UNESCO ambasadorius A. Gelūnas: Kaune kultūra kunkuliuoti gali dar stipriau | Kas vyksta Kaune

UNESCO ambasadorius A. Gelūnas: Kaune kultūra kunkuliuoti gali dar stipriau

Kaunas.lt nuotr.

„Kaunas man yra didžiųjų lūkesčių vieta ir aš labai tikiu, kad čia atsitiks nuostabūs dalykai. Kaunas turi kūrybinį potencialą“, – teigia Lietuvos ambasadorius prie UNESCO Arūnas Gelūnas.

Pokalbis su žinomu kauniečiu – apie gimtąjį miestą, Kauno potencialą, pokyčius mieste ir šansus tapti Europos kultūros sostine.

Koks jūsų santykis su Kauno miestu?

Šiandien Kaunas man yra tapęs tuo, kas tradicinėje literatūroje įvardijama kaip tėviškė. Niekad negalvojau, kad Kauną įsivardinsiu sau tokiu sentimentaliu būdu. Neabejotinai, kai važiuoji į Kauną, pamatai atpažįstamus pastatus, pamatai savo vaikystės vietas, tai sužadina tokius jausmus ir prisiminimus. Tada galvoji, jog čia yra tavo šaknys, čia yra tavo ištakos, tu čia bėgiojai ir krėtei šunybes. Antra vertus, Kaunas man yra didžiųjų lūkesčių vieta ir aš labai tikiu, kad čia atsitiks nuostabūs dalykai. Kaunas turi kūrybinį potencialą.

Kaunas praėjusiais metais buvo įtrauktas į UNESCO Kūrybinių miestų tinklą, tai pat pretenduojame į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Ar mes turime ką parodyti pasauliui?

Be jokios abejonės taip. Kaune jau vyksta daugybė renginių, aš visų net neišvardinsiu. Reikėtų paminėti Kauno bienalę, architektūros, fotografijos, „Operetė Kauno pilyje“ festivalius. Šie kultūriniai renginiai sutraukia daugybę žmonių. Čia ir slypi Kauno potencija. Tikiu šiuo potencialu.

Kaunas yra vadinamas studentų miestu, akademine, kultūros sostine ir kt. O su kuo jums labiausiai siejasi Kaunas?

Pasakymas, kad tai yra akademinio jaunimo sostinė, yra labai tikslus. Kaune iš tiesų yra daugybė aukštųjų mokyklų. Tokie flagmanai kaip Vytauto Didžiojo, Kauno technologijos, Lietuvos sveikatos mokslų universitetai ir daugybė kitų pripildo miestą protingo, išsilavinusio, veržlaus jaunimo. Tai galėtų būti viena iš miesto vėliavų.

Kaip vertinate Kauno šansus tapti Europos kultūros sostine 2022 metais?

Kaunas iš tiesų pilnas kultūros. Mes turime tiek solidžių kultūros įstaigų – Kauno valstybinę filharmoniją, Nacionalinį dramos teatrą, M.K. Čiurlionio nacionalinį muziejų ir daugybę kitų. Tokio kompaktiško europinio dydžio miestui yra pakankamas kiekis kultūros. Su tinkama vadyba, su tinkamu požiūriu, su tinkamu užsienio partnerių pritraukimu, kultūra gali kunkuliuoti dar stipriau. Į Kauno galimybes tapti Europos kultūros sostine 2022 metais žiūriu labai optimistiškai. Ta komanda, kuri rūpinasi kultūros sostinės projektu, yra labai solidi. Manau, ji galėtų būti čempionų komanda.

Ko palinkėtumėte kauniečiams ir Kauno miestui?

Kauniečiams linkiu tikėti savimi, tikėti savo tapatybe, džiaugtis ta vieta, kurioje esame ir daryti viską, kad ji būtų geresnė ir patrauklesnė. Tvirtai tikiu Kauno potencialu. Matau čia didelę energiją – reikalai gerėja. Kauniečiai visada garsėjo tuo, kaip jie moka didžiuotis savo miestu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA