Nuo liepos padidėjo privalomojo sveikatos draudimo įmoka | Kas vyksta Kaune

Nuo liepos padidėjo privalomojo sveikatos draudimo įmoka

Archyvo nuotr.

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos primena, kad, nuo liepos 1 d. pakilus minimaliai mėnesinei algai, padidėjo ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos.

Tad gyventojai, iki šiol kas mėnesį mokėję 31,50 euro PSD įmoką (pavyzdžiui, savarankiškai besidraudžiantys), dabar turi mokėti 34,20 euro, o mokėję 10,50 euro (asmenys, kurie verčiasi individualia žemės ūkio veikla, t. y. turintys 2 EDV arba mažesnes valdas) – 11,40 euro. Tam, kad sveikatos draudimas nenutrūktų, minėto dydžio įmoka mokesčio administratoriui – „Sodrai” – turi būti pervesta iki einamojo mėnesio paskutinės dienos.

„Kaip rodo ankstesnių metų patirtis, pasikeitus PSD įmokų dydžiui, vis pasitaiko gyventojų, kurie ne taip greitai prisitaiko prie naujovės ir perveda per mažą įmoką. Tam, kad draudimas įsigaliotų, sumokėjusiems per mažą įmoką, reikėtų iki liepos mėnesio paskutinės dienos pervesti mokesčio administratoriui įmokos skirtumą”, – teigia Natalija Jelenskienė, VLK Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registro skyriaus vedėja.

Pasak N. Jelenskienės, svarbu nepamiršti, kad apdraustais PSD bus tik tie gyventojai, kurie neturės skolos ir bus sumokėję einamojo laikotarpio įmoką. Pavyzdžiui, jei gyventojas nuo 2016 m. sausio 1 d. iki liepos 1 d. nebuvo sumokėjęs PSD įmokų ir pradės jas mokėti tik nuo liepos 2 d., jis bus apdraustas PSD tik tuomet, kai sumokės visą PSD skolą, susidariusią iki liepos 2 dienos.

Žinoti apie PSD įmokos mokėjimo pasikeitimus itin svarbu tiems, kurie PSD įmokas moka savarankiškai. Iškilus klausimams dėl įmokų geriausia iš karto kreiptis į „Sodrą”, kurios darbuotojai atsakys į klausimus apie tai, kokio dydžio PSD įmoką reikia mokėti, kokį mokėtojo kodą reikia nurodyti ir pan.

Laiku sumokėtos nustatyto dydžio PSD įmokos garantuoja, jog prireikus medicinos pagalbos gyventojas neturės problemų gydymo įstaigose, jam nereikės susirgus rūpintis draudimu ar mokėti už gydymą iš savo kišenės. Neapdraustas PSD žmogus rizikuoja patirti dideles išlaidas, jei jam prireiktų medikų pagalbos tuomet, kai PSD yra nutrūkęs ar susidariusi skola. Neapsidraudęs gyventojas turės mokėti už gydymą iš savo kišenės, o draudimas PSD įsigalios tik sumokėjus visą skolos ir einamojo laikotarpio sumą.

Vertingos informacijos galima rasti:

Pasitikrinkite, ar nesate įsiskolinę už privalomąjį sveikatos draudimą,

 PSD įmokos su neteisingais kodais nebus įskaitytos,

 Visų įmokų kodai,

 Skaičiuoklės, vykdantiems savarankišką ekonominę veiklą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA