Tuoktuvėms reikia ruoštis iš anksto: kviečia į pasiruošimo santuokai programą | Kas vyksta Kaune

Tuoktuvėms reikia ruoštis iš anksto: kviečia į pasiruošimo santuokai programą

Delfi.lt nuotr.

Prieš ruošiantis santuokai, būsimieji jaunavedžiai ne tik rūpinasi artėjančia švente, bet ir pasirenka lankyti sužadėtinių kursus. Šie mokymai norintiesiems susituokti bažnyčioje – privalomi.

Į kursų rengėjus reikia kreiptis likus bent 3 mėnesiams iki tuoktuvių, kursai mokami.

Daugiau apie šiuos kursus papasakoti paprašėme sužadėtinių pasiruošimo santuokai programos katecheto Antano Šalaševičiaus, Kauno arkivyskupijos vyskupo Kęstučio Kėvalo ir kursuose dėstančio gydytojo Virgilijaus Rudzinsko.

Ragina ruoštis iš anksto

„Tie, kurie gyvena be įsipareigojimų – vis tiek išsiskirs, tai – tik laiko klausimas, – pokalbį pradeda A. Šalaševičius ir tęsia: „Pora be santuokos, tarsi įkuria socialinę instituciją: būname dviese, tarsi mylime, bet jei susipykstame – iškart skiriamės! Be to, kam vyrui pirštis, jei mergina jo ir taip visad laukia, vestuvės netenka esmės.”

Jo teigimu, santuokai žmonės turi būti ruošiami nuo mažumės: mokomi pagarbos, atsakomybės, vertybių, ugdomi bendrauti ir taikiai spręsti konfliktus. „Gaila, kad apie santuokos svarbą nemokina mokyklose, universitetuose”, – priduria jis.

Teikia įvairiapuses žinias

Kaune sužadėtinių kursai vyksta dviejose vietose: Kauno arkivyskupijos šeimos centre ir Suaugusiųjų katechezės mokykloje. Dalyviai pasirinktinai per 9 mėnesių, 2 mėn. arba mėnesio laikotarpį turi išklausyti nustatytą kiekį dvasininkų, gydytojų, psichologų dėstomų paskaitų, jose rengiamos diskusijos apie santuokos reikšmę, kodėl ji rengiama bažnyčioje; aptariamos įvairios šeimos temos – nuo santykių, vaikų iki finansinių klausimų. Patarimus dalina sėkmingai santuokoje ilgus metus gyvenančios poros.

Šeimos planavimo klausimais konsultuojantis gydytojas Virgilijus Rudzinskas pabrėžė, kad šiuos susitikimus nederėtų vertinti kaip profesionalų pamokymus ir moralizavimą.

Gydytojas apgailestavo, kad visuomenėje katalikų bažnyčios mokymas apie lytiškumą ir santuoką yra suprimityvintas. „Akcentuojami draudimai, bet ne kuriamasis šio mokymo aspektas”, – atkreipė dėmesį V. Rudzinskas.

Skatina kurti laimingas šeimas

Kauno arkivyskupijos vyskupas Kęstutis Kėvalas ragina pasiteirauti jaunų žmonių apie vertybes:

„Paklauskite jaunimo, kas jiems gyvenime svarbiausia? Esu įsitikinęs, kad atsakymas bus – sukurti laimingą šeimą. Tačiau, žinių kaip sukurti tą laimingą šeimą, mokykloje, deja, negauname, o ir poros vis dažniau skiriasi. Atsižvelgiant į tai, pradėti rengti specialūs kursai sužadėtiniams, siekiantys, kad pasaulyje būtų kuo daugiau laimingų šeimų”, – teigė vysk. K. Kėvalas.

Jis objektyviai sukritikavo pačią bažnyčią: „Faktas, kad vyksta skyrybos, rodo, jog dvasininkų darbas galėtų būti efektyvesnis. Tačiau, nereikia pamiršti ir fakto, kad ne visi tuokiasi bažnyčioje, dalis pasirenka tik civilinę metrikaciją”, – kalbėjo vysk. K. Kėvalas.

Gydytojas V. Rudzinskas ragino susimąstyti: „Nevertinčiau negatyviai net ir to fakto, kad po kursų sužadėtiniai nuspręstų kurti tik civilinę santuoką. Susituokti katalikų bažnyčioje iki galo nesupratus šio pašaukimo esmės, būtų paviršutiniška ir nesuteiktų jokių garantijų, kad pora išvengs skyrybų.”

Kiek trunka meilė

Nors populiarus prancūzų rašytojas Frederikas Beigbederis tikino, kad meilė trunka tik trejus metus,  A. Šalaševičius teigia, kad tikroji meilė – trunka amžinai, o bėgant laikui ji tik transformuojasi.

„Meilė turi laikus: pavasarį, vasarą, rudenį ir žiemą. Nepamirškite, kad po žiemos – visad ateina pavasaris!”, – dėstė daugybę porų konsultuojantis A. Šalaševičius ir pridūrė, kad meilę reikia nuolat kurti, kitaip ji – dingsta.

Priesaikos svarba

Dažnas jau yra ištaręs santuokinę priesaiką, dalis dar tik ruošiasi, tačiau santuokos priesaika bažnyčioje, abejingų nepalieka, tariant priesaikos žodžius emocijos užplūsta ne tik jaunuosius, bet ir svečius.

„Aš (vardas, pavardė) imu tave (sužadėtinio vardas pavardė) savo žmona ir prisiekiu visada tau būti ištikimas: kai laimė lydės ar vargas suspaus, kai sveikata tvers ar ligos suims, – visą gyvenimą tave mylėsiu ir gerbsiu. Tepadeda man Dievas”, – prisiekinėja jaunieji.

A. Šalaševičius atkreipė dėmesį, kad šiais laikais vis rečiau laikomasi duoto žodžio: Gali išsiginti: Aš taip nesakiau!” – O einant į santuoką aiškiai pasakoma: visą gyvenimą įsipareigoju tave gerbti, mylėti ir niekada nepaleisti. Tą įvykdyti labai sunku. Mes, dvasininkai, juokaujame: neliūdėkite, jūs susituokėte ne visam gyvenimui, o tik iki mirties. Juk egzistuoja dar ir amžinasis gyvenimas”, – kalbėjo katechetas.

A. Šalaševičiaus teigimu, santuokos prasmė: mylėti žmogų iš visos širdies, o ne dėl kažko. Santuokos esmė – pasiaukojanti meilė, gyventi dėl mylimojo.”

Vyskupas K. Kėvalas linkėjo visoms poroms patirti santuokos džiaugsmą ir papildė, kad meilė ir laimė – du neatsiejami dalykai. Laimingas žmogus – kuris išskleidžia savo galimybes ir geba mylėti kitą bei priimti kito meilę. To jums visiems ir linkiu”, – pokalbį baigė vysk. K. Kėvalas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA