Kriminalinė policija smogė kauniečiui, kuris narkotikais aprūpino visą taborą | Kas vyksta Kaune

Kriminalinė policija smogė kauniečiui, kuris narkotikais aprūpino visą taborą

Policijos nuotr.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai atliko slaptą policijos operaciją, kurios metu iš neteisėtos apyvartos išimtas labai didelis kiekis narkotinių medžiagų – heroino.

[galerija kiek=””]

Policijos operacija atlikta remiantis Lietuvos kriminalinės policijos biure atliekamo tyrimo metu gauta ir surinkta informacija apie organizuojamą ir vykdomą narkotinių medžiagų kontrabandą į Lietuvos Respubliką ir šių medžiagų platinimą labai dideliais kiekiais.

Slaptos policijos operacijos metu, šioje tyrimo stadijoje, su įkalčiais sulaikytas Lietuvos Respublikos pilietis, Kauno miesto gyventojas siejamas su organizuotu nusikalstamumu. Policijos operacijos ir kratų metu rastas ir iš neteisėtos apyvartos išimtas labai didelis kiekis narkotinių medžiagų – apie 18 kg itin aukštos kokybės heroino.

Šis Lietuvos kriminalinės policijos biuro tyrimas pradėtas vykdant vieną iš Lietuvos policijos veiklos prioritetų – kovos su neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais ir šių medžiagų kontrabanda į šalį ir jų pasiūla, stiprinimą.

Aptiktų narkotinių medžiagų vertė juodojoje rinkoje – daugiau nei 5 mln. eurų

Pažymėtina, kad Lietuvos policijos generalinio komisaro sprendimu 2015 m. vasarą sudaryta jungtinė policijos pareigūnų tyrimo grupė, kurios tikslas – kovoti su narkotinių medžiagų platinimu Vilniaus romų tabore. Policija skiria didelį dėmesį ne tik asmenims platinantiems narkotines ar psichotropines medžiagas nedidelėmis dozėmis vartotojams, bet ir asmenims organizuojantiems ir vykdantiems šių narkotikų tiekimą į Vilniaus romų taborą bei kontrabandą į šalį.

Pavyzdžiui, visai nesenai, 2016 m. birželio 14 d. po ilgalaikio tyrimo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, specialios operacijos metu sulaikė du Tadžikistano Respublikos piliečius, pas kuriuos rasta daugiau nei 12 kg narkotinės medžiagos – heroino, turimais duomenimis skirto Vilniaus romų taborui.

Nustatyta, kad iš birželio 29 d. Lietuvos kriminalinės policijos biuro atliktos operacijos metu iš neteisėtos apyvartos išimto labai didelio kiekio narkotinių medžiagų – heroino (18,067 kg) gali būti pagaminta apie 864 000 vienkartinių (vidutinės koncentracijos, apie 28 proc.) heroino dozių, kurių vertė neteisėtoje rinkoje gali siekti 5 184 000 eurų.

Sulaikytam įtariamajam Vilniaus apylinkės teismas skyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą (3 mėn.).

Lietuvos Respublikos Baudžiamasis kodeksas už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais numato laisvės atėmimo bausmę nuo 10 iki 15 metų (LR BK 260 str. 3 d.), už narkotinių ar psichotropinių medžiagų kontrabandą – laisvės atėmimo bausmę nuo 3 iki 10 metų (LR BK 199 str. 3 d.).

Ikiteisminį tyrimą atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuras. Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Lietuvos Respublikos Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Apie heroiną

Heroinas – diacetilmorfinas arba diamorfinas yra pusiau sintetinis opiatų grupei priklausantis narkotikas, žinomas kaip sunkias pasekmes ir stiprią priklausomybę sukeliantis narkotikas. Pirmą kartą heroinas sintetintas XIX amžiaus pabaigoje. Europoje vartojamas heroinas daugiausiai gaminamas Afganistane, kuris lieka pasaulio neteisėto opijaus tiekimo lyderis (Afganistane pagaminama apie 90% šio narkotiko).

Populiariausias heroino vartojimo būdas – intraveninis, susileidžiant heroino dozę tiesiai į kraujotakos sistemą, taip pasiekiamas greitas narkotinis efektas. Vidutinė dozė apie 10-50 mg heroino. Manoma, kad mirtina dozė neįpratusiam žmogui yra nuo 60 iki 200 mg.

Narkotikų perdozavimas labai dažnas tarp heroiną vartojančių žmonių. Kai kurių tyrimų duomenimis, heroinu yra perdozavę 50-70 % juos vartojančių asmenų, kai kurie iš jų net keletą kartų. Perdozavimui būdingi klinikiniai sindromai: prislopinta sąmonė (pradedant mieguistumu, baigiant koma), smarkiai susiaurėję vyzdžiai, nejautra šviesos dirgikliams, prislopintas kvėpavimas (4-6 kartai per minutę), sumažėjęs arterinis kraujospūdis, sulėtėjęs pulsas. Pavojingiausias simptomas apsinuodijusiam – sutrikusi kvėpavimo funkcija. Heroinas slopina kvėpavimo centrus, sumažėja įkvepiamo oro tūris, kvėpavimo dažnumas, tuo pačiu metu sulėtėjęs pulsas padidina deguonies trūkumą, kas sukelia žmogaus mirtį.

Statistiniais duomenimis 2013 m. Lietuvoje išimta apie 13,2 kg heroino, 2014 m. apie 6,8 kg, 2015 m. apie 1,8 kg, per 2016 m. pirmą pusmetį virš 35 kg.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA