Birštono dangų užvaldė moterys | Kas vyksta Kaune

Birštono dangų užvaldė moterys

R. Tenio nuotr.

Liepos 4-10 dienomis Birštone vyksta antrasis FAI pasaulio moterų karšto oro balionų čempionatas. Pasakiškas vaizdas antradienį su spalvingus oro balionus valdančiais oreiviais, dar vadinamais plaukiotojais oru”, pasklido po giedrą Birštono dangų ir gretimas apylinkes.

Iš 41 dalyvės, atvykusios iš 19 šalių – net šešios lietuvės. Tautiečių aktyvumas varžybose nestebina, nes Lietuva pirmauja pasaulyje, pagal oro balionų pilotų skaičių, tenkančių vienam gyventojui.

Svarbiausia – geras vėjas

Varžybų skrydžiai startavo antradienį apie 21 val. ir truko porą valandų. Varžybinius skrydžius oro balionų pilotės vykdys dukart per dieną – planuojama nuo 6 val. ryto ir nuo 19:30 val. vakaro. Startai priklauso nuo oro, kuris šią savaitę itin permainingas. Kitas svarbus dalykas – transporto priemonių saugumas: kiekvienas čempionate dalyvaujantis oro balionas turi atitikti griežtus saugumo reikalavimus, tam atliekami specialūs testai.

Prieš varžybų startą antradienį, siekiant patikrinti ar oras tinkamas kilti į dangų, buvo naudotas specialus prietaisas teodolitas. Jis fiksavo į orą paleisto helio pripūsto balionėlio duomenis, jei jie tinkami – leidimas skristi duodamas. Vadovaujantis šiuo prietaisu, startas tądien buvo pavėlintas daugiau kaip valandą.

Čempionato metu kiekviena dalyvė turi įveikti specialias užduotis, tarp jų – tiksliai pataikyti numesti žymeklį ant pažymėtų objektų bei kitos.

Oro balionų sportininkė Renata Narbutė atskleidė, kad papildomi balai dalyvėms duodami už baliono dugno pamerkimą į upę ir vėl pakilimą nuo kranto. Toks manevras, esą, reikalauja meistriškumo bei papildomo laiko, tad atlikti šį pratimą ryžtasi ne kiekviena pilotė.

Tikslas – laimėti

Tarp dalyvių – pirmojo pasaulio moterų čempionato III vietos laimėtoja Agnė Simonavičiūtė iš Kauno.

Moteris sportu užsiima jau devintus metus, varžybose dalyvauja penktą sezoną. Sezono metu, balandį – spalį, ji dalyvauja bent dešimtyje varžybų.

„Oro balionų sportas Lietuvoje išvystytas, juo užsiiminėti gali kiekvienas, kuris turi daug noro, nebijo aukščio ir geba atlikti nemažai matematinių skaičiavimų bei naudoti daug prietaisų. Man dar padeda ir moteriška nuojauta”, – sakė A. Simonavičiūtė, pilotuoti balioną išmokusi vos po trijų skrydžių.

Ji atviravo, kad nors ir užsiima gan ekstremaliu sportu, visgi, gyvybės apsidraudusi nėra. „Tai vienas saugesnių sportų, o iš aviacijos – pats saugiausias”, – teigė A. Simonavičiūtė.

Ilgiausiai skristi nesustojus jai teko 2,5 val., skrydžio trukmė priklauso nuo turimo kuro – dujų, kurių, pasak sportininkės, per valandą sunaudojama apie 100 litrų, turint jo pakankamai, galima skristi 12 valandų ir ilgiau: „Žmonės ir per Ramųjį vandenyną perskrenda, jei tinkamai pasiruošę”, – komentavo oro baliono pilotė.

Ją papildė R. Narbutė, atskleidusi, kad skristi oro balionu galima tik šviesiuoju paros metu, kai gerai matoma, kur nusileisti: „Leistis naktį – savižudybė”, – tikino ji.

Paklausta apie čempionato tikslus, A. Simonavičiūtė kuklinosi, teigdama, kad nori užimti ne žemesnę, nei trečiąją vietą, kurią iškovojo praeitame pasaulio čempionate. Visgi, jos komandos nariai buvo kovingi: „Tikslas – laimėti!”, – sušuko jie.

Džiaugiasi ne visi

A. Simonavičiūtė pritarė, kad geram skrydžiui reikia – ramaus vėjo, o ir esant tokiam, kiekvienas skrydis tampa nuotykiu: „Niekad nežinai, kur nusileisi: būna, pataikai į žmonių kiemą, o ten vyksta šventė. Išvydę balioną visi tampa dar laimingesni, ima vaišinti kaimo produktais: sūriu, pienu, jiems – dar didesnė šventė”, – sakė A. Simonavičiūtė.

Tiesa, pasak kitos oro pilotės R. Narbutės, žmonės oro balionų skridimu virš savo žemės ar gyvulių ganyklų būna patenkinti ne visada, nes pasitaiko, kad neįprastą reginį išvydę gyvuliai – pasibaido ir išsilaksto slėptis.

Tuo baiminosi ir susirūpinimą išreiškė antradienį pilną dangų oro balionų išvydęs vietinis Prienų r. gyventojas, jis riktelėjo skrendantiesiems: „Nu ar jūs turit proto?! Pasileis gyvuliai – eisit patys gaudyt!”

Laimei, pasileidusių kaimenių oreiviams tąvakar išvysti neteko.

Legenda apie oro balionų išradimą

Kartu paskui varžybų dalyves pramoginiu oro balionu skridę portalo „Kas vyksta Kaune” žurnalistai, iš oro balionų sportininkės Renatos Narbutės išgirdo legendą, bylojančią, kaip buvo išrasti oro balionai. Ja dalinamės su skaitytojais:

„Du broliai prancūzai, buvę entuziastais konstruktoriais, grafai Mongolfjė senai norėjo sukonstruoti aparatą, kuris žmogų pirmą kartą pakeltų į dangų. Vienos puotos Prancūzijos karaliaus Liudviko XVI rūmuose metu, kaip visad šoko poros, staiga vyrų akį patraukė madmuazelės, šokančios arčiausiai židinių, vyrai atkreipė dėmesį, kad iš židinių virtę dūmai kilsteldavo sijonus. Jie užfiksavo: dūmai – keliamoji galia. Pasiuvo popierinį oro balioną, po juo padėjo įvairių prakurų, vilnų, kad būtų daugiau dūmų. Deja, efektas buvo ne toks, kokio tikėjosi. Jie nuolat eksperimentavo, kol suprato, kad kelia ugnis ir šiluma, o ne dūmai. Vieną dieną jie į sukonstruotą krepšį susodino keleivius: žąsį, gaidį, avį ir paleido į dangų. Jie puikiausiai nuskrido porą kilometrų.

1783 m. lapkričio 21 d. į oro balioną buvo įsodinti pirmieji žmonės fizikas de Rozier ir markizas Arlandes. Jie sėkmingai nusileido ant žemės, tačiau, balionas buvo kūrenamas bet kuo ir vyrai buvo juodi kaip velniai, išvydę iš dangaus nukritusį dūmijantį daiktą, iš kurio išlindo juodi padarai, kaimiečių gaujos ėmė bėgti link jų su šakėmis. Keliautojai vos išsuko savo kailį, juos išgelbėjo tik tai, kad turėjo – šampano. Jie ištraukė butelį iš baliono ir pradėjo rėkti: „Mes gi savi!”. Tądien švenčiamas pirmas žmogaus skrydis”, – pasakojo R. Narbutė.

Po pirmo skrydžio – pakrikštija

Nuo to laiko, pasak R. Narbutės, kiekvienas pirmąkart skrendantis oro balionu žmogus – krikštijamas: tam naudojama žemė, nes ant jos nusileidžiama, ugnis, kuri kelia į dangų bei šampanas. Visiems keleiviams po pirmo skrydžio įteikiami pažymėjimai, liudijantys, kad nuo šiol jie tapo aplinkinių žemių hercogais, markizais, grafais ir kunigaikštytėmis. „Bet tik tol, kol skraidote ore”, – patikslino R. Narbutė.

Antrasis FAI pasaulio moterų karšto oro balionų čempionatas Birštone tęsis iki liepos 10 d., tądien geriausioms sportininkėms bus išdalinti medaliai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA