Knygų namukuose Kaune – ne tik knygos | Kas vyksta Kaune

Knygų namukuose Kaune – ne tik knygos

„Knygų namelis“ Studentų skvere / Organizatorių nuotr.

2009-aisiais Amerikoje, Viksonsino valstijoje, sūnus pastatė mažą mokyklinės klasės modelį, kuriuo pagerbė savo motiną. Ji buvo mokytoja ir labai mėgo skaityti, todėl vyras užpildė modelį knygomis ir pastatė priešais savo namą. Idėja sužavėjo aplinkinius ir pamažu paplito. Tokia buvo organizacijos „Little Free Library“ (liet. „Maža nemokama biblioteka“) pradžia.

Šiuo metu pasaulyje skaičiuojami tūkstančiai oficialių organizacijos narių, iš kurių 4 yra ir Kaune. Portalas „Kas vyksta Kaune“ nusprendė pakalbinti vieną iš pirmojo Kauno „Knygų namelio“ įkūrėjų, Indrę Levickytę, apie tai, kiek iš viso „Knygų namelių“ Kaune yra dabar ir ko juose galima rasti.

„Knygų namelių“ Kaune – daugybė

I. Levickytės teigimu, nors oficialūs „Knygų nameliai“ Kaune yra vos 4, neoficialius jau sunku suskaičiuoti. „Yra ir neregistruotų namelių, pavyzdžiui visai neseniai atsidaręs Kauno apskrities viešosios bibliotekos, taip pat milžiniška knygų spinta Pažaislio vienuolyno tvirtovės sienoje, Šilenavoje (Kauno rajone). Bet manau, kad tokių namukų yra ir dar daugiau, visų jau ko gero ir nebeįmanoma suskaičiuoti“, – pasakojo ji.

Merginos teigimu, visi „Knygų nameliai“ išskirtiniai – nėra jokių reikalavimų, išskyrus tvirtą ir patikimą impregnavimą. „Nemanau, kad įmanoma išskirti, kuris jų (namelių, red.) galėtų būti įdomiausias būtent dėl to, jog visi jie padaryti pagal skirtingą dizainą. Kiekvienas yra sukurtas pagal autorių idėjas“, – pasakojo I. Levickytė.

Dužo ir langai, ir durelės

Pašnekovė džiaugėsi, kad Kauno „Knygų nameliai“, priešingai nei Vilniuje, nebuvo nukentėję nei nuo žmonių, nei nuo gamtos jėgų. „Per vienerių metų gyvavimą pasitaikė tik vienintelis kartas, kuomet buvo nulaužta maža Lietuvos vėliavėlė, kuri buvo pritvirtinta prie paties namuko. Norėjome, kad mūsų namelis taip pat galėtų iškelti vėliavą per valstybines šventes“, – pasakojo I. Levickytė. „Tiesa, kalbant apie kitus namukus, ypač patį pirmąjį Lietuvoje, kuris yra Vilniuje, Tramvajų gatvėje, žinome, kad buvo nuniokotas ne kartą – dužo ir langai, ir durelės, kartą buvo net padegtas“, – teigė ji.

Tiesa, I. Levickytė įsitikinusi, jog tokių atsitikimų mažėja. „Manau, jog žmonės tiesiog sąmoningėja, nes, pavyzdžiui, prie VDU „Rasos“ gimnazijos esantis namelis Kaune arba Baublys VDU Botanikos sode taip pat vis dar gyvuoja sveiki ir nepaliesti piktavalių. Manau, jog geros idėjos natūraliai įgyja tarsi nematomą apsaugą nuo blogiukų“, – šypsojosi viena iš pirmojo Kauno „Knygų namelio“ įkūrėjų.

Galima rasti ne tik knygų

Pirmasis Kauno „Knygų namelis“ jau skaičiuoja antruosius savo metus ir jame, pasirodo, galima rasti ne tik knygų. I. Levickytė pasakojo, kad per šį laiką buvo net keletas kartų, kai radiniai „Knygų namelyje“ nuoširdžiai nustebino. „Pirmasis buvo nepraėjus nė mėnesiui po namelio atsiradimo. Tarp įvairių knygų radome per pusę perlenktą A4 lapą, ant kurio buvo parašyta „Knyga būtent tau“. Ir tai buvo ranka parašyta knyga vos iš 2 lapų, kuriuose labai koncentruotai „Anonimas“ surašė priežastis, kodėl žmogus turėtų turėti visada dėl ko džiaugtis. Tai buvo kažkieno surašytos motyvuojančios mintys, o knygos gale buvo prašoma, perskaičius ją, padėti atgal, jog ir kiti galėtų tai perskaityti“, – apie labiausiai nustebinusį radinį pasakojo mergina.

Antrasis radinys buvo senovinė nuotrauka iš Palūžės kapinaičių, tačiau bene labiausiai motyvuojantis radinys pasirodė ne pačiame „Knygų namelyje“, o greta jo. „Visai naujas įvykis buvo vos prieš kelis mėnesius, kuomet kelioms savaitėms buvome nuėmę namelį Studentų skvere, nes restauravome jį. Ir nors namelio nebuvo, tačiau vieną vėlų vakarą, kuomet stipriai pliaupė lietus, praeinant pro tą vietą radau maišelį su knygomis tiesiog gulintį ant grindinio“, – pasakojo I. Levickytė. „Pasirodo, jog žmonės taip buvo įpratę čia rasti namelį, jog žinojo, kad jis greitai vėl sugrįš ir paliko knygas tiesiog šalimais“, – pasakojo ji.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, kad oficialūs „Knygų nameliai“ Kaune yra Studentų skvere, prie VDU „Rasos“ gimnazijos, VDU Botanikos sode ir prie J. Vienožinskio Kauno kolegijos menų fakulteto. „Knygų namelio“ principas – mainai: pasiėmus iš namelio knygą, jos grąžinti nebūtina, bet galima atnešti savo jau perskaitytą ar nebereikalingą knygą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA