bei įvairūs mikroorganizmai be kenksmingų šalutinių priemonių. Ozono gamyboje naudojamas deguonis ir elektra be jokių kitų cheminių medžiagų. Dėsime visas pastangas, kad tokia problema daugiau niekada nepasikartotų“, – paaiškino įmonės direktorius.

Per dieną į Kauno MBA atvežama apie 530 tonų atliekų, kurios priėmimo zonoje laikomos ne ilgiau kaip dvi dienas. Atliekų priėmimo zona įrengta uždaroje patalpoje su ištraukiamąja ventiliacija bei įvažiavimo vartais, apsaugančiais nuo nepageidaujamų kvapų iš atliekų iškrovimo bei laikino saugojimo patalpos. Įvažiavimo vartai gali būti pradaryti tik transporto judėjimo metu.

Nuolat atlieka matavimus

Pasak įmonės atstovų, liepos 14 d. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentas atliko taršos matavimus – amoniako koncentracija neviršijo leistinų normų.

„Taršos matavimai bus atliekami nuolat. Rugpjūčio pradžioje bus daromi biofiltrų išmetamų garų taršos matavimai, testuojamos oro valymo ozonu technologijos veiksmingumas“, – pabrėžė K. Balčiūnas.

Kauno MBA iš bendro komunalinių atliekų srauto yra atskiriamos perdirbimui tinkamos antrinės žaliavos ir pakuotės, biologiškai skaidžios atliekos ir perdirbimui netinkama degi frakcija.

Kauno MBA atliekos apdorojamos mechaniškai bei biologiškai. Taikant šį aukšto technologinio lygio metodą, atliekos rūšiuojamos ne tik pagal dydį bei tankį, bet ir atsižvelgiant į jų magnetines savybes, elektroninį ir optinį laidumą, tankį, svorį ir kitas savybes.

Iš surinktų komunalinių atliekų atskirtos antrinės žaliavos nukreipiamos perdirbti ar kitaip panaudoti, o biologiškai skaidžios atliekos kompostuojamos.

Pastatytuose Kauno MBA įrenginiuose tvarkomos ir surenkamos komunalinės atliekos iš Kauno miesto savivaldybės, Kauno, Jonavos, Kaišiadorių bei Raseinių rajonų savivaldybių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA