Garliavos centre – pokyčiai | Kas vyksta Kaune

Garliavos centre – pokyčiai

Asociatyvi nuotr.

Atnaujinta Vytauto gatvė, nauji šaligatviai, dviračių takai, skverai ir Kaimynystės parkas turėtų gerokai pagerinti chaotišką didžiausio Kauno rajono miesto veidą.

Skirta daugiausia investicijų

Apie Garliavoje planuojamus projektus diskutavo viešojoje bibliotekoje susirinkę Kauno rajono savivaldybės atstovai, architektai, verslininkai, bendruomenės nariai.

Meras Valerijus Makūnas pastebėjo, kad per keletą metų Garliavoje iškilo Sporto centras, Meno mokykla, sutvarkytos mokyklos, kiti viešosios paskirties objektai, o pagal vienam gyventojui tenkančias investicijas ši seniūnija yra viena pirmaujančių rajone. „Žinoma, to nepakanka, Garliavoje yra dar daug tvarkytinų vietų, tačiau tikiu, kad šiame laikotarpyje žengsime dar vieną žingsnį į priekį“, – tvirtino meras.

Garliava patenka į 2016-2020 m. vykdomą ES investicijų programos priemonę „Miestų kompleksinė plėtra“. Tai leis atnaujinti kai kurias viešąsias erdves.

Į Garliavą pasiryžusi investuoti ir savivaldybė. Jau šiemet Liepų gatvėje duris atvers dar vienas vaikų darželis, kurį planuojama įkurti buvusiose policijos nuovados patalpose.

Gatvę papuoš skulptūros

Projektinius siūlymus kaip būtų galima pertvarkyti Garliavą kertančią Vytauto gatvę pristatė architektė Violeta Beigienė.

„Pirmiausia norėtųsi šią gatvę išvaduoti nuo chaotiškų reklamų, neskoningų kioskų ir suteikti jai daugiau solidumo“, – kalbėjo architektė. Jos vizijose – spalvotomis trinkelėmis grįstas pėsčiųjų ir dviračių takas, šiuolaikinės betono ir stiklo stotelės, naujas apšvietimas, skverai su mažosios architektūros elementais.

Savivaldybė jau veda derybas su Nacionalinės premijos laureatu Leonardu Strioga dėl galimybės įsigyti keletą šio menininko skulptūrų. Dabar jos eksponuojamos Raudondvario dvaro parke. V. Beigienė mano, kad „Muzikantas“ tiktų prie Meno mokyklos, o „Į karužę“ derėtų planuojamoje aikštėje prie seniūnijos. Kitus meninius rūdijančios geležies personažus būtų galima įkurdinti Kaimynystės parke. Jame turėtų atsirasti naujų želdinių, suolelių, fontanų, vaikų žaidimų aikštelių.

Parko kūrimo darbai turėtų prasidėti jau šiemet.

V. Beigienė siūlo skoningiau apželdinti ir kitas miesto erdves. „Svarbu, kad tie želdiniai būtų originalūs, patrauktų dėmesį ir atitiktų šalia esančių statinių funkcijas“, – pabrėžė architektė. Prie viešosios paskirties patalpų planuojama pastatyti dviračių stovus.

Ragino rūpintis saugumu

Diskusijos dalyviai ragino nepamiršti ir automobilių stovėjimo aikštelių. Vieną jų planuojama įrengti už seniūnijos pastato.

Garliavos seniūnė Nijolė Tarvydienė siūlė pagalvoti apie akcentus pagrindiniuose įvažiavimuose į miestą. Jos teigimu, tai galėtų būti keli ąžuolai arba kokie nors kiti Garliavos atpažinimo ženklai.

Verslininkas Juozas Martikaitis ragino griežčiau kovoti su apleistų namų savininkais ir pasirūpinti saugumu ties Adomo Mitkaus mokykla. „Tai galėtų išspręsti tik žiedinė sankryža“, – siūlė sprendimą Seimo narys Antanas Nesteckis.

V. Beigienė apgailestavo dėl apleistos liuteronų bažnyčios. „Tai XIX amžiaus pastatas, kultūros paveldo objektas. Greta buvusios šventovės labai tiktų nedidelė aikštė arba skveras“, – pastebėjo architektė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA