Žaliakalnio gyventojai baiminasi naujo daugiabučio: tegul stato, bet ne tokį monstrą | Kas vyksta Kaune

Žaliakalnio gyventojai baiminasi naujo daugiabučio: tegul stato, bet ne tokį monstrą

R. Tenio nuotr.

Į portalą „Kas vyksta Kaune” kreipėsi keletas Žaliakalnio gyventojų, susirūpinusių, kad prie pat jų privačių namų tvorų išdygs naujas daugiabutis, baiminamasi, kad jis neatitinka teisės reikalavimų ir yra per didelis esamam sklypui.

[galerija kiek=”12″]

Statinys planuojamas Tvirtovės alėjoje 7-uoju numeriu pažymėtame sklype.

Paskutiniais duomenimis, Kauno miesto savivaldybė leidimo statyboms neišdavė, o statinį projektavęs architektas Antanas Jonauskis, Lietuvos architektų rūmų profesinės etikos taryboje birželį pripažintas pažeidęs dalį profesinės etikos nuostatų. Šiuo metu projektas sustojęs, ieškoma kompromiso su gyventojais.

Faktiniai daugiabučio duomenys

2016 m. balandžio mėnesio projekto duomenimis, daugiabučio gyvenamojo namo statytojas –  UAB „Tvirtovės alėja”, direktorė Asta Morkūnienė.

Sklypo plotas – 850 kv. m., pastato gyvenamasis plotas – 390,75 kv. m., pastato aukštis – 11,23 metro, jie bus išskaidyti į tris aukštus bei papildomą cokolinį aukštą. Automobilių vietų skaičius – tiek, kiek ir butų – dvylika.

Taikosi pažeisti trečiųjų asmenų teises

Aplinkinių namų gyventojai tikino naujuoju statiniu esantys nepatenkinti dėl daugybės priežasčių: kad daugiabučio garažas bus atviras ir per arti jų sklypo – neišlaikant reikalaujamo 3 m atstumo.

Taip pat gyventojai skundžiasi, kad nuo naujojo statinio sklis didelis triukšmas, namas užstos saulę ir privačių namų kiemai užsidengs šešėliu, bus pažeisti insoliacijos bei higienos reikalavimai. Dar viena priežastis – kad praras privatumą, nes dauguma langų bus į jų kiemą. Apie pažeistus gaisrinės saugos reikalavimus patvirtino Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Nuo 1953 metų kaimynystėje – Iniciatorių g. gyvenantis Stanislovas Bartkevičius situaciją apie daugiabučius apibūdina glaustai: „Suaugusio žmogaus į vaiko lovytę juk nepaguldysi? Tad, nesuprantu, kaip daugiabutis gali atsirasti šioje ankštoje vietoje?”, – nuomonę išsakė kaunietis ir tęsė: „Visgi, tegul stato, bet ne tokį monstrą, reikia jį mažinti : tai turėtų būti ne 4 aukštų daugiabutis, nes jis pagal galiojančius Statybinius techninius reikalavimus (STR) neišlaiko atstumų. Taip pat reikia patraukti jį link gatvės”, – sakė S. Bartkevičius.

Informuojama, kad šalia sklypo – už 6 metrų, jau stovi penkiaaukštis, statytas dar 1972 m.

Kaimynui antrino ir Egidijus Petrauskas, pritariantis siūlymui daugiabutį patraukti labiau link gatvės – toliau nuo privačių namų. „Neturi būti pažeisti trečiųjų asmenų – mūsų teisės, kol kas taip nėra. Statytojų tikslas – bet kokiomis priemonėmis pasipelnyti, net jei toks statinys pažeis trečiųjų asmenų interesus. Beje, turto vertintojų teigimu, mūsų namai nuvertės – apie 50 proc.”, – pažymėjo E. Petrauskas.

Jis atskleidė, kad naujuoju daugiabučiu nepatenkinti bent trys individualūs namai bei netoliese stovinčio penkiaaukščio trys butai. Nepritarimą jie išsakė ir viešo svarstymo metu.

Dėl minėtų priežasčių gyventojai kreipėsi į LR Prokuratūrą, LR Seimo Antikorupcijos komisiją, Aplinkos ministeriją, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą, Lietuvos architektų rūmus, Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos skyrių.

Architektų komisija įžvelgė pažeidimus

Lietuvos architektų rūmų profesinės etikos tarybos Etikos komisija, išnagrinėjusi architekto Jonauskio profesinį elgesį nusprendė, kad jis pažeidė dalį pateiktų nagrinėti architekto profesinės etikos nuostatų.

„Architektas pažeidė profesinės etikos kodekso 2 principo 2.2, 2.3 ir 2.4. taikymo atvejus, 2016-05-02 teikdamas svarstyti visuomenei pakartotinai projektinius sprendinius, kuriuose išliko neatitikimų LR teisės aktams, nes šių projektinių sprendinių realizavimas – pažeistų trečiųjų asmenų teises”, – teigiama komisijos sprendime.

Dar prieš priimant sprendimą kalbintas Komisijos posėdžių pirmininkas Tauras Paulauskas buvo lakoniškas, teigė, kad tai retas atvejis: „Tokių nagrinėtinų situacijų – anksčiau neturėjome. Mano kaip architekto pareiga, visiems kaimynams užtikrinti ne blogesnę situaciją, nei numato teisės aktai”, – sakė T. Paulauskas.

Profesinės etikos taryba rekomendavo patiems gyventojams aktyviau dalyvauti miesto planavimo procesuose: „Problema buvo sukurta Kauno miesto bendrojo plano sprendiniuose, ir gyventojai aktyviai nedalyvaudami miesto planavimo procesuose, vėliau kovoja su pasekmėmis”, – teigiama birželio 7 d. vykusiame Etikos tarybos posėdyje.

Rekomendavo patraukti link gatvės

Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vyriausiasis specialistas (Žaliakalnio seniūnija) Algimantas Sprindys tikino, kad savivaldybės iniciatyva, šiuo metu architektas derasi su statytoju, kad daugiabutis būtų patrauktas arčiau gatvės.

„Daugiabutis jau sumažintas vienu aukštu, iš pradžių buvo numatyta statyti penkių aukštų pastatą, planuota laikytis pagal šalia esamo penkiaaukščio užstatymo liniją. Tačiau, kilus gyventojų nepasitenkinimui, statinys vienu aukštu sumažintas ir jį nutarta traukti link Tvirtovės alėjos, lygiuojant pagal esamų vienbučių, dvibučių pastatų esamą liniją. Beje, Tvirtovės alėjoje jau stovi ne vienas daugiabutis”, – sakė A. Sprindys.

Žada taisyti klaidas

Atestuotas architektas A. Jonauskis patvirtino, kad jo klientas dabar kalbasi su kaimynais, ieškoma kompromiso. „Nori planuojamą daugiabutį truputį pastumti link gatvės, kitas pokytis – įrengti uždarą parkingą, su sienomis. Gyventojai išvis nenori, kad ten būtų daugiabutis, tačiau įstatymas leidžia statyti, tad ieškoma abiems pusėms priimtino sprendimo”, – sakė A. Jonauskis.

Jis pridūrė, kad įstatymų rėmuose aukštis ir atstumai nuo sklypo ribų – išsaugoti. Įstatymas numato, kad būtų 3 m atstumas nuo sklypo ribos, galimas aukštis – 8,5 m., ir jei nori padidinti pastatą aukščiau vienu metru – bent 0,5 m turi atsitraukti nuo kaimyno sklypo. „Šie reikalavimai viršyti su pertekliumi”, – teigė architektas A. Jonauskis.

Lietuvos architektų rūmų profesinės etikos taryboje priimtą sprendimą jis atsisakė komentuoti, tačiau patikino, kad į pateiktas išvadas jis su klientu atsižvelgs. „Klientas nenori pyktis su kaimynais, laikysimės visų Statybos įstatymo normų”, – pakomentavo architektas.

Savivaldybė ramina

Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos skyriaus Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius tikina, kad ši situacija žinoma, o leidimas statyti daugiabutį – dar neišduotas:

„Situacija iš tiesų žinoma, ginčai dėl daugiabučio namo Tvirtovės al. 7 statybos tęsiasi jau keleri metai. Projektuojant šį daugiabutį padaryta nemažai netikslumų, todėl Statybos leidimas dar nėra išduotas.”

Gyventojas S. Bartkevičius pakomentavo: „Mes, gyventojai, dirbame miesto architektų darbą, turime įrodinėti, kad statytojai pažeidžia STR, o savivaldybės darbuotojai to nepastebi ir aklai priima projektinius pasiūlymus, kurie akivaizdžiai pažeidžia teisės aktus”, – situaciją dėstė S. Bartkevičius.

Informuojama, kad išdavus statybos leidimą, projektą dar derina apie dešimt institucijų: aplinkos apsaugos ir planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo specialistai; saugomų teritorijų, kraštovaizdžio, nekilnojamųjų kultūros paveldo vertybių ir jų teritorijų apsaugos; gaisrinės saugos; sveikatos apsaugos ir visuomenės sveikatos priežiūros; darbuotojų saugos ir sveikatos, visuomenės sveikatos saugos; branduolinės saugos ir energetikos objektų, įrenginių techninės saugos; potencialiai pavojingų įrenginių priežiūros; statinio priežiūros specialistai ir kiti.

A. Sprindys atskleidė, kad daugiabučio statytojai domisi galimybe įsigyti mažą šalia esantį sklypą, kur anksčiau veikė parduotuvė. Pašnekovas patikino, kad galutinis daugiabučio projektas turės atitikti teisės aktų reikalavimus, o naujas projektas turės būti pristatomas viešai.

Šiuo metu projektas kol kas stovi vietoje, laukiama architektų pataisymų, apie istorijos tęsinį informuosime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA