Rotušės aikštėje baudė lakstūnus | Kas vyksta Kaune

Rotušės aikštėje baudė lakstūnus

R. Tenio nuotr.

Trečiadienio popietę Kauno Rotušės aikštėje išsirikiavę Kauno apskrities Kelių policijos valdybos pareigūnai surengė reidą: tikrino, kaip vairuotojai laikosi taisyklių, galiojančių „Gyvenamojoje zonoje“. 

Prie įvažiavimų į Rotušės aikštę ženklai „Gyvenamoji zona“ pastatyti dar 2015 metų gruodį ir eismo dalyviams draudžia važiuoti greičiau, nei 20 km/val., draudžiama mokyti vairuoti, o pėstieji čia turi pirmumą, tad juos privalu praleisti net einančius ne per perėjas. Tačiau, vairuotojai neretai įsibėgėja A. Jakšto gatvėje ir į Rotušės aikštę įvažiuoja viršydami greitį.

Apie Rotušės aikštėje galiojančią zoną informuojantys ženklai „Gyvenamoji zona“ pastatyti A. Jakšto, M. Valančiaus, Muitinės, Aleksoto gatvėse.

Reikalingas vairuotojų atidumas

Akcijos metu prasižengė vos keli vairuotojai, tad policijos atstovai džiaugėsi, kad žmonės tampa drausmingesni ir atidesni. Kelių policijos valdybos Kelių patrulių kuopos vado Ramūno Kemzūros teigimu, nuo 2014 m. Rotušės aikštėje užfiksuoti du eismo įvykiai, jų metu nesunkiai nukentėjo pėstieji: vienas iš jų – eidamas per perėją.

„Tai nėra avaringa vieta, tačiau gausiai lankoma, tad eismo įvykiai galimi. O laiko atžvilgiu per Rotušę važiuoti nėra tikslo, nes užtrunkama ilgiau”, – teigė R. Kemzūra.

Nepastebi ženklo

Tarp taisykles pažeidusių asmenų – ir vienos vairavimo mokyklos instruktorius, jis dalyje Rotušės aikštės keliavo vairuojant mokinei. „Egzamino „Regitroje” metu jie vairuos ir gyvenamojoje zonoje, tad geriau ne aiškinti, o parodyti gyvai, ką šiandien ir padariau”, – teisinosi vairavimo instruktorius Vitalijus ir pridūrė: „Mokinė šioje zonoje važiavo tvarkingai, praleido ir einančius ne per perėjas, nes jau žino taisykles praktiškai.”

Policininkas instruktoriui pasiūlė tokias pamokas vykdyti pėsčiomis: „Jūs garbės sau nedarote, taip mokindamas”, – komentavo pareigūnas, skyręs pažeidėjui žodinį įspėjimą.

Kitas eismo taisykles pažeidęs asmuo – kaunietis Vidmantas į Rotušės aikštę įvažiavo lėkdamas 48 km/val. greičiu, tikino ženklo nepastebėjęs. Už viršytą greitį jam skirta 14 eurų bauda.

„Nesiginčiju, nemačiau ženklo. Čia neprilėksi, būna važiuoju 20-40 km/val. šioje zonoje, ne daugiau. Išvis, stengiuosi važiuoti pagal kelių eismo taisykles”, – sakė mersedesą su vardiniais numeriais „BRAT2″ vairuojantis Vidmantas.

Visi kiti sustabdyti ir sudrausminti vairuotojai taip pat teisinosi ženklo nepastebėję. Jiems įteiktos ne tik baudos, bet ir eismą „Gyvenamojoje zonoje” apibrėžiančios taisyklės.

Viršijo keliasdešimt kilometrų

Reido metu, vairuotojai viršydavo greitį lėkdami iki 30 km/val. greičiau, nei leistina. Kilometrus su greičio matuokliu pareigūnai akylai sekė prie įvažiavimo į Rotušės aikštę iš A. Jakšto gatvės.

Policijos tolerancijos riba – viršyti 15 greičio vienetų, tad buvo nubausti visi, lėkusieji greičiau, nei 35 km/val.

Greičio matuokliui visų pajėgumų įjungti neteko, mat didžiausias greitis, kurį jis gali užfiksuoti – 320 km/val. R. Kemzūros teigimu, Kauno mieste tokio greičio rekordo dar niekas nėra sumušęs. „Mieste tikrai ne, o magistralėje pamenu fiksuotą 210 km/val. greitį”, – sakė R. Kemzūra.

Baudas už nustatyto greičio viršijimą galima rasti čia.

Siekė priminti, kad pirmumas – pėstiesiems

Policijos atstovas R. Kemzūra džiaugėsi, kad trečiadienį pažeidėjų buvo nedaug ir tikino akcija norėjęs su kolegomis ne bausti, o priminti.

„Pažeidėjų nėra daug, užfiksavome tik kelis greičio viršijimus. Tikslas – priminti, kad pėstieji čia turi pirmumą, gali eiti važiuojamąja dalimi, tačiau netrukdydami transporto priemonėms”, – sakė R. Kemzūra.

Jis atkreipė vairuotojų dėmesį, kad Rotušės aikštė – apkrauta gyvenamoji zona: čia daug pėsčiųjų, ypač atsipalaidavusių ir į architektūrą užsižiūrėjusių turistų, daug transporto. „Tad vairuotojai neturėtų pykti, jei pėstieji stabteli ant kelio, reikia suprasti, kad šioje zonoje pirmenybė – jiems”, – akcentavo pašnekovas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA