Liberalų valdyba mokysis, kaip atpažinti korupciją | Kas vyksta Kaune

Liberalų valdyba mokysis, kaip atpažinti korupciją

BNS 2016/07/17 09:56
Asociatyvi nuotr. / DELFI nuotr.

Liberalų sąjūdis partijos vadovybei rengs mokymus, kaip atpažinti korupciją.

Naujasis partijos atsakingasis sekretorius Renaldas Vaisbrodas BNS informavo, kad „skaidrumo ir korupcijos atpažinimo“ mokymus rengs partijos sekretoriato viešąjį pirkimą laimėjusi kompanija „Praeventi“.

„Mokymuose dalyvaus partijos politiniai lyderiai (valdyba), Etikos ir skaidrumo komisijos nariai bei sekretoriato darbuotojai“, – atsakyme BNS nurodė R.Vaisbrodas.

„Praeventi“ vadovas Gediminas Sakalauskas mokymus trims liberalų grupėms, kurių kiekvienoje bus iki 20 asmenų, žada vesti pats. Jis sako žiniomis, kaip atpažinti korupciją ir didinti skaidrumą, valstybiniame bei privačiame sektoriuje besidalijantis nuo 2003-iųjų

„Yra toks pirmas projektas su konkrečia partija, su kuria dirbsime skaidrumo ir pasitikėjimo srityje“, – teigė G.Sakalauskas.

„Didžioji dalis ministerijų, beveik visos savivaldybės, kelininkai, poliklinikos, seniūnijos ir panašiai – t.y. didžioji dalis viešojo sektoriaus, taip pat nevyriausybinės organizacijos, dirbame ir su verslu“, – tvirtino jis, paklaustas, kokiose organizacijose yra teikęs skaidrumo mokymų paslaugas.

Mokymus G.Sakalauskas planuoja vykdyti dar liepos mėnesį ir užsiėmimams su kiekviena iš trijų grupių skirti dvi dienas. Pasak jo, Liberalų sąjūdžio mokymų esmė nesiskirs nuo teikiamų žinių institucijoms ar verslui, t.y. bus kalbama apie tai, kaip atskirti dovanas nuo kyšių, kad visos dovanos būtų apskaitomos ir deklaruojamos, bus aiškinama, kaip valdyti interesų konfliktus, ir mokoma kitų „pagrindinių dalykų, kaip atkurti pasitikėjimą ir didinti skaidrumą“.

Jis neabejoja, jog teikiamos žinios liberalų vadovybei bus aktualios.

„Apklausiau 2 tūkst. savo mokymų dalyvių, uždaviau paprastą klausimą – ar galite atsakyti, kuo dovana skiriasi nuo kyšio? Kaip manote, kiek žmonių teisingai atsakė į šį klausimą? 11 žmonių. Bet tie žmonės yra ekspertai, kurie dirba su Korupcijos prevencijos įstatymu, su Viešų ir privačių interesų derinimo įstatymu, su Etikos elgesio kodeksais (…). Kalbant apie partijos valdybos narius, manau, jie gerą strategiją pasirinko, kad jie ne tik partijoje skaidrumo dalykus planuoja įgyvendinti ir įgyvendina, bet ir tose valdžios įstaigose, kuriose patys dirba. Valdyboje yra merai, tai pagal skaidrumo standartą jie planuoja tokiais dalykais rūpintis ir savo savivaldybėse“, – aiškino G.Sakalauskas.

Teisėsauga tiria įtarimus, kad koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis perdavė 106 tūkst. eurų kyšį Eligijui Masiuliui. R.Kurlianskis ir E.Masiulis byloje yra įtariamieji. Šioje byloje teisėsauga taip pat įtaria, kad Darbo partijos vicepirmininkas Vytautas Gapšys su R.Kurlianskiu sutarė paimti ir paėmė 25 tūkst. eurų kyšį „už teisėtą veikimą vykdant įgaliojimus, dviejų koncernui „MG Baltic“ palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą“.

Vykdydama tyrima, STT taip pat atliko kratas Kauno tarybos nario, viešosios įstaigos „Laisvės studijų centras“ vadovo liberalo Remigijaus Mikaičio namuose, taip pat parlamentaro, Liberalų sąjūdžio vicepirmininko Gintaro Steponavičiaus paramos fondo vadovo Vytauto Toleikio namuose.

Dar iki STT veiksmų R.Mikaičio ir V.Toleikio gyvenamosiose vietose, birželio pradžioje liberalų vadovas Remigijus Šimašius yra pareiškęs, jog bus atliekamas partijos veiklos skaidrumo auditas.

R.Vaisbrodas BNS informavo, kad šiuo metu konkursas partijos skaidrumo auditui įsigyti metu dar vykdomas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA