Kaune prieš beveik šimtą metų: netinkamai parinkta vieta funikulieriui | Kas vyksta Kaune

Kaune prieš beveik šimtą metų: netinkamai parinkta vieta funikulieriui

Nuotrauka iš politinės kalinės Lidijos Graudinaitės-Kuodienės archyvo.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios tą dieną tarpukariu spaudoje paskelbtos naujienos, kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Liepos 18-ąją 1931 metais „Lietuvos žiniose” rašyta apie Žaliakalnio funikulierių.

„Žaliajam Kalne gyvenančios publikos patogumui, Kauno Miesto Valdyba sumanė įtaisyti keltuvą – funikulierį. Žaliakalniečiai apsidžiaugė. Tik pagalvokit – sumokėjęs kelis centus sėdi į funikulierį ir per kelias sekundes jau esi ant kalno. Nebrangu ir be galo patogu.

Pradžioje sumanymas žaliakalniečiams pasirodė labai geras. Bet netinkamai parinkta funikulieriui vieta sugadino „gešeftą“ Miesto valdybai ir nesuteikė jokių patogumų Žaliojo Kalno gyventojams.

Pasižiūri, kaip vagonėlis ropoja iš Kalnų g-vės į Aušros tako ir Žemaičių gatvės kampą ir klausi savęs: kokiais sumetimais funikulierius įtaisytas čia, o ne kitoje vietoje? Nejaugi niekas Miesto Valdybos žmonių nematė, kad Kalnų gatvėj judėjimas yra visai menkas?

Einantiems Žemaičių gatve į Žaliąjį kalną, juk visai nėra tikslo eiti nuo Gedimino gatvės kampo į Kalnų gatvę, sugaišt daugiau laiko, užmokėt kelis centus, kada į kalną užlipti yra beveik tiek pat kelio, kiek ateiti iki funikulierio. O be to, šioje vietoje ir kalnas ne taip jau status.

Kas kita, jei funikulierius būtų įtaisytas Kauklų gatvėj. Tada būtų galima drąsiai pasakyt, kad Žaliojo kalno gyventojams suteiktas didelis patogumas. Čia yra tiek nepatogi vaikščiojimui vieta, kad, ypatingai žiemą, galima prieš savo norą greičiau atsidurti pakalnėj su pramuštu pakaušiu. O žmonių judėjimas šioje vietoj yra gana didelis, palyginant su kitomis gatvėmis einančiomis į Žaliąjį Kalną.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA