Kaune prieš beveik šimtą metų: reikalavimai Kauno viešbučiams | Kas vyksta Kaune

Kaune prieš beveik šimtą metų: reikalavimai Kauno viešbučiams

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios tą dieną tarpukariu spaudoje paskelbtos naujienos, kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Liepos 22-ąją 1935 metais rašyta, kokie turi būti viešbučiai Kaune. (Kalba netaisyta).

„Į Kauną atvykstą žmonės nusiskundžia viešbučių nešvara, nehigieniškumu, kainomis, patarnavimu ir pan. Šiam reikalui sutvarkyti, nenormalumams pašalinti miesto savivaldybė rado reikalinga išleisti naują privalomą įsakymą, kuris jau įsiteisėjo ir privalomas viešbučių lankytojams vykdyti.

Pirmos rūšies viešbutyje turi būti ne mažiau kaip 24 atskirais įėjimais kambariai, vonios, telefonas, restoranas ar gerai įrengta valgykla, gerai apstatytas svečiams pasimatyti ir laukiamasis kambarys, kuriame turi būti lietuviškų laikraščių. Antros rūšies viešbutyje turi būti koridorius ir ne mažiau kaip 7 kambariai, nors viena vonia, telefonas, svečiams pasimatyti ir laukti kambarys arba patogi vieta. Viešbučiuose turi būti viešai iškabintas šis miesto tarybos įsakymas ir kainos. Kambariai turi būti šviesūs, gerai sutvarkytas apšildymas ir vėdinimas, grindys be plyšių, dažytos ir švarios. Kiekviename kambaryje praustuvas, lova su švaria patalyne, stalas, veidrodis, kelios kėdės, elektros skambutis, geriamo vandens grafinas. Jei minkšti baldai, jie aptraukti oda, arba jos imitacija, arba skalbiamais švariais apvalkalais apdengti. Įėjimas į viešbutį erdvus, iš gatvės, kitas įėjimas iš kiemo. Priekinis įėjimas nuo sutemos iki prašvitus apšviečiamas, taip pat apšviesti laiptai ir koridoriai, jie turi būti apšildomi.

Patalynės skalbiniai, rankšluosčiai, staltiesės, turi būti iš skalbiamos medžiagos padaryti. Kiekvienam naujai apsistojusiam svečiui turi būti duodama švarūs, nedėvėti, gerai išskalbti ir išdžiovinti skalbiniai ir rankšluosčiai. Paklodės turi pilnai padengti lovos matrasą, kad antklodė nesiliestų gulinčio žmogaus kūno. Draudžiama vartoti spalvotos paklodės ir užvalkalai.

Viešbučio tarnautojai turi būti blaivūs, mandagūs, švarūs, padoriai apsitaisę, patarnaujančios moterys turi nešioti baltas prijuostes. Sergąs apkrečiama liga tarnautojas negali dirbti viešbutyje. Jei tarnautojo šeimoje kas nors serga apkrečiama liga, toks tarnautojas negali būti viešbutyje, iki gydytojo bus pripažinta, kad apsikrėsti pavojus praėjo. Tarnautojų sveikata turi būti gydytojo tikrinama ne rečiau kaip vieną kartą per 3 mėnesius. Tarnaujančių viešbutyje moterų negali būti daugiau, kaip viena septyniems kambariams arba 10-čiai lovų.

Viešbutyje svečiai negali triukšmauti. Nuo 22 iki 6 val. turi būti ramu. Kiekvienas apsistojęs viešbutyje turi būti iki 24 val. įregistruotas į svečių knygą. Svečiai, sergą aštriomis apkrečiamomis ligomis, negali būti viešbutyje laikomi ir gydomi. Apie visus atsitikusius aštriomis apkrečiamomis ligomis susirgimus viešbutyje, jo vedėjas tuojau turi pranešti policijai ir to rajono sanitariniam gydytojui. Viešbutyje turi būti pirmai pagalbai tiekti maža naminė vaistinėle.

Burmistras gali atšaukti leidimą viešbučiui laikyti, jei pakartotinai po perspėjimo viešbutis naudojamas paleistuvybės tikslams. Už įsakymo nepildymą burmistras gali kaltininkus bausti iki 50 litų pinigine bauda arba traukti atsakomybėn bendra tvarka.

Atvykstą į Kauną ir apsistoję viešbučiuose, kas čia nurodyta, gali reikalauti, kad viešbučiuose būtų vykdoma.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA