Šiame mieste nėra vietos Vytautui Didžiajam? | Kas vyksta Kaune

Šiame mieste nėra vietos Vytautui Didžiajam?

R. Tenio nuotr.

„Nu kas čia vėl dabar?“ piktinosi senolė, stebėdama Vytenio Jako meninį performansą šalia paminklo Vytautui Didžiajam penktadienį popiet. Menininkas šiuo pasirodymu siekė atkreipti dėmesį, jog paminklui už jo nugaros nėra vietos Laisvės alėjoje.

Organizatorių teigimu, meninis performansas „tai, ko nematome“ skirtas atkreipti dėmesį į Vytauto Didžiojo paminkle vaizduojamą žiaurumą bei kitų, kaimyninių tautų išnaudojimą. Vytenio Jako teigimu skulptūra kursto nesantaiką, todėl jai daug labiau tiktų stovėti Vytauto Didžiojo karo muziejuje, o aikštėje šalia Kauno savivaldybės būtų galima įrengti laisvės fontaną, kuris atspindėtų dabartines vertybes.

„Kodėl tokie negatyvūs objektai turi stovėti čia, miesto centre, juk tai kelia nemalonias emocijas turistams iš Lenkijos ar Vokietijos, kurie turi stebėti įamžintus kenčiančius ir pralaimėjusius karius“, – plačiau apie situaciją aiškino organizatorė Ieva Voroneckytė.

Istorikai idėjai nepritaria

Istorikas bei Lietuvos tarpukario specialistas Norbertas Černiauskas su tokiais menininko Vytenio Jako teiginiais nesutinka.

„Šiuo atveju kvepia paprastu diletantizmu ir tiesmuku praeities devalvavimu. Vadovaujantis tokia pačia logika reikėtų nugriauti/pakeisti/permąstyti didžią dalį Lietuvos kultūrinio paveldo, kuris šiandien galimai neatitinka XXI a. vertybinių normų“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė istorikas.

„Šį paminklą pirmiausiai reikėtų vertinti kaip tarpukario Lietuvos visuomenės santykį su praeitimi – tai puikus tuometinės kultūrinės ir geopolitinės situacijos atspindys su savo neigiamybėmis ir teigiamybėmis. Ir tik vaizduotės ir platesnio kultūrinio lauko nematantis asmuo (kad ir turistas) šiame paminkle gali tiesmukai įžvelgti tariamai žeminančių dalykų. Gal tai aliuzija į Žaliojo tilto istoriją – bet tai net nepalyginami dalykai“, – paaiškino specialistas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA