Egzaminus taisiusi mokytoja: už tiek ir taip nedirbtų nė juodadarbiai | Kas vyksta Kaune

Egzaminus taisiusi mokytoja: už tiek ir taip nedirbtų nė juodadarbiai

delfi.lt 2016/07/10 16:47
Asociatyvi/ R. Tenio nuotr.

Šiemet anglų kalbos brandos egzamino kalbėjimo dalį vertinusi anglų kalbos mokytoja Danguolė Naujokienė nusprendė paviešinti šio darbo užkulisius.

Mokytojos teigimu, egzaminų vertinimas – ypač opi sritis, svarbi daug jaunų žmonių, mokytojų ir tėvų, tad tylėti apie tai, kas vyksta už uždarų durų nebūtų garbinga.

„Kai kurios vyresnės mano kolegės iš kitų gimnazijų nepanoro vertinti kalbėjimo dalies, nors, atrodo, yra labai geros, patyrusios pedagogės, o ir kalbėjimas pirmą kartą šiemet buvo kaip sudėtinė egzamino dalis. Po vertinimo supratau, kad jos buvo įžvalgios ir žinojo, kas laukia vertintojų. Ne vienas mokytojas, šiemet vertinęs brandos egzaminą, kitąmet ketina to nebedaryti“, – DELFI prasitarė mokytoja.

Papiktino darbo sąlygos

Visų pirma, anot D. Naujokienės, verta pabrėžti, kad egzamino kalbėjimo vertinimas vyko dvi dienas pavasario atostogų metu.

„Abi dienas darbas vyko nuo 9 val. ryto iki 17 val. vakaro. Ar yra įmanoma objektyviai įvertinti mokinį, kai dirbi ypač atsakingą, didelės protinės koncentracijos reikalaujantį darbą po 8 val. dvi dienas iš eilės?“, – klausė mokytoja.

Jos teigimu, tiek laiko išsėdėti ir intensyviai dirbti – iššūkis ir jaunam, sveikam žmogui, o ką jau kalbėti apie mokytojus.

„Mokinys atėjo į egzaminą, jam skirtas konkretus laikas ir vertintojas privalo jį įvertinti čia ir dabar. Tu negalėsi dar sugrįžti, pasižiūrėti, kas, galbūt, buvo nepakankamai aišku“, – aiškino D. Naujokienė.

Atskleidė, kokį atlygi gavo: už valandą – 2,68 euro

Mokytoja paneigia ir svarstymus, kad šio darbo apsimoka imtis.

„Už dvi dienas (po 8 val. ) gavome 43 eurus. Už darbo valandą vertintojams sumokėjo 2,68 eurus. Ar galima reikalauti kokybiško darbo už tokį užmokestį? Pabandykite paprašyti, kad Nacionalinio egzaminų centro (NEC) atstovas paskaitytų valandos trukmės paskaitą už 3 eurus, arba automobilių meistras jums automobilį remontuotų, imdamas 2,68 eurus už valandą“, – piktinosi ji.

D. Naujokienės teigimu, koks valstybės požiūris į protinį darbą, toks ir rezultatas – kasmet matome vis daugiau egzistuojančių ir kruopščiai maskuojamų problemų švietimo sistemoje.

Mokama pagal bendrąją tvarką

Tuo metu NEC direktorė Saulė Vingelienė DELFI sakė, kad šiemet nė vienas kandidatas neliko neįvertintas kalbėjimo dalyje – dėkota ir užsienio kalbų mokytojų bendruomenei, ir savivaldybių administracijų atstovams už atsakingą, nuoseklų ir sėkmingą bendradarbiavimą.

„Taip, tas dvi egzamino kalbėjimo vykdymo ir vertinimo dienas kai kuriuose centruose (priklausomai nuo kandidatų skaičiaus) darbas vyko nuo 9 iki 17 val. Per tą laiką vertintojai turėjo tris pertraukas – dvi po dešimt minučių ir vieną 45 min. trukmės. Be to, vertintojai, esant poreikiui, galėjo keistis savo atliekamomis funkcijomis – tapti pokalbį palaikančiu arba vertinančiu vertintoju“, – daugiau apie vertintojų darbo sąlygas pasakojo ji.

NEC direktorės teigimu, šios egzamino dalies vertinimo procesas apmokamas remiantis visų kitų valstybinių brandos egzaminų kandidatų darbų vertinimo apmokėjimo tvarka – yra nustatyti darbo valandiniai įkainiai, mokytojams vertinimo proceso metu taip pat yra mokamas darbo užmokestis jų pagrindinėje darbovietėje.

Vertino daugiau kaip 1,4 tūkst. vertintojų

„Mokytojai, kurie dalyvavo egzamino kalbėjimo dalies vertinime, buvo komandiruoti savo mokyklos vadovo įsakymu atlikti egzamino vertintojo funkcijų. Šių metų užsienio kalbos (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių) VBE kalbėjimo dalyje dalyvavo daugiau kaip 1416 vertintojų. Keturių egzaminų kalbėjimo dalyje dalyvavo daugiau kaip 22 tūkst. kandidatų“, – pasakojo S. Vingelienė.

Tiesa, kai kurios savivaldybės tarpusavyje keitėsi vertintojais, nes tiek kandidatų, tiek mokyklų, tiek mokytojų skaičiai įvairiose savivaldybėse skyrėsi.

„NEC koordinavo šį procesą ir esant poreikiui, į vertinimą įtraukė aukštųjų mokyklų dėstytojus iš Vilniaus ir Kauno, kurie vyko ir į savivaldybes, kuriose trūko vertintojų. Dalis kandidatų atlikčių, siekiant vertinimo kokybės, NEC pasitelkus profesionalius vertintojus, buvo pervertinta. Iš skirtingų savivaldybių, skirtingus įvertinimus gavusių kandidatų atlikčių pervertinimas parodė, kad mūsų mokytojai geba objektyviai ir patikimai įvertinti kalbėjimo dalies atliktis“, – pasakojo ji.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA