Pelningiausios ir paklausiausios profesijos: kas Lietuvoje uždirba daugiausiai? | Kas vyksta Kaune

Pelningiausios ir paklausiausios profesijos: kas Lietuvoje uždirba daugiausiai?

delfi.lt 2016/07/25 08:37
DELFI nuotr.

Šiemet pelningiausios profesijos atstovai uždirba gerokai mažiau nei prieš metus, tačiau vis tiek yra geriausiai apmokami. DELFI pasidomėjo, kokių profesijų darbuotojai šiuo metu gauna didžiausią atlyginimą ir kokių specialistų paklausa darbo rinkoje didžiausia.

Naujausiais duomenimis, šiemet, kaip ir prieš metus didžiausius atlyginimus uždirbo skrydžių vadovai, orlaivių pilotai ir teisėjai – atitinkamai 2 868 Eur, 2 572 Eur ir 2 390 Eur per mėnesį neatskaičius mokesčių.

Tačiau jei per šį laikotarpį vidutinės teisėjų pajamos padidėjo 11,3 Eur, tai skrydžių vadovų uždarbis sumažėjo 366 Eur, o orlaivių pilotų – 182 Eur. Visas pelningiausių profesijų dešimtukas per metus beveik nepasikeitė. Ir toliau didžiausiomis vidutinėmis pajamomis gali pasigirti finansinių ir draudimo paslaugų padalinių, IT ir ryšių paslaugų vadovai, skrydžių saugos elektronikos technikai, programinės įrangos kūrėjai.

Dalis šių ekspertų yra itin ieškomi darbdavių.

Kaip DELFI pasakojo personalo atrankos bendrovės „CV Market“ rinkodaros vadovė Raimonda Tatarėlytė, šiuo metu aktyviai ieškoma įvairių programuotojų su patirtimi, mobiliųjų aplikacijų programuotojų, statybos sektoriaus specialistų (inžinierių, projektuotojų, statybos ar projektų vadovų), logistikos vadybininkų bei muitinės tarpininkų.

„Trūksta darbuotojų tiek IT (programuotojai, duomenų analitikai), tiek inžinerijos srityse (inžinieriai, projektuotojai). Tačiau čia kalbama apie patirtį sukaupusius, praktinės patirties turinčius specialistus“, – komentavo vadovė.

Anot jos, kaip visada jaučiamas ir pardavimo srities specialistų trūkumas – tai sritis, kurioje vyksta nemaža darbuotojų rotacija, tad jie visada reikalingi. Vasaros metu esą yra nemažai sezoninio darbo pasiūlymų aptarnavimo, pardavimo, statybos sektoriuose.

R. Tatarėlytės teigimu, didžiausi atlyginimai mokami aukščiausio lygmens vadovams, kai kuriems IT srities specialistams: patyrusiems PHP, C++ programuotojams, didžiųjų duomenų (angl. Big Data) specialistams.

Taip pat aukštesnių pozicijų finansų specialistams, patyrusiems ir didelį įdirbį turintiems pardavimų vadybininkams, daug klientų turintiems logistikos specialistams.

Vis dėlto dauguma populiariausių profesijų darbuotojų uždirba kur kas mažiau.

Pvz., parduotuvių pardavėjų (jų yra 65 tūkst.) vidutinės draudžiamosios pajamos yra 430 Eur, įmonių, įstaigų ir organizacijų vadovai (51,5 tūkst.) sau nusistato vidutinį 1037 Eur atlyginimą, o sunkvežimių vairuotojai (48,6 tūkst.) vidutiniškai uždirba po 538 Eur.

Lietuvos darbo biržos (LDB) duomenimis, birželį šalyje buvo registruota 33,4 tūkst. laisvų darbo vietų, iš jų 92 proc. – neterminuotam darbui. Birželio mėnesį darbo jėgos paklausa viršijo pasiūlą 1,7 karto.

Tarp paklausiausių profesijų išlieka pardavėjai, sunkiasvorių sunkvežimių ir krovinių transporto priemonių vairuotojai, virėjai, reklamos ir rinkodaros specialistai, dažytojai, statybininkai, siuvėjai, suvirintojai.

Per pirmąjį šių metų pusmetį darbdaviai registravo 107,1 tūkst. laisvų darbo vietų neterminuotam ir 14,9 tūkst. – terminuotam įdarbinimui. „Tendencijos rodo, kad sėkmingą įsidarbinimą lemia ne tik išsilavinimas, kvalifikacija ir profesiniai įgūdžiai, bet ir bendrieji gebėjimai bei papildomos kompetencijos. Sparčiai vystantis technologijoms ir keičiantis darbų organizavimo pobūdžiui, darbdaviai pirmenybę teikia universaliems, technologiškai išprususiems ir lankstiems darbuotojams.

Siekiant integruotis ir išlikti darbo rinkoje itin svarbu nesustoti mokytis visą gyvenimą, tobulinti įgūdžius ir kompetencijas“, – DELFI komentavo LDB komunikacijos vadovė Milda Jankauskienė.

Prognozuojama, kad šiuo metu ir artimoje ateityje, Lietuvoje didžiausias įsidarbinimo galimybes turės IT sektoriaus specialistai, statybų, pramonės, paslaugų sektorių darbuotojai. LDB atstovė taip pat informavo, kad siekiant išsiaiškinti, kokių kvalifikuotų darbininkų ir specialistų darbo rinkoje trūksta, kiekvienų metų pabaigoje apklausiami darbdaviai. Pastarosios apklausos rezultatai parodė, kad kvalifikuotos darbo jėgos trūkumą jaučia 38 proc. žemės ūkio sektoriaus įmonių 56 proc. pramonės sektoriaus įmonių 54 proc. statybos sektoriaus įmonių ir 42 proc. paslaugų sektoriaus įmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA