Nuo kada atsiranda nuosavybės teisė į būsimą butą | Kas vyksta Kaune

Nuo kada atsiranda nuosavybės teisė į būsimą butą

R. Tenio nuotr.

Sudariau preliminarią buto pirkimo-pardavimo sutartį, pagal kurią sutikau finansuoti buto statybos kaštus. Pardavėjui jau sumokėjau visus pinigus, tačiau visai neseniai išgirdau, kad daugiabutį statanti įmonė bankrutuoja. Pagrindinės buto pirkimo-pardavimo sutarties sudaryti nesuspėjau, nors butas jau yra pastatytas. Norėjau pasiteirauti, ar iškėlus pardavėjui bankroto bylą neprarasiu norėto įsigyti buto ir sumokėtų pinigų?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

CK 6.401 straipsnio 1 dalyje nurodyta, kad pirkėjas – fizinis asmuo gali sudaryti preliminariąją nepastatyto gyvenamojo namo ar buto pirkimo–pardavimo sutartį, pagal kurią pardavėjas – juridinis asmuo įsipareigoja pats ar pasitelkęs kitus asmenis pastatyti preliminariojoje sutartyje numatytą gyvenamąjį namą ar butą ir po to sudaryti su pirkėju gyvenamojo namo ar buto pirkimo–pardavimo sutartį, o pirkėjas įsipareigoja pastatytą gyvenamąjį namą ar butą nupirkti už preliminariojoje sutartyje nurodytą kainą. Šio straipsnio 5 dalyje įtvirtinta, kad preliminariojoje sutartyje gali būti numatyta, jog pirkėjas finansuoja gyvenamojo namo ar buto statybą sutartyje numatytomis sąlygomis, o pardavėjas atlieka užsakovo funkcijas. Šiuo atveju visišką nuosavybės teisę į gyvenamąjį namą ar butą pirkėjas įgyja nuo visos preliminariojoje sutartyje numatytos statybos kainos sumokėjimo.

Iš jūsų pateiktos situacijos matyti, kad būtent tokią preliminarią pirkimo-pardavimo sutartį Jūs sudarėte su pardavėju, todėl laikytina, kad Jūs visišką nuosavybės teisę į butą įgijote nuo visos preliminariojoje sutartyje numatytos statybos kainos sumokėjimo. Šiuo atveju aplinkybė, jog pardavėjas nustatytais terminais nepabaigė sutartų darbų ir nebuvo pasirengęs perduoti Jums, kaip pirkėjai, buto, o vėliau jam buvo iškelta bankroto byla, nepaneigia Jūsų nuosavybės teisių į turtą atsiradimo CPK 6.401 straipsnio 5 dalies pagrindu.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA” Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA