Galimybė mesti rūkyti: pasirodė kraupūs cigarečių pakeliai | Kas vyksta Kaune

Galimybė mesti rūkyti: pasirodė kraupūs cigarečių pakeliai

„Kas vyksta Kaune" nuotr.

Neseniai Lietuvos rinkoje pasirodė išskirtiniai cigarečių pakeliai – jie iliustruoti kraupiais vaizdais, informuojančiais, kokios pasekmės laukia rūkančiųjų.

Pasaulinė sveikatos organizacija skelbia, kad tabakas kasmet nužudo apie 6 mln. žmonių visame pasaulyje, tačiau šis faktas nenumalšina noro rūkyti, tad imtasi cigarečių pakelius pakeisti, didžiausias pokytis – provokuojančios iliustracijos.

Esminiai pokyčiai

Nevyriausybinių organizacijų konsorciumas „Tobacco Free Europe”, užtikrinantis tabako kontrolę ES, pateikė reikalavimus, po kurių cigarečių pakuotė buvo žymiai pakeista: didžiąją jos dalį užima vaizdiniai ir žodiniai įspėjimai apie pavojų sveikatai; prekės ženklas rašomas mažomis raidėmis standartinėje vietoje, pateikiama žodinė informacija apie tabako produkto toksiškumą tapo labiau matoma.

Taip pat tapo pastebimesni pagalbą metantiems rūkyti teikiančiųjų kontaktai. Svarbu pažymėti, kad įspėjimai apie grėsmę sveikatai – valstybei nieko nekainuoja, už juos moka tabako kompanijos.

Gąsdinantys reginiai ant pakuočių

Grafiniai įspėjimai ragina susimąstyti suaugusiuosius nerūkyti šalia vaikų, nėščiųjų ar uždarose patalpose su nerūkančiaisiais. Paveikslėliuose užfiksuoti prie deguonies aparato prijungti ligoniai, dūmais besišlykštinti mažametė, laikoma rūkančios mamos glėbyje; krauju kosinčios moterys, demonstruojama, kaip atrodo rūkymo pažeisti organai.

Šalia pateikti faktiniai užrašai: „Rūkymas gali nužudyti jūsų negimusį kūdikį; „Rūkymas – 9 iš 10 susirgimų plaučių vėžiu priežasčių”; „Rūkymas sukelia širdies priepuolius”, „Rūkai tu, rūkys ir tavo vaikai”, „Rūkymas didina impotenciją”, „Rūkymas sukelia burnos ir gerklės vėžį”, „Rūkymas sukelia insultą ir negalią” ir kt. Šalia pateikiamas internetinis puslapis, kuris padeda mesti rūkyti: www.nerukysiu.lt.

Naujoji ES Tabako produktų direktyva įpareigojo šiai informacijai skirti 65 proc. pakuotės ploto.

Daugiausiai pasaulyje, net 80 proc. pakuotės ploto abiejose pusėse šiai informacijai skiriama Urugvajuje.

Lietuva ne pirmoji

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, pirmoji šalis atgrasiais vaizdais cigarečių pakuotes pradėjo žymėti Kanada, dar 2001 metais, Europoje pirmoji buvo Belgija – 2006 m., o kaimynė Latvija – iliustracijas įvedė 2010 metais.

Nauji reikalavimai Lietuvoje įsigaliojo šių metų gegužės pabaigoje.

Pasaulyje šiuo metu apie 40 šalių naudoja vaizdinį įspėjimą ant pakuotės.

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas prof. Aurelijus Veryga teigė, kad šios priemonės Lietuvoje buvo laukiama jau seniai.

„ES pirmąjį vaizdinių įspėjimų katalogą patvirtino dar 2005 metais, bet Lietuva nesugebėjo jų įvesti tol, kol tai netapo privaloma pagal naująją ES Tabako produktų direktyvą”, – teigė prof. A. Veryga.

Duoda rezultatų

Prof. A. Veryga aiškino, kad toks ženklinimas turi kelis tikslus: pirmiausia tokiais įspėjimais siekiama tabako gaminius padaryti mažiau patrauklius vaikams, kurie dar nerūko. „Įspėjimai mažina tabako pakuočių patrauklumą, o vaizdinė medžiaga visuomet geriau suprantama tiek vaikams, tiek suaugusiems.” Tai, pasak pašnekovo, itin aktualu ir mažiau išsilavinusiems žmonėms.

„Tyrimai rodo, kad tokie įspėjimai padeda geriau suvokti rūkymo žalą ir labiau motyvuoja mesti rūkyti”, – sakė profesorius ir pridūrė, kad tai puiki galimybė panaudoti pačią matomiausią rūkantiesiems reklamos vietą – tabako gaminio pakuotę, kurią mato kiekvienas rūkantysis kelis, kelioliką ar net keliasdešimt kartų per dieną.

Profesoriaus nuomonę pagrindžia PSO duomenys: nuo 1950 m. dauguma mokslinių tyrimų rezultatų parodė, kad baimę keliantys užrašai motyvuoja sveikatos elgsenos pokyčius, pvz., mesti rūkyti, ypač tada, kai naudojama su informacija, kaip išvengti pasekmių: tarkim, nurodant, kur kreiptis pagalbos, norint mesti rūkyti.

Tarptautinio tabako kontrolės politikos vertinimo projekto („ITC Project”) atliktas tyrimas parodė: padidinus perspėjančių šūkių plotą, rūkantieji dažniau ją perskaitydavo: prieš pokyčius – 44 proc. apklaustųjų, o po – 82 proc.

Ir net dvigubai daugiau asmenų pagalvodavo apie šio žalingo įpročio metimą ar bent trumpą susilaikymą nuo cigarečių.

Prekės ženklo galia

„ITC Project” tyrimas atskleidė, kad pirkėjams pakuotė daro neįtikėtinai didelę įtaką:

„Pasiūlius pirkti „Marlboro“ už pusę kainos, bet paprastame rudame pakelyje (o ne įprastame baltai-raudoname), cigaretėmis susidomėjo tik 1/5 pirkusiųjų „Marlboro”, nors buvo teigiama, kad produktai identiški, skiriasi tik įpakavimas”, – teigė mokslininkas Ross Hammond.

Europos rūkymo ir tabako prevencijos tinklo testuoti rūkoriai sunkiai atskyrė į jokį pakelį neįdėtas cigaretes, tegalėdavo pasakyti jos stipresnės ar silpnesnės, o firmos – ne.

„Tačiau tik įdėk cigaretes į pakelį, užrašyk ant jo norimą pavadinimą ir produktas staiga įgaus daugybę skirtingų savybių ir skirsis nuo kitų”, – apie pakuotės poveikį pirkėjams pasakojama tyrime.

Kur kreiptis pagalbos?

Lietuvoje pagalba norintiems mesti rūkyti teikiama specialiame portale čia. Apie rūkymo priklausomybę konsultuoja poliklinikose dirbantys šeimos gydytojai; pirminės sveikatos priežiūros centrai, psichikos sveikatos centrai, priklausomybės ligų centrai, visuomenės sveikatos biurai, kitos organizacijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA